DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

19.6 C
București
16.3 C
Sibiu
19.3 C
Suceava
20.3 C
Covasna
19 C
Piatra Neamț
20.2 C
Braşov
17.1 C
Bistrița
20.5 C
Râmnicu Vâlcea
marți, octombrie 8, 2024

ASFOR, conferință și demonstrație în pădure: Proiectul SINTETIC și harvester-ul Tigercat

Recomandate

Asociația Forestierilor din România va organiza, pe 16 mai, la Azuga, în județul Prahova, un eveniment cu două teme de interes: trasabilitatea masei lemnoase și prezentarea, în parchet, a unui utilaj performant.

Prima temă se referă la proiectul SINTETIC, prin care se urmărește dezvoltarea și implementarea unei platforme digitale care poate oferi o schemă cuprinzătoare de gestionare a datelor pentru întregul lanț valoric al pădurii și lemnului.

Concret, o dată cu implementarea SINTETIC, fiecare articol din lemn va fi individualizat și va avea atașat un ID unic ce va fi transmis către o bază de date centrală. 

Sistem de urmărire la nivel european

Sectorul forestier al UE este foarte divers. Pentru a face față acestui lucru, platforma va fi concepută pentru a găzdui două scenarii „extreme” din sectorul forestier și, în consecință, tot ceea ce se află între ele, și anume:

Sectorul forestier tehnologizat, așa cum se găsește în nordul și centrul UE și caracterizat prin păduri de mare valoare, cu o bună disponibilitate a datelor, sisteme de recoltare complet mecanizate și un lanț de aprovizionare bine structurat, inclusiv fabrici de cherestea moderne echipate cu senzori pentru evaluarea calității.

Sectorul forestier, așa cum se găsește în zona Mediterană și în estul UE, caracterizat prin păduri valoroase și printr-o fragmentare ridicată a proprietății pădurilor, inventare nearmonizate, fabrici de cherestea mici și micro și niveluri scăzute de investiții și inovare.

Din România, participă la proiectul SINTETIC Universitatea Transilvania din Brașov, firma Silvador Company SRL și ASFOR.

Tigercat, performant la principale

A doua temă este prezentarea harvesterului Tigercat 882, un utilaj adus în premieră în România de Alser Forest. După cum e prezentat de producător, utilajul are o performanță ridicată pentru rărituri și tăieri principale.

„Este perfect pentru lucrări pe teren în pantă. Are câteva avantaje majore, fiind ceea ce numim un utilaj prietenos cu mediul. Este șenilat, prin urmare nu „sapă”, iar impactul asupra solului este redus. Brațul puternic direcționează locul în care cade arborele recoltat, astfel încât eventualele prejudicii sunt minime.  Capul procesor puternic poate recolta arbori de dimensiuni mari”, a explicat, pentru forestmania.ro, managerul Alser Forest, Albert Șerban.

Alser Forest a devenit distribuitor Tigercat în decembrie 2023. La momentul încheierii parteneriatului, Matt Roberts, director de vânzări Tigercat Industries pentru Europa, a sbliniat că produsele lor sunt potrivite cu condițiile de recoltare a pădurilor din România, pentru că  „excelează în orice fond forestier”. 

„România este una dintre țările europene cu cele mai dificile condiții de recoltare a pădurii. 60% din pădurile noastre productive sunt situate în munți cu panta mare, cu densitate slabă a drumurilor forestiere, iar 60% din speciile de arbori sunt fag și stejar cu un diametru mediu mai mare de 60 cm. În astfel de condiții, nicio mașină nu poate învinge un utilaj puternic cu graple și un cap puternic de doborâre direcțional pe un transportator pe șenile care poate face atât operațiuni de doborâre, cât și de ridicat”, mai explică Albert Șerban.

Tigercat este o corporație canadiană cu zeci de ani de experiență în sectorul recoltării pădurilor, sector pentru care a proiectat utilaje care funcționează în condiții extreme. Printre produselelor – harvestere, skiddere, forwardere, capete procesoare, graifere etc.

Gazdă a demonstrației din pădure va fi compania Migab Forest.

Mai multe detalii despre harvester, AICI.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi