Primăria Peștișani din județul Gorj, comuna lui Constantin Brâncuși, a reușit includerea bisericilor de lemn de pe teritoriul său în două rute turistice promovate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.
„Ruta transnațională a bisericilor de lemn din România și Republica Moldova” este unul dintre cele mai importante de promovare a turismului din ultima perioadă și a câștigat recent locul al II-lea în cadrul concursului „Destinații ale Turismului Cultural Durabil 2021”, organizat de Rețeaua Europeană pentru Turism Cultural, în parteneriat cu Comisia Europeană pentru Turism.
Comuna Peștișani deține în patrimoniul cultural patru biserici de lemn, toate fiind clasificate monument istoric de categorie B. Acestea vor putea fi vizitate cu un bilet digital.
Biserica din Frâncești
Este amplasată la DN 67 D chiar la intrarea în comuna Peștișani pe drumul ce face legătura între Târgu Jiu- Peștișani – Tismana -Ponoarele – Herculane. Construită în 1823, poartă hramul „Sfântul Gheorghe”.
Biserica de lemn din Peștișani
Este amplasată în centrul comunei, în satul Peștișani, la circa 300 de metri de intersecția DN 67D cu DJ 672 Boroșteni- Hobița. Construită în 1735, poartă hramul „Sfânta Cuvioasă Paraschiva”.
Biserica de lemn din Gureni
Este amplasată în satul Gureni, la baza masivului Vâlcan, pe DC 132. Construită în 1735, are hramul „Cuvioasa Paraschiva”.
Biserica de lemn din Hobița
Este amplasată în vecinătatea DC 96 Hobița – Peștișani. Construită în 1829, poartă hramul „Intrarea în Biserică”.
Cu sprijinul „Romanian Adventures”, Primăria Peștișani este prima instituție administrativă din județul Gorj care introduce o modalitate digitalizată de vizitare a obiectivelor turistice din zonă. Acest lucru va ajuta administrația locală să evalueze corespunzător și fluxul de turiști din zonă.
Sursa: Primăria Peștișani