Cinci eleve de la Colegiul Silvic „Bucovina” se pregătesc de câteva luni bune pentru a participa, alături de colegii lor, la Concursul Internațional de Competențe în Silvicultură ce va fi găzduit în acest an, în premieră în România, de liceul lor.
Una dintre cele cinci este Diana Boca, elevă în clasa a IX-a.
E mobilizare generală pentru toată echipa Colegiului. Campionatul European al Tinerilor Silvicultori – European Championship in Forestry Skills – pe care îl vor găzdui între 20 și 24 mai trebuie să iasă impecabil. Elevi din 24 de state vor veni în Bucovina pentru a se întrece în cunoștințe teoretice și practice în domeniul silvic.
Diana Boca e fiică de forestier, așa că multe îi sunt cunoscute de-acasă. Este, de altfel, și motivul pentru care a vrut să facă liceul silvic. Îi place pădurea, iar în apropiere de casă are o mulțime de motive de mândrie: lângă comuna Șaru Dornei, de unde e ea, sunt nu mai puțin de trei rezervații naturale. Una dintre ele, Jnepenișul Pinus Cembra, e unică în țară și foarte rară în Europa pentru amestecul de molid și zâmbru. Un arboret natural de aproape 400 de hectare, căutat de cercetători și studenți.
Pe Diana, pădurea o liniștește și o încarcă cu energie pozitivă.
„Părinții mei lucrează în domeniul forestier, au firmă de exploatare. M-au îndrumat și pe mine spre acest sector și nu regret. Oricum mi-a plăcut dintotdeauna pădurea”, spune Diana, pentru forestmania.ro.
Interesant e că are o mulțime de alte calități și pasiuni.
„Am făcut 6 ani de sanie și bob. Am fost selectată de fostul meu profesor de educație fizică, după abilitățile mele și după fizic. Am fost la fel și fel de competiții organizate la Miercurea Ciuc, Câmpulung Muscel sau la Petroșani, în Parâng. Am avut rezultate foarte bune, am 6 medalii de aur, una de argint și una de bronz. Am renunțat din cauza distanței. Făcând liceul la Câmpulung Moldovenesc, îmi era greu sa ajung la antrenament. Dar a fost o experiență deosebită”, spune Diana.
Cor și animale
Tot în zona ei este și Rezervația 12 Apostoli, sursă de inspirație pentru folclorul local și credincioșii ortodocși.
Ca mulți dintre cei ce trăiesc în așezările din Bazinul Dornelor, Diana e și ea apropiată de biserică.
„Cânt la diverse evenimente culturale, la mănăstiri, dar și în corul bisericii. Cu profesorul meu Bogdan Negrea fac orele teoretice și practice, la corul dumnealui”, ne explică ea.
Nu lipsește la slujbele de sărbători și poartă cu drag costumul popular, de câte ori are ocazia.
Familia ei e una tipică din comunitățile montane. Muncesc, au gospodării cu animale, respectă tradițiile. O viață cu rost.
„Avem două vaci, găini, rațe, gâște și purcei. Le mai dau și eu de mâncare, le fac curat, le dau apă. Mai am și 3 câini cu care mă joc. Doi sunt de rasă și al treilea nu, dar e cel mai prietenos și e bucuria mea când îl văd”.
Negresă de Șaru Dornei
Ca orice fată, Diana stă pe lângă mama ei când se pregătește masa. Știe deja să gătească multe.
„Mama mea m-a învățat să fac ciorbe, sarmale, friptură și multe alte mâncăruri. Prăjituri am învățat să fac singură, după rețete de pe net sau din cărțile mamei de bucătărie. Știu să fac torturi, prăjituri de toate felurile. Părinților mei și prietenilor mei le place foarte mult negresa pe care o fac”, spune Diana, mândră de abilitățile ei.
„Cel mai bun să câștige!”
Crescând lângă un tată forestier, Diana știe ce înseamnă exploatarea lemnului și prelucrarea lui. De altfel, în Șaru Dornei lucrul cu lemnul e una dintre ocupațiile de bază.
Diana are o soră, elevă și ea la Colegiul Silvic „Bucovina”, în clasa a X-a. Mihaela e la fel de activă ca Diana și au cam aceleași pasiuni și preocupări.
Acum, că se apropie concursul, mai toți elevii sunt în așteptare. Au emoții și numără zilele până când își vor cunoaște musafirii, sute de elevi străini! Vor fi foarte multe probe – nu e un concurs ușor.
Managerul liceului, Alina Cuciurean, s-a ocupat să iasă totul fără cusur. A gândit și un meniu tradițional, cu bunătăți specifice Bucovinei.
De pregătirea echipei de la Colegiu se ocupă trei profesori – Popescu Claudiu Narcis, Barbu Cristian și Michaiel Piticar. Este pentru prima dată la noi când la un astfel de concurs participă și fete, astfel că misiunea lor e cu atât mai dificilă.
„Să câștige cel mai bun”, spune Diana. Știe cât e de importantă pregătirea. Am întrebat-o unde se vede peste 10 ani. „M-aș vedea lucrând ca inginer silvic”, ne-a răspuns.
Îi dorim succes!