DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

12.8 C
București
7.2 C
Sibiu
6.4 C
Suceava
6.9 C
Covasna
5.7 C
Piatra Neamț
7.4 C
Braşov
5.9 C
Bistrița
9.5 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, octombrie 13, 2024

Cum resimte sectorul forestier din România criza din Ucraina?

Recomandate

Când vine vorba despre criza din Ucraina și ce urmează să se întâmple după ce lemnul din Federația Rusă, Belarus și Ucraina nu mai ajunge în piață, oamenii de afaceri din sectorul forestier din România au păreri împărțite. Unii sunt optimiști, alții spun că vine o criză fantastică. Forestmania.ro a solicitat câtorva antreprenori un răspuns la întrebarea: „Care credeti că va fi impactul războiului asupra sectorului forestier din România?” Redăm răspunsurile dumnealor, așa cum ni le-au oferit.

Albert Șerban, ALSER Forest: Sectorul va fi favorizat

„Situația geo-politică la nivel mondial, creată de războiul politic și economic din Ucraina, cu părare de rău pentru ceea ce se întâmplă pentru populația ucraineană, va favoriza sectoarele forestiere din întreaga Uniune Europeană. Decizia unanimă a țărilor UE de a deveni independente energetic (gaz și petrol) de Rusia, a determinat găsirea si accesarea de resurse regenerabile pentru a înlocui gazul necesar sistemului energetic de încălzire. Ce altceva mai ecologic și regenerabil este decât biomasa, adică pădurea? O gospodărire sustenabilă, legală și profesionistă a pădurilor va genera suficientă biomasă care să ne facă independenți de gazul rusesc. Asta se va putea face doar dacă vom vedea pădurea cu alți ochi, cu ochi de profesioniști și de iubitori de natură, pentru a se ajunge la un echilibru atât din punct de vedere ecologic, cât și economic forestier. Pădurea, de-a lungul istoriei, a fost prietenul omului de fiecare dată când au fost momente grele”.

Constantin Stoica, Migab Forest, Prahova: Este o oportunitate

„E cu dus și întors, dar eu sunt o fire mai optimistă. Pentru o perioadă, n-o să mai intre lemn din Ucraina, Federația Rusă și Belarus pe piață. Este o oportunitate pentru noi. Pentru că și la tocătură, și la cherestea, cele trei țări erau o forță pe piața europeană, arabă, pe piața din Turcia. Ei erau niște jucători mari. În momentul în care trei jucători mari sunt suspendați, se creează un vid de materie primă și asta nu e tocmai rău pentru noi, ceilalți. Eu așa văd. Dat fiind că s-a scumpit și combustibilul, au crescut și salariile, a crescut și prețul lemnului… deci un cost în plus la metrul cub, nouă forestierilor nu ne prinde tocmai rău”.

Ilie Iliesi, Startervera SRL, Moldovița: Noi lemn avem. Dar…

„Părerea mea ca va fi un impact negativ pentru firmele autohtone. La noi în țară resursa este limitată intenționat, astfel că se ajunge la adjudecare la niște preturi fără fundament economic.

Pentru că noi depindem de cât se scoate, când se scoate, și cu cât se adjudecă. Față de prețurile din 2020, când piața era cât de cât stabilă, acum este ceva de neimaginat. Noi plătim cel puțin dublu la licitație, iar când vine vorba să vindem, ni se oferă un cost mic, prea mic. Și cumparatorii din Europa vor să își micșoreze pierderile… Oferă 200 de euro în plus, cu care nici nu am ce să fac, nici motorina n-o acopăr. Și nu ai ce să faci, trebuie să vinzi. Mi se spune că dacă nu vreau, își ia din Germania. S-a adjudecat la licitație, săptămâna trecută, cu 920 de lei metrul cub pe picior. Este ceva inimaginabil… În Germania e 100 de euro metrul cub de lemn rotund. Eu vând în Danemarca și iată ce mi-a scris un client: „Îmi pare rău, e cam haos aici. Mi-e teamă să cumpăr lemn pentru că prețurile sunt cam mari acum pentru danezi. Ei țin banii pentru combustibil, pentru gaz și în general țin de bani pentru că oamenii încep să-și piardă locurile de muncă. Am să revin la dvs dacă situația devine mai bună, peste o săptămână, două”. La noi problema e că se vinde la licitație la preț triplu față de 2020. Pentru că există un joc al administratorilor de păduri… Noi lemn avem. Resursă avem. Într-un stat normal, resursa națională e la dispoziția poporului. La noi nu. Ca să nu mai vorbesc despre prețurile la prestări – serviciile de exploatare făcute de sectorul privat pentru administratorii de păduri – sunt foarte mici. Ar trebui să crească de trei ori ca să fie rentabil și pentru noi! Pare așa un plan foarte bine pus la punct, să nu ne mai ajungă banii pentru nimic, să fim la mila lor. Povestea un bătrân despre politica lui Stalin, pentru că așa e la noi, se aplică legea stalinistă. Și ce făcea că să fie ascultat de cocoș, să vină după el? Avea o pungă cu grăunțe și îi dădea câte o grăunță. În acest fel, explica el, va fi foarte devotat. Așa suntem și noi… Ni se aruncă o grăunță și ne batem toți pe ea. Suntem ca găinile la acele licitații, ne batem pentru o grăunțică. E dezamăgitor!”

Gabor Molnar, consultant pentru industria forestieră: Putem face față?

„Părerea mea e că într-o primă etapă vom asista la o scumpire. Se vor căuta alternative, adică cei care au fabrici afară au nevoie de materie primă sau chiar de produse finite pentru a-și menține fluxurile de producție, piața și angajații. Vor căuta alternative, vor apărea presiuni și pe piețele din România și Bulgaria. Va apărea o problemă pentru cei din țară, fiindcă nu știm dacă vor putea concura oferta străină. Chinezii, arabii, vor plăti oricât. Putem noi face față? Nu cred că firmele românești vor putea intra în jocul „Cine dă mai mult”. Deci vom ajunge la faza la care cei din țară să nu mai poată cumpăra resursa internă.

Și mai e o problemă. Nu acum, dar va fi iarna viitoare. Acum vine primăvara dar dacă, Doamne ferește! războiul continuă și embargo-ul continuă și el pentru produsele din Rusia și Belarus, putem suplini importul de peleți din Belarus?

Mă tem că producătorii autohtoni vor trage lozul cel mic, pentru că totul va fi dirijat de preț. Romsilva nu a mărit oferta de lemn pe picior, noi producem ca înainte de război, nu s-au mărit capacități de producție. Vom vedea ce urmează, dar nu sunt optimist”.

Mihai Cernișov, Confana SRL: Va fi de durată

„Criza din Ucraina afectează puternic sectorul forestier din România, în două sensuri: unul pozitiv și unul negativ. În sens negativ pentru că se pune o presiune enormă pe resursa de masă lemnoasă din Europa. Fără resursa lemnoasă din Ucraina, Belarus și Rusia, prețul lemnului va crește în mod necontrolat, continuând trendul ascendent de la sfârșitul pandemiei. Cumulat cu doborâturile de vânt din ultima perioadă din Europa, estimez că vom asista la creșteri mari de prețuri pentru materia primă.

În sens pozitiv, deoarece cererea de cherestea, furnire, placaje, OSB, MDF și alte derivate din lemn este în acest moment foarte mare, deoarece oferta s-a diminuat din cauza crizei din Ucraina.

Această situatie, după parerea mea va fi de lungă durată, minimum un an, deoarece în acest moment atât în Ucraina, cât și în Belarus, tehnica forestieră (buldozere, TAF-uri etc,) a fost rechiziționată de armată și sigur va fi în mare parte distrusă la terminarea războiului.

Rusia va aglomera China cu lemn pe care nu îl va mai putea vinde prelucrat în Europa, America, etc, iar acest fenomen va reduce și volumele de masă lemnoasă exportate din Europa spre China.

Această reducere a volumelor exportate în China se va datora faptului că din Rusia va ajunge în China lemn bun la un preț mic, comparativ cu cel ce a fost exportat până acum din Europa”.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi