DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

24.5 C
București
20.2 C
Sibiu
19 C
Suceava
15.7 C
Covasna
15.5 C
Piatra Neamț
13 C
Braşov
16.9 C
Bistrița
19.1 C
Râmnicu Vâlcea
luni, septembrie 25, 2023

Ediția a doua a festivalului „Oglinda de lemn”, la Timișoara. Programul evenimentelor

Recomandate

În cadrul programului „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” a fost lansată a doua ediție a proiectului cultural „Oglinda de lemn”. Este un proiect ce urmărește punerea în valoare a patrimoniul cultural din lemn. Evenimentele au loc în Timișoara și în jurul unor biserici de lemn din Banat până pe 26 august, anunță timisoara2023.eu.

Proiectul propus este o inițiativă vie, de conștientizare și implicare creativă a societății în procesul de valorificare a patrimoniului cultural din lemn al Banatului și al României. Acesta reprezintă o parte integrantă a patrimoniului cultural din lemn al Europei și are scopul de a aduce beneficii comunităților locale prin implicare activă și participare.

Evenimentele din cadrul proiectului sunt următoarele:

Atelier de dialog patrimonial cu copiii (7-8 august)

Evenimentul propus oferă oportunitatea copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani de a-și dezvolta creativitatea și abilitățile practice prin construirea căsuțelor inspirate din lumea de poveste a satelor de deal și munte. Ghidați de îndrumători, copiii vor fi încurajați să-și exploreze imaginația și să creeze căsuțe magice, care să amintească de frumusețea satului și tradițiile rurale.

Atelierul de meșteșuguri tradiționale în lemn (10-11 august)

Toate persoanele cu vâsta de peste 16 ani sunt invitate pentru a reconstrui, împreună cu meșteri dulgeri, elemente arse din structura bisericii de la Povergina, folosind tehnicile tradiționale de prelucrare a lemnului.

Prezentări ale unor invitați din zona patrimoniului cultural din lemn pe teme actuale de conservare și valorificare în diferite contexte (10-13 august)

O serie de conferințe vor fi organizate cu participarea unor experți din diverse domenii legate de patrimoniul cultural din lemn din România. Vor fi specialiști în arhitectură, reprezentanți ai instituțiilor decidente, istorici, cercetători și alți profesioniști implicați în conservarea și valorificarea monumentelor istorice.

Instalație de artă contemporană (4-15 august)

Vor fi asamblate și expuse două instalații de artă contemporană, realizate de artistul local Gabriel Kelemen și artistul internațional Sergiy Rakevich, pentru a adăga o notă contemporană cadrului tradițional.

Expoziție de fotografie (3-20 august)

Va fi expusă o colecție de fotografii a arhitectului Ovidiu Micșa. Expoziția își propune să ofere publicului o perspectivă unică asupra diversității impresionante a bisericilor de lemn monument istoric din România și să evidențieze bogăția patrimoniului de lemn al țării.

Instalație urbană (1-21 august)

Perioada 1-2 august va fi marcată de montarea șarpantei bisericii de lemn din Povergina în Parcul „Regina Maria”. Acest proces important va fi coordonat de către meșterii dulgheri, care vor pune în aplicare tehnicile tradiționale de construcție pentru a asigura o montare precisă și solidă a șarpantei. Ulterior, în perioada 3-21 august, șarpanta bisericii de lemn va fi gazda unor evenimente adiacente, care se vor desfășura atât în interiorul, cât și în exteriorul acesteia.

Şarpanta şi turnul bisericii arse de la Povergina au fost reconstituite în luna iunie, în cadrul „Şcolii de conservare a patrimoniului cultural din lemn”, proiect desfăşurat de Asociaţia Biserici Înlemnite, cu finanţare din partea Ordinului Arhitecţilor din România. La finalul lunii august, ansamblul şarpantei va fi dus înapoi la Povergina şi montat definitiv.

Zilele patrimoniului local la Povergina (25-26 august)

În timp ce Biserica de lemn de la Povergina își va fi recăpătat frumusețea cu șarpanta de lemn restaurată, se vor desfășura o serie de activități diverse în proximitatea sa, pentru a celebra și a aduce viață acestui important monument de patrimoniu.
De asemenea, vor avea loc și câteva spectacole susținute de artiștii locali.

Partenerii acestui proiect sunt: Riksantikvaren, Facultatea de Arhitectură din Timișoara, Asociația Ceva de Spus, Fundația Speranța, Asociația Oil Right, Asociația de-a arhitectura, Asociația Arhaic, Asociația My Banat, Ordinul Arhitecților din România, Institutul Național al Patrimoniului, Asociația de la 4.
Accesul la toate evenimentele din cadrul celei de a doua ediție a proiectului „Oglinda de lemn” este gratuit.

Sursa: timisoara2023.eu


Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi