DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

19.6 C
București
16.3 C
Sibiu
19.3 C
Suceava
20.3 C
Covasna
19 C
Piatra Neamț
20.2 C
Braşov
17.1 C
Bistrița
20.5 C
Râmnicu Vâlcea
marți, octombrie 8, 2024

Lemnul masiv folosit la reconstrucția Catedralei Notre-Dame, certificat PEFC

Recomandate

O dată cu finalizarea reconstrucției întregii structuri a acoperișului Catedralei Notre-Dame de Paris din stejar masiv, Institutul de Tehnologie FCBA, împreună cu PEFC Franța, a acordat oficial certificarea de proiect PEFC instituției publice Rebâtir Notre-Dame de Paris, autoritatea contractantă pentru proiectul de restaurare.

Această certificare confirmă originea durabilă a materialelor din lemn masiv de stejar utilizate și caracterul responsabil al lucrărilor efectuate de autoritatea contractantă, arhitecții șefi ai monumentelor istorice și managerii de proiect.

Cadrele medievale ale naosului și corului, construite în secolul al XIII-lea, și cele ale turlei Viollet-le-Duc și ale ambelor brațe ale transeptului, datând din secolul al XIX-lea, au fost distruse în incendiul din 15 aprilie 2019 și au fost restaurate identic, folosind aceleași tehnici și materiale ca stejarul masiv original.

Prin reconstruirea din lemn a structurii acoperișului Notre-Dame de Paris, din care o parte – marele acoperiș – este cunoscută și sub denumirea de „pădurea”, istoria comună a catedralei și a pădurilor franceze va continua să fie scrisă pentru secolele următoare, se arată într-un comunicat al PEFC.

Un angajament la nivel de industrie

„Într-o dovadă de solidaritate, întreaga industrie forestieră și a lemnului franceză s-a mobilizat pentru a furniza lemnul necesar pentru îndeplinirea specificațiilor acestui proiect excepțional.

Responsabilii din pădurile deținute de stat, pădurile comunitare, cooperativele forestiere, experții forestieri, proprietarii privați și companiile de prelucrare a lemnului au fost implicați cu toții în asigurarea faptului că fiecare etapă a reconstrucției cadrelor a fost realizată folosind o abordare de gestionare durabilă a pădurilor, menținând echilibrul între dimensiunile economice, sociale și de mediu ale pădurii. Această abordare sistemică permite reînnoirea pădurilor din care a fost obținut lemnul, menținând astfel multifuncționalitatea acestora, păstrând în același timp diversitatea, vitalitatea, productivitatea și capacitatea de regenerare”.

Certificarea proiectului PEFC: dovada angajamentului

Certificarea proiectului, dezvoltată de PEFC, atestă că cel puțin 70% din volumul total de lemn utilizat este certificat PEFC, asigurând că cerințele PEFC de certificare forestieră, care definesc și controlează un set de reguli de management forestier aplicabile tuturor părților interesate din pădure: proprietari, administratori, operatorii forestieri, antreprenori, au fost implementate.

În plus, implementarea lanțului de custodie PEFC în certificarea proiectului certifică faptul că toate părțile implicate într-un proiect de construcție sau renovare, fie că sunt companii certificate sau subcontractanți, au aplicat principiile de control definite de PEFC, făcând posibilă urmărirea fluxului de lemn certificat la fiecare etapă a lanțului de aprovizionare.

Astăzi, datorită celor 35 de gatere certificate PEFC implicate în proiect, dintre care majoritatea sunt certificate PEFC, 175 de păduri certificate PEFC și utilizării a peste 80% bușteni certificate PEFC, întregul cadru al Notre-Dame de Catedrala din Paris beneficiază de certificarea proiectului PEFC.

Implementarea regulilor PEFC pentru managementul durabil al pădurilor, pe de o parte, și a lanțului de custodie, pe de altă parte, înseamnă că certificarea PEFC poate fi acum acordată pentru întregul proiect de reconstrucție a lemnului Notre-Dame de Paris.

„Aș dori să mulțumesc PEFC Franța și Institutului de Tehnologie FCBA pentru această certificare. Recunoaște angajamentul remarcabil și sprijinul puternic al tuturor jucătorilor din industria forestieră și a lemnului: ONF, France Bois Forêt și membrii săi, primarii comunităților, proprietarii privați și reprezentanții acestora și firmelor de preucrare primară din toată Franța, care au donat bușteni și au prelucrat cheresteaua. Le transmit cele mai calde mulțumiri lor, precum și fasonatorilor mecanici, pătrarilor și dulgherilor care și-au pus expertiza în slujba renașterii catedralei, în cadrul unui proiect de restaurare exemplar”, a comentat Philippe Jost, Președintele Rebâtir Notre-Dame de Paris.

Christine de Neuville, Președintele PEFC Franța, a adăugat: „Acordarea acestei certificări astăzi recunoaște angajamentul nu numai al clientului, Rebâtir Notre-Dame de Paris, ci și al întregii industriei forestiere și a lemnului pentru supraviețuirea pe termen lung a pădurii franceze. Această mobilizare fără precedent a industriei pentru a restabili un simbol al moștenirii franceze este o ilustrare perfectă a viziunii și a hotărârii pe care PEFC le urmărește de 25 de ani: de a reuni și de a oferi tuturor părților interesate din domeniul forestier soluții pentru a face față provocărilor comune care urmează: de mediu, economice și societale cu care se confruntă pădurile din Franța în fața încălzirii globale și, astfel, să păstreze pădurea franceză”.

Despre instituția publică Rebâtir Notre-Dame de Paris

Organismul public „Rebâtir Notre-Dame de Paris” a fost creat la 1 decembrie 2019, in urma incendiului din 15 aprilie 2019, pentru a conduce, coordona si efectua studii si operatiuni care contribuie la conservarea și restaurarea catedralei, și în special la redeschiderea acesteia în 2024. Acest organism public, subordonat Ministerului Culturii, este responsabil și de promovarea proiectului și a meseriilor implicate.

Despre Institutul de Tehnologie FCBA

Înființat în 1952, centrul tehnic industrial FCBA (Forêt Cellulose Bois-Construction Ameublement) are misiunea de a promova progresul tehnic și de a contribui la îmbunătățirea eficienței și a asigurării calității în industrie. Domeniul său de aplicare acoperă întregul sector silvic-lemn și mobilă: silvicultură, celuloză și hârtie, exploatare forestieră, fabrici de cherestea, tâmplărie, structuri, panouri pe bază de lemn, mobilier, ambalaje și produse diverse.

În total, peste 1.500 de stejari extrem de valoroși au fost folosiți pentru a restaura complet acoperișul, turla, nava interioară. Proiectul aduce un omagiu măiestriei uluitoare a constructorilor inițiali ai catedralei și atestă faptul că arta veche de secole a prelucrării lemnului trăiește în continuare.

Sursa: PEFC

Foto: Rebatir Notre-Dame

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi