DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

19.3 C
București
12.4 C
Sibiu
18.5 C
Suceava
14.8 C
Covasna
18.7 C
Piatra Neamț
12.4 C
Braşov
13.4 C
Bistrița
14.8 C
Râmnicu Vâlcea
luni, aprilie 15, 2024

Destinații de pandemie: locuri de vizitat în România unde „nu e aglomerație”

Recomandate

Publicația life.ro a întocmit o listă de destinații care se potrivesc cu măsurile restrictive impuse de autorități. Sunt locuri frumoase, dar nu sunt aglomerate, prin urmare tocmai bune de văzut în perioade ca aceasta.

Parcul Natural Vânători Neamț

 Rezervaţia naturală din nordul judeţului Neamţ a fost declarată arie protejată în urmă cu 21 de ani şi este recunoscută drept Ţinutul Zimbrilor. Aproape 85% din suprafaţa parcului este acoperită de păduri, jumătate din fondul forestier fiind format din arbori seculari. Pădurile dese adăpostesc nu doar zimbri, ci şi râşi, pisici sălbatice, jderi, lupi, urşi, cerbi, căprioare şi mistreţi. În interiorul parcului natural găsim 4 rezervaţii, fiecare cu particularităţile ei: Pădurea de Argint, Codrii de Aramă, Pădurea de Smarald şi Dragoş Vodă, aflată nu departe de Mănăstirea Neamţ.

În apropierea parcului se află şi rezervaţia naturală din jurul lacului Cuejdel, cel mai mare lac de baraj natural din ţară.

Foto: E fain in România

Stufărişurile de la Sic

Delta Ardealului, cum mai este numită această arie, este cea de-a doua întindere de stuf din România, după Delta Dunării. Aflată la 60 de kilometri de Cluj Napoca, aria protejată din lunca Văii Fizeşului adăposteşte aproximativ 100 de specii de păsări. Iar un ponton din lemn, lung de un kilometru, îţi va oferi posibilitatea să te plimbi nestingherit peste mlaştini şi iazuri şi să te bucuri din plin de frumuseţea locului. Poţi opri şi în foişoare, ca să te odihneşti sau să faci un picnic în mijlocul naturii, iar urcarea în turnul construit aici îţi va oferi o privelişte de ansamblu asupra stufărişului şi comorilor pe care le adăposteşte.

Aşezările rupestre din Munţii Buzăului

Mai puţin promovaţi printre turişti, Munţii Buzăului sunt extrem de prietenoşi chiar şi cu vizitatorii mai puţin experimentaţi şi adăpostesc obiective interesante, în jurul cărora au fost create tot felul de poveşti misterioase, chiar paranormale.

Indiferent de legendele care le însoţesc, aşezările rupestre din zona Buzăului sunt fascinante pentru cei care ajung să le viziteze. Sunt 30 în zonă, iar cele mai multe dintre ele se regăsesc în aria localităţilor Bozioru, Colţi, Cozieni şi Brăeşti. Specialiştii spun că datează din epoca bronzului şi au servit ori ca adăpost pentru oamenii din zonă, ori ca lăcaşuri de cult sau chilii de către sihaştrii.

Sanctuarul Libearty

Rezervaţia de urşi bruni de la Zărneşti este cea mai mare de acest fel din lume şi este casa tuturor urşilor abuzaţi în captivitate şi salvaţi din mâinile agresorilor. Pentru că animalele care au fost ţinute în captivitate o mare parte din viaţă nu se pot adapta vieţii în sălbăticie, acestea sunt aduse în rezervaţie, unde se pot bucura de libertate în condiţii de siguranţă.

Foto: AMP Libearty

Cătunele Scărişoara şi Ineleţ

Cele 2 sate aflate pe Valea Cernei sunt printre cele mai izolate din România şi puţini sunt cei care se încumetă să le viziteze. Efortul lor este însă răsplătit din plin în momentul în care ajung acolo.

Cea mai la îndemână cale de acces către Scărişoara şi Ineleţ, aflate la peste 1.000 de metri altitudine, sunt nişte scări din lemn de salcâm, construite în urmă cu o jumătate de secol. La îndemână înseamnă însă că ajungi acolo în vreo oră şi jumătate, în loc de un drum de o zi întreagă, pe nişte poteci greu de identificat, prin pădure. Iar dacă ai rău de înălţime, sigur drumul acesta nu este pentru tine.

Rezervaţia Breite – Pădurea arborilor multiseculari

Sighişoara este în topul destinaţiilor turistice din România şi de aceea este, de foarte multe ori, şi foarte aglomerată. La numai 4 kilometri însă de ea se regăseşte un loc necunoscut pentru cei mai mulţi dintre turişti, un ecosistem unic în Europa, cu goruni şi stejari seculari şi pajişti fermecătoare, ce sunt casă pentru peste 270 de specii de fluturi şi peste 40 de specii de gândaci, unele aflate pe cale de dispariţie.

Printre arborii vechi de sute de ani vei descoperi şi mai multe specii de ciocănitori, dar şi alte feluri de păsări frumus cântătoare, şopârle şi lilieci.

Parcul Naţional Domogled

Tot pe Valea Cernei găsim un alt loc de vis şi puţin populat, Parcul Naţional Domogled, care adăposteşte, pe lângă râul Cernei, munţii cu acelaşi nume, Munţii Godeanu, Munţii Mehedinţi şi Munţii Vâlcanului. Este cel mai mare parc naţional din ţara noastră şi este de o frumuseţe răpitoare.

Sunt zeci de trasee pe care le poţi face în această zonă şi fiecare dintre ele îţi dezvăluie peisaje minunate. Tot aici însă va trebui să fii mai atent decât în alte zone pentru că aceasta este casa viperei cu corn, şarpele al cărui venin este letal.

Alte detalii, pe life.ro.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi