DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

18.6 C
București
16.2 C
Sibiu
14.3 C
Suceava
16.4 C
Covasna
15.7 C
Piatra Neamț
15.7 C
Braşov
13.4 C
Bistrița
22 C
Râmnicu Vâlcea
luni, octombrie 14, 2024

Un sucevean și pasiunea lui specială: machete lucrate manual

Recomandate

Un fost profesor de geografie din comuna suceveană Ciocănești are o pasiune cu totul aparte: realizează manual hărți și machete personalizate. O parte dintre lucările lui Relu Moglan sunt expuse în muzee, la altele lucrează acum sau are în plan să le realizeze în viitorul apropiat.

„Sunt absolvent al Facultății de Geografie, o facultate făcută din pasiune. Topografia și cartografia au fost și sunt punctele mele forte. Din clasa a doua, am început să fac hărți (copiate), în mod repetat, încât prin clasa a zecea puteam realiza, din memorie, harta oricărui stat sau continent (cu statele componente incluse) cu elemente definitorii incluse”, povestește Relu Moglan pentru forestmania.ro.

Nu e de mirare că a atras atenția…

„În octombrie 2004, la emisiunea Cartea TVRecordurilor, am obținut un record național, omologat de o comisie constituită în acest sens. În anul următor, 2005, am realizat cea mai mare hartă politică a lumii (4m/7m), manual, expusă în acel an la Complexul Muzeal din orașul Bacău”. 

În comuna Ciocănești are două machete. Una este în Căminul Cultural, iar cealaltă urmează a fi instalată într-o altă locație din comună. 

Macheta comunei Ciocănești are dimensiunile de 2,5m/2,5m (6,25 mp). Scara orizontală 1:4500, iar cea verticală 1:3000. A fost realizată în perioada noiembrie 2022 – martie 2023.

„În prezent, lucrez la o hartă multiprofil, în care să introduc cât mai multe elemente de geografie fizică, economică, plus imagini cu puncte de interes turistic din zonă, pentru a veni în interesul celor ce ne vizitează. 

Nu sunt lucruri mărețe. Machete mai găsim prin muzee, hărți peste tot… Ideea este că eu le fac manual, personalizate. O machetă, în condițiile de azi, se poate face și computerizat, folosind o imprimantă 3D., iar hărțile și mai ușor. 

După plecarea din învățământ (2011), trebuia să-mi continui pasiunea cumva. Sunt lucrări în care am pus și pun suflet, pot atrage atenția, pot fi apreciate pozitiv, pot inspira pe iubitorii de profil, pot fi utile și exprimă o metodă foarte eficientă de a învăța geografie, de a aprofunda noi noțiuni, de a forma deprinderi, de a îmbina utilul cu plăcutul. 

Geografia nu se face doar în sala de clasă, în fața calculatorului. Geografia se învață cu pasul, pe teren, descoperind, făcând experimente, orientare, cercetare, aplicând apoi practic. 

Geografia este, cred, cea mai completă știință, ținând cont de interdisciplinaritate…. Implică cunoștințe de matematică, fizică, chimie, istorie, biologie religie, etc. 

Ceea ce fac și pot face nu este ceva ieșit din comun. Sunt conștient că sunt persoane mult mai pregătite decât mine, teoreric, dar pasionate mai puțin, zic eu”.

Relu Moglan nu exclude ca în viitorul apropiat să realizeze, pentru Cazinoul Băilor din Vatra Dornei, o machetă a Țării Dornelor.

De altfel, între comuna Ciocănești și Cazino există deja o legătură: detaliile din interiorul clădirii au fost pictate de un grup de femei din Ciocănești, meșteri populari încondeietori de ouă.

Mai multe articole

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi