Formația de exploatare de la Ocolul Silvic Groșii Țibleșului din cadrul Direcției Silvice Maramureș are, de-acum, un ForestMobile propriu. E vorba de un container dedicat lucrătorilor forestieri, conceput de firma Modular Plus din Sibiu. Este al treilea ForestMobile pe care Direcția Silvică Maramureș l-a achiziționat și are toate facilitățile cerute de angajați.
Echipa de exploatare stă o săptămână în pădure, la parchet. Timp în care oamenii au nevoie de multe: loc de odihnă, de spălat, de mâncat, de încălzit… Loc de pus fierăstraiele mecanice, dulap pentru haine.
Dacă până acum cei de la Direcție au luat două containere care mai aveau nevoie de ceva îmbunătățiri, de această dată „hotelul pe roți” e cum trebuie. Practic, la fiecare s-a mai adăugat ceva.
Primul nu avea nici apă, nici chiuvetă. Cutia pentru scule era din plastic. Scara era prea abruptă. Adică neajunsuri care au fost corectate după ce oamenii au stat în el la pădure.
Al doilea ForestMobile avea 5 paturi și chiuveta lângă sobă. Nu era bine.
„Acesta, al treilea, are patru paturi, pe o parte. Are dulapuri pentru schimburi. Are o masă lipită de perete, patru scaune, să poată mânca.
Chiuveta e lângă rezervorul de apă, nu lângă sobă.
Soba e mai ridicată, pentru a putea pune sub ea lemnele de foc”, a precizat, pentru forestmania.ro, dr. ing. Mihai Leșan, șeful Biroului Investiții din DS Maramureș. Se vede că e încântat…
„Acum, ani de zile nu mai avem nicio nevoie. Suntem asigurați”, spune el.
Cele trei ForestMobile sunt la OS Mara, OS Firiza și OS Groșii Țibleșului.
O firmă românească
Florin Ianul și Modular Plus produc containere modulare personalizate, dar și drumuri modulare.
„Suntem o organizație românească, formată din oameni dedicați care, dupa ce am câștigat o mare experiență în Europa, am revenit acasă pentru a construi cea mai frumoasă companie de construcții modulare. Filozofia noastră nu este aceea de a încerca să vindem o anumită soluție tehnică, ci de a crea cele mai bune soluții personalizate pentru proiectul clientului”, spune Ianul.
Cât despre ForestMobile, el spune că este de fapt „un dormitor mobil”. „E autonom, este o structură metalică atașată de un șasiu, îmbrăcată cu panouri neinflamabile. Înăuntru are senzori pentru monoxid de carbon, are panouri fotovoltaice cu protecție la crengi care asigură încărcare la lumină. E ca o pensiune pe roți pe care o tragi și o pui oriunde în pădure”. Ultimul model a costat 120.000 de lei.
O direcție mare
Suprafața totală aflată în administrarea Direcției Silvice Maramureș este de 194.262 hectare, din care 137.078 hectare reprezintă fond forestier proprietatea publică a statului, 57.184 hectare fond forestier proprietatea U.A.T. – urilor, a persoanelor juridice si fizice aflate în administrare.
DS Maramureș gestionează fondul forestier prin 13 ocoale silvice, 48 districte, 249 cantoane, cu un număr mediu de personal de 626 posturi. Dintre acestea, 127 sunt posturi de muncitori „direct productivi”.
O parte dintre ei stau în aceste cabine nou-nouțe. Mihai Leșan e bucuros că a putut face aceste achiziții. El s-a ocupat direct. El ține legătura cu producătorul Florin Ianul, el a făcut drumurile la Sibiu, să le aducă. Știe că echipele lor lucrează departe de așezări omenești și au nevoie de condiții adecvate pentru a scoate lemnul din pădure.
Și … mai știe ceva și o și spune, când vine vorba despre formațiile de exploatare: „Ei ne țin pe noi!”
[…] Cele trei ForestMobile sunt la OS Mara, OS Firiza și OS Groșii Țibleșului. Modelul proaspăt achiziționat a costat 120.000 de lei și este practic „un dormitor mobil”. „E autonom, este o structură metalică atașată de un șasiu, îmbrăcată cu panouri neinflamabile. Înăuntru are senzori pentru monoxid de carbon, are panouri fotovoltaice cu protecție la crengi care asigură încărcare la lumină. E ca o pensiune pe roți pe care o tragi și o pui oriunde în pădure”, arată pentru Forestmania.ro Florin Ianul, Modular Plus. Suprafața totală aflată în administrarea Direcției Silvice Maramureș este de 194.262 hectare, din care 137.078 hectare reprezintă fond forestier proprietatea publică a statului, 57.184 hectare fond forestier proprietatea U.A.T. – urilor, a persoanelor juridice si fizice aflate în administrare. DS Maramureș gestionează fondul forestier prin 13 ocoale silvice, 48 districte, 249 cantoane, cu un număr mediu de personal de 626 posturi. Dintre acestea, 127 sunt posturi de muncitori „direct productivi”, mai arată sursa citată în acest articol, Forestmania.ro. […]