DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

20 C
București
16.2 C
Sibiu
21.6 C
Suceava
13 C
Covasna
17 C
Piatra Neamț
14.6 C
Braşov
15.1 C
Bistrița
19.9 C
Râmnicu Vâlcea
marți, septembrie 17, 2024

Tezaur uman viu: Marius Mihuț, meșter în arta viorilor cu goarnă

Recomandate

Marius Mihuț este un iubitor al tradițiilor românești și un meșter foarte priceput din satul Chiei, Bihor. El se remarcă prin făurirea de viori cu goarnă (higheghi), un instrument-simbol pentru zona Bihorului.

Pasiunea sa pentru muzică a început de la vârsta de 16 ani, când un prieten de familie îi vizita pe el și pe familia lui și le cânta diferite piese populare la acordeon. În acel an, Marius a învățat să interpreteze mai multe cântece la acordeon, deși nu cunoștea notele muzicale, relatează vatra-mcp.ro.

Abia după câțiva ani a descoperit și vioara cu goarnă, după cum își amintește: „La doi ani după ce am terminat şcoala profesională în Oradea, unde am învăţat tăbăcăria, în 1992, m-am înscris la Şcoala Populară de Arte (n.r. actuala Şcoală de arte Francisc Hubic) c-am vrut să-nvăţ teorie. Acolo am făcut patru ani lecţii de acordeon şi încă doi de vioară. Abia atunci am pus mâna şi pe vioara cu goarnă şi d-atunci n-am mai lăsat-o…”

Fiind de-a dreptul impresionat de acest instrument, a învățat singur meșteșugul viorilor cu goarnă. De-a lungul timpului, din dragoste pentru muzică și pentru tradițiile românești, și-a perfecționat și inovat tehnica de construire a viorilor.

Acum Marius deține propriul atelier, unde nu construiește doar viori cu goarnă, ci și repară diverse instrumente muzicale. Oamenii apelează cu încredere la el, deoarece este dornic să își împărtășească cunoștințele. Cu peste 30 de ani de activitate, cel mai mult își dorește să transmită meșteșugul mai departe generației tinere.

Lemnul pentru viori este lucrat manual, la fel ca și restul pieselor, după tehnici vechi de construcție. Pentru viorile cu goarnă folosește paltin, care trebuie să stea la uscat timp de ani buni.
Dintre sutele de viori construite, preferata lui este una cu 3 goarne pe care a făcut-o la începutul anului 2020.

Viorile lui Marius au devenit cunoscute în toată țara de instrumentiștii de muzică populară, care le apreciază pentru sunetul lor, forță și timbru. Cu toate acestea, viorile părăsesc adeseori hotarele țării și ajung la colecționari din Ungaria, Germania, Austria, Italia, America și chiar și Japonia.

De asemenea, în octombrie 2020, la propunerea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Bihor, Ministerul Culturii i-a oferit meșterului titlul de „Tezaur uman viu”, devenind astfel, cel mai tânăr deținător al acestui titlu din județul Bihor.

Mai multe detalii, pe vatra-mcp.ro

Foto: bihoreanul.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi