DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

9.2 C
București
6.2 C
Sibiu
8.3 C
Suceava
0.7 C
Covasna
5.1 C
Piatra Neamț
3.5 C
Braşov
4 C
Bistrița
3.7 C
Râmnicu Vâlcea
miercuri, martie 19, 2025

Mărioara Timu, meșter încondeietor, a lucrat la Cazinoul Băilor: „Îmi crește inima când îl văd!”

Recomandate

Opt doamne meșteri populari, încondeietoare de ouă din comuna suceveană Ciocănești, au făcut echipă și au lucrat la ornamentele de la Cazinoul Băilor din Vatra Dornei. Au pictat cu talent, răbdare și pensule mici-mici tot ce vedem frumos pe pereți… După ani de zile, Cazinoul Băilor a fost restaurat și va fi inaugurat pe 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei.

Mărioara Timu n-a avut nicio ezitare când a fost chemată să lucreze la Cazinoul Băilor. Alături de alte șapte femei din Ciocănești, a vrut să fie parte la efortul de restaurare.

„Cei de la cazinou aveau probleme în a găsi pe cineva care să facă aceste lucrări de finețe. Managerul hotelului din Vatra Dornei, Oana Tomoioagă, a auzit de această nevoie și a venit cu ideea să mergem noi, ea fiind de aici, din Ciocănești.

Ne-am adunat opt, am mers să vedem despre ce e vorba și ne-am apucat de lucru. Să mă cheme acum, m-aș mai duce! Este ceva superb! Merită vizitat. Când mă uit la el, îmi crește inima că știu că am participat și eu un pic!”, a declarat, pentru forestmania.ro, Mărioara Timu.

Ouă pentru Franța

În aceste zile, Mărioara e ocupată: are o comandă de 200 de ouă pentru o asociație din Franța. „Colaborez cu ei de mai mulți ani, am fost de două ori la festivalul lor. Este un eveniment cu producători locali, în care ei își expun vinul, brânzeturile, mierea. Și printre acestea, sunt și ouă încondeiate.

Eu am fost acolo și am lucrat chiar în timpul festivalului, iar cei care veneau se strângeau în jurul meu să vadă cum lucrez”, ne-a povestit doamna Mărioara. Când nu lucrează la ouă, are multe alte treburi.

O gospodărie serioasă

Casa Mărioarei e printre cele mai frumoase din Ciocănești, localitate celebră deja în toată lumea pentru tradițiile sale și casele pictate.

De altfel, e cunoscută drept „muzeu în aer liber” și an de an se organizează aici festivaluri, inclusiv unul dedicat plutăritului. Au și muzeu al ouălor încondeiate. Mărioara are expus acolo un ou de struț. Mii de oameni admiră an de an colecția.

Ca în multe gospodării, și în a Mărioarei găsim văcuțe, găini, rațe… Are cam 30 de păsări. Cum-necum, se îngrijește de toate. Soțul ei e plecat la muncă în Franța, iar copiii sunt și ei departe, au rostul lor… Meștera noastră își împarte timpul în așa fel încât să fie totul bine. Mersul la Vatra Dornei, la Cazinou, a „rupt” puțin rutina ei zilnică. Timp de câteva luni, a mers zi de zi Ciocănești – Vatra Dornei și retur. Noroc că nu a fost vara. Pentru că vara merge la fân…

„Munca nu a fost ușoară, să știți. Mai ales că stăteam pe niște schele, la înălțime. Am mai ajutat și noi echipa de muncitori, cu trafaletul… Am avut mereu în fața ochilor schița după care trebuia să pictăm.

Erau niște liniuțe foarte-foarte subțiri. Iar culorile erau apropiate ca nuanțe, de multe ori, un alb șampanie și un bej. Și trebuia să avem grijă să nu depășim liniile. A fost nevoie de multă precizie și concentrare”, ne explică Mărioara Timu.

Opt ore pe zi timp de câteva luni au lucrat la ornamente. Ar face-o din nou? Bineînțeles!

Șapte ani de muncă

În 2016 au început lucrările de restaurare la Cazinoul Băilor sau ce mai rămăsese din el. A fost construit între 1896 și 1898, cu aprobarea împăratului Austriei, la cererea primarului de atunci din Vatra Dornei, Vasile Deac. Om simplu, dar hotărât, Deac a chemat toți savanții vremii să analizeze apele minerale ale Dornei. I-a trimis în alte țări, să vadă stațiuni de prestigiu, ca să facă una la fel și aici. A strâns banii obținuți din exploatarea lemnului din pădurile comunale pentru investiții, plus dobânzile din sumele depuse în bănci… Deac a fost primit la Viena de către împăratul Franz Joseph în aripa dreaptă a Palatului Hoffburg, la parter, unde se află azi Biblioteca Naţională a Austriei. Se împlinesc, în acest an, 125 de ani de la inaugurare… S-a construit cazinoul și a fost într-adevăr o bijuterie. De-a lungul vremii, însă, clădirea a fost tot mai neglijată. În 2004, când Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei a preluat-o, era deja o ruină. Din clădirea superbă de altădată, nemții făcuseră în timpul răzbului cazarmă, iar ulterior comuniștii făcuseră club muncitoresc…

„Proiectul de reabilitare și restaurare a Cazinoului este dovada unui exercițiu îndelungat al responsabilității, răbdării și prețuirii”, se arăta într-un comunicat al Guvernului, după ce premierul fusese în vizită la Vatra Dornei, în august 2022.

Manager de proiect a fost președintele Asociației Forestierilor din România – ASFOR, Ciprian Dumitru Muscă. El a reprezentat Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei, proprietarul Cazinoului și co-finanțator al lucrărilor.

Pe 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei, porțile clădirii se vor deschide. Va fi oficiată o slujbă religioasă de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, ierarhii eparhiei Sucevei și Rădăuților, iar invitații vor putea vedea câteva expoziții interesante: una istorică și două de artă.

De altfel Cazinoul devine un Complex Muzeal ce va găzdui ceremonii, concerte, expoziții de artă. Sala mare va fi multifuncțională, celelalte patru săli (pe lângă spațiul de la subsol) vor găzdui expoziții permanente și o bibliotecă. La subsol vor fi o video arhivă și un centru de restaurare. Va fi o încă o atracție a Bucovinei.

Nu puteam încheia fără să amintim numele doamnelor care au lucrat alături de Mărioara Timu. Ele sunt: Ciocan Maria, Schipor Elena, Timu Cristina, Nistoroaia Magda, Giosan Mariana, Ianoș Nicoleta, Tănase Teodora. Felicitări tuturor!

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi