Noul Cod Silvic a fost adoptat de Guvern și urmează să fie depus la Parlament, dezbătut, votat și apoi promulgat de președinte. Cât va dura această procedură și ce formă va avea „viitorul” Cod Silvic, vom vedea. Până atunci, am adresat câtorva factori implicați următoarea provocare: să ne spună care sunt pricipalele lucruri bune pe care le aduce noua lege – 3 la număr – și care sunt cele mai puțin bune, tot trei. Redăm răspunsurile, câte unul pe zi, așa cum le-am primit. Astăzi, fostul ministru al Mediului, cel care a lansat proiectul Noului Cod Silvic, Tánczos Barna.
Părțile bune:
Relativa flexibilitate a tranziției de la un amenajament expirat la unul nou. Aveam aici câteva probleme cu această flexibilizare, cu tranziția la cel nou.
Clar un lucru pozitiv este noua categorie de încadrare a terenurilor – agrosilvice. Pentru că terenurile împădurite prin PNRR nu intră în fondul forestier. Agrosilvicultura este ceva intermediar, care va susține noile terenuri. Pentru că oamenii sunt foarte sceptici când aud de amenajamente și reglementările stricte din zona silvică.
A treia parte bună, dar care are și o parte negativă, este suspendarea dreptului de a opera în SUMAL pentru cei care încalcă legea. Numai că noi când am lansat acest proiect aveam deja stabilit un mod de suspendare stabilit cu Ministerul de Interne și era un sistem pe bază de puncte de penalizare, ca la permisul auto. Așa ar fi fost un bun instrument. Prevederea aceasta a dispărut, din păcate. Ei au legat totul de cercetarea penală, ceea ce nu e în regulă. Acel sistem pe puncte era un instrument foarte bun pentru descurajarea repetării unor infracțiuni de tipul depășirea limitei de eroare la cubaj. Nu mi se pare corect ca, dacă cineva a greșit o dată, să existe aceeași măsură contra lui ca în cazul cuiva care a greșit repetat. Din acet motiv spun că este o parte negativă aici.
Părțile mai puțin bune:
Lipsesc reformele consistente. Nu a avut nimeni curaj să regândească, de exemplu, modul de folosire a ciocanului de marcat, stabilirea masei lemnoase la platformă, implementarea sistemului LiDAR sau a altor sisteme. Nu văd reforme serioase.
Aș mai face o precizare. Am văzut că unele ONG-uri spun că urmează retrocedări controversate și o fărâmițare a fondului forestier odată cu prevederea referitoare la împroprietăririle din fondul forestier proprietate publică. Acest lucru este un fake news. Nu există niciun pericol.
Răspunsurile ministrului Mircea Fechet, AICI.