DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

27.1 C
București
19.1 C
Sibiu
21.9 C
Suceava
18.6 C
Covasna
18.8 C
Piatra Neamț
18.5 C
Braşov
18 C
Bistrița
22 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iulie 20, 2024

Petronela, elevă la Colegiul Silvic „Bucovina”: o fată cât zece băieți!

Recomandate

Cinci eleve de la Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc fac parte, în premieră, din echipa cu care liceul va participa la Campionatul European al Tinerilor Silvicultori – European Championship in Forestry Skills. Competiția va aduce în Bucovina, între 20 și 24 mai, elevi din 24 de țări, care se vor întrece în cunoștințe teoretice și practice din domeniul silvic. Una dintre probe este mânuirea motofierăstrăului. Iar una dintre cele cinci fete este Petronela Lesenciuc, din comuna suceveană Breaza.

„Nu ai această ocazie în fiecare zi”, spune Petronela despre concurs.

Toți elevii și profesorii așteaptă cu mare emoție să le ajungă oaspeții și, mai ales, să iasă totul ca la carte. Managerul colegiului a bătut la toate porțile pentru a obține sprijin și a făcut-o cu succes. Cum altfel? Doamna inginer Alina Cuciurean e greu de refuzat, grație rezultatelor extraordinare ale școlii.

Cei peste 600 de invitați vor rămâne cu amintiri superbe despre Bucovina și oamenii ei.

Dar astăzi vorbim despre Petronela, elevă în clasa a XI-a. Își împarte timpul între multe activități. Merge la cursuri, la pregătire, face o mulțime de treburi acasă, merge la biserică.

Nu lipsește de la sărbători și iubește caii și câinii.

Comuna ei, Breaza, este un loc de vis, așezat între Obcina Feredeului şi Obcina Mestecănişului, în bazinul superior al Râului Moldova.

Breaza este acoperită în mare parte de păduri, în zonă fiind și câteva rezervații naturale importante, cum ar fi Răchitișul Mare. E o comună în care se păstrează tradițiile și oamenii sunt gospodari și conservatori. Prin urmare, așa își cresc și copiii, iar Petronela nu face excepție. Cum nu are frați, ea e „om de bază” acasă.

„Îl ajut pe tati la muncile de sezon, chiar și la garduri sau despicat lemnele de foc. Sunt băiatul tatii!”, povestește ea pentru forestmania.ro. La cât muncește, putem spune despre ea că e o fată cât… zece băieți!

De altfel, relația cu tatăl său e foarte strânsă și profundă. Chiar azi, de ziua lui, Petronela a postat pe Facebook un mesaj emoționant:

„Un tată te învață să nu uiți de unde ai plecat și îți oferă încredere pe drumul ce îl urmezi. Tu m-ai învățat cum să mă port, cum să vorbesc, nu doar cum să am succes în viață, ci să port cu onoare numele tău. La mulți ani, tati!”

Și-a dorit să ajungă la liceul silvic după ce a analizat atentă opțiunile. Spune că a făcut bine. Îi plac mult modulele de specializare, unde învață despre produsele pădurii, specii de arbori, biodiversitate sau vânătoare. Părinții o susțin, mai ales că i-a anunțat că și-ar dori să meargă mai departe, la facultatea de silvicultură.

„Știu că e o facultate grea. Dar dacă faci ceva care îți place, nu simți. Faci cu drag”, spune ea.

Până atunci, însă, se apropie concursul! Profesorii Popescu Narcis Claudiu, Barbu Cristian și Michaiel Piticar sunt cei care pregătesc echipa colegiului să facă față cu brio concurenței acerbe.

„Îs ceva emoții… Dar am să mă concentrez pe ceea ce fac. Sunt sigură că va fi o experiență de neuitat. Abia aștept!”

Mai multe articole

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi