Universitatea din Oradea e partener într-un proiect european ce are ca obiectiv valorificarea potențialului energetic al biomasei, inclusiv cea forestieră.
Proiectul, în valoare de 19.306.580,98lei, din care asistența financiară nerambursabilă din FEDR este de 10.911.175,96 lei, iar de la bugetul de stat este de 1.925.501,64 lei, a fost implementat în Municipiul Oradea, jud. Bihor și loc. Sărmășag, jud. Sălaj pe o durată de 29 luni.
„Proiectul a demarat la sfârșitul anului 2021 și s-a încheiat în decembrie 2023. Este un proiect între o entitate privată – Climarol Prest și un institut de cercetare – Universitatea din Oradea. Obiectivul proiectului era realizarea unui cazan în care să ardem diverse tipuri de biomasă. Am îmbunătățit treptat performanța sistemului, astfel încât în final să rezulte un sistem comercial, care să poată fi valorificat pe piață de beneficiarul proiectului”, a precizat Gabriel Bendea, prorectorul Universității din Oradea, pentru transilvaniabusiness.ro.
„Sistemul propus conține elemente inovative. Valorificarea potențialului energetic al biomasei în diverse forme primare prin realizarea unui sistem care să răspundă în totalitate provocărilor pe care le ridică arderea acestor combustibili regenerabili reprezintă o temă de interes major în contextul politicilor actuale de mediu”, spune Rencsik Otto-Lorand, administratorul Climarol Prest.
În cadrul proiectului au fost testate trei tipuri de cazane, trei prototipuri, de diferite puteri, rezultând produsul final, prototipul comercial, de 100 de kilowați.
În procesul de testare al cazanului au fost folosite mai multe tipuri de biomasă: peleți din masă lemnoasă, deșeuri agricole, tocătură din floarea soarelui, din lemne, porumb, etc.
„Ăsta era și motivul pentru care acest cazan a fost instalat la Stațiunea de cercetare pomicolă a Universității din Oradea. În fiecare toamnă, în urma operațiunilor de tundere a pomilor rezultă multă masă lemnoasă. Cu un tocător, masa lemnoasă, uscată, se folosește la obținerea energiei termice. Vrem să urmărim în continuare performanțele sistemului și în măsura în care este posibil, să încercăm să le îmbunătățim. În egală măsură, el răspunde și unei necesități clare a Stațiunii pomicole, pentru energie termică. Astfel, clădirea administrativă a Stațiunii, la nivelul parterului, se încălzește cu energia termică produsă de acest cazan, iar serele de cercetare se încălzesc, de asemenea, cu energia termică produsă de cazan pe bază de biomasă”, a explicat prorectorul universității orădene.
Sursa și detalii: transilvaniabusiness.ro