DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

16.1 C
București
18.2 C
Sibiu
16.4 C
Suceava
13 C
Covasna
14 C
Piatra Neamț
13 C
Braşov
13.5 C
Bistrița
13.8 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, mai 19, 2024

Ana, elevă la Colegiul Silvic „Bucovina”: „fata cu drujbă” din comuna cu oameni frumoși

Recomandate

Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc va găzdui, între 20 și 24 mai, concursul internațional de competențe în silvicultură. O premieră pentru țara noastră. Elevi și profesori din 24 de țări vor veni în Bucovina pentru a se întrece în cunoștințe teoretice și practice de silvicultură în cadrul Campionatului European al Tinerilor Silvicultori – European Championship in Forestry Skills.

Din echipa liceului fac parte și cinci fete. Ana Gabriela Cîrstinariu – clasa a IX -a,  e una dintre ele. Iar una dintre probe e mânuirea motofierăstrăului.

Ana e din comuna suceveană Sadova. Unul dintre cele mai frumoase locuri din România și, probabil, din Europa.

Mai mult decât cu frumusețea locului, Sadova se mândrește cu oamenii săi și nu degeaba i se spune „locul cu oameni frumoși”. Păstrători ai tradițiilor, sadovenii prelucrează lemn, țes costume populare, fac opinci, produc brânzeturi sau încondeiază ouă. Un loc special, cu oameni speciali.

Ana e mândră de Sadova ei.

„La noi poți face o mulțime de lucruri, avem foarte multe atracții turistice”, ne spune. Aproape 60 la sută din suprafața comunei e acoperită cu păduri. Liceul silvic a fost o alegere firească.

„Am vorbit cu mai multe prietene atunci când am luat decizia de a opta pentru liceul silvic. Am tot discutat și am ajuns la concluzia că e un domeniu frumos, unde ai mai multe opțiuni. Înveți mult mai multe lucruri decât la un liceu cu alt profil”, explică Ana pentru forestmania.ro.

Cel mai mult îi plac materiile legate de profil – dendrologie, amenajarea și exploatarea pădurilor, silvicultura, legislație silvică sau  management forestier. „Îmi place când ni se explică toate detaliile despre păduri, despre produsele nelemnoase, despre faună, cinegetică”.

Acasă, Ana are ce-și umple timpul. Printre altele, are căruță și merge la fân. Are un cal pe care îl cheamă Radu și care îi e ajutor de bază.

Merge la biserică și, la sărbători, participă la toate ceremoniile comunității.

Mama ei e tare mândră de ea. Mai ales că Ana și-ar dori să continue studiile și să facă facultatea de Silvicultură. Speră să fie cât mai mult timp împreună cu colegii de liceu.

„Suntem ca o familie, și băieții, și fetele”, spune ea.

Cinci eleve participă în premieră la acest concurs.

Petronela, Diana, Iuliana, Ioana și Ana se pregătesc intens ca să facă față cu brio probelor. Știu că nu va fi ușor, pentru că vin elevi din atâtea țări… Trei profesori se ocupă îndeaproape de echipa colegiului: Popescu Claudiu Narcis, Michaiel Piticar și Barbu Cristian.

Ca și colegele ei, Ana pare delicată. Dar nu e! Am întrebat-o dacă nu e grea „drujba”, totuși…

„Nu e. Sunt obișnuită să crăp lemne și să tai cu motofierăstrăul. Chiar nu e greu”.

Competiția va aduce în Bucovina câteva sute de oameni, elevi și însoțitori. Tot personalul Colegiului e implicat în pregătiri, ca să fie o ediție memorabilă. S-au gândit la fiecare detaliu, inclusiv la bunătățile tradiționale cu care vor fi tratați oaspeții. Au primit și sprijin din partea autorităților locale și județene, dar și de la Romsilva.

Ca toată gașca de „drujbiste”, și Ana are ceva emoții, dar e optimistă.

„Eu cred că suntem foarte bine pregătiți. Am emoții, e primul concurs la care particip. Dar trebuie să te bazezi pe tine, pe ce știi, pe ce ai de făcut. Abia aștept să înceapă! Și, cu ajutorul lui Dumnezeu, o să câștigăm!”

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi