DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

12.8 C
București
6.2 C
Sibiu
6.4 C
Suceava
6.9 C
Covasna
6.3 C
Piatra Neamț
6.8 C
Braşov
6.5 C
Bistrița
10.5 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, octombrie 13, 2024

Europarlamentarii PETI, despre tăierile ilegale: „Există un soi de lipsă a datelor”

Recomandate

Un grup de parlamentari europeni din Comisia pentru Petiții (PETI) au fost în vizită în România pentru a vedea la fața locului situațiile urșilor și a tăierilor ilegale. Au fost în județele Covasna și Suceava și au discutat cu cei implicați – atât cei care au trimis petiții, cât și autorități locale. Potrivit știripesurse.ro, șefa delegației, europarlamentara estonă Yana Toom (Renew), a subliniat că în privința tăierilor ilegale cifrele diferă și informațiile sunt incomplete.

„Încercăm să găsim informații. Nu e ușor. Există un soi de lipsă a statisticilor, lipsă a datelor […] am auzit cifre foarte diferite de la diverse părți interesate, încă mai trebuie să ne facem temele, nu putem alege pe cine să credem”, a declarat Toom.

„Nu putem gestiona ceva ce nu putem măsura, ori nu putem măsura cum se cuvine – doar o impresie. Poate mă voi răzgândi după ce voi primi informațiile de la autorități”, a declarat Yana Toom.

Unul dintre europarlamentarii român din grupul Verzilor a subliniat că datele privind tăierile sunt contradictorii. „La Suceava ni s-a spus că numai 0,15% din lemn e recoltat ilegal. Însă acest lucru e imposibil. ONG-urile afirmă că până la 80% din lemn e recoltat ilegal. Institutul de Cercetare Forestieră afirmă că e 50%”, a declarat el.

„Conform datelor oficiale ale Ministerului Mediului, România are un exces de păduri. Ei ne-au spus că în România nu se taie suficient”, a mai precizat eurodeputatul.

Comisia Europeană a lansat în 2020 o procedură de infringement contra României, cerând autorităților să amendeze legislația națională astfel încât administrarea pădurilor și tăierile legale să nu mai fie făcute „fără evaluarea prealabilă a impactului asupra habitatelor protejate”, după cum obligă directivele UE.

„Poate că trebuie să pornim o anchetă internațională și să vă ajutăm să gestionați aceste lucruri”, a mai declarat Toom.

Sursele forestmania.ro spun că nici măcar nu au cerut date oficiale, ci au preferat să se documenteze din surse publice – adică articole de pe internet sau comunicări oficiale cum ar fi, de exemplu, declarațiile fostului ministru al Mediului, Costel Alexe.

Ionuț Sorin Banciu: „Sunt progrese. Doar dacă ești rău-intenționat nu le vezi”

La solicitarea forestmania.ro, secretarul de stat Ionuț Sorin Banciu de la Ministerul Mediului a făcut câteva precizări pe acest subiect, în contextul în care el a gestionat primirea delegației PETI la București.

„În primul rând, cei din Comisia PETI au venit în România într-o misiune de constatare a faptelor, în urma unor petiții. Să nu uităm că sunt oameni politici, fără pregătire tehnică în domeniul pădurilor. Această vizită a fost cerută de un grup parlamentar – Renew. Cred că perspectiva membrilor comisiei diferă de la un grup politic la altul, apropo de ce au văzut. Ministerul Mediului nu a pregătit cifre, pentru că nu le-au solicitat. În declarațiile privind cifrele contradictorii, Yana Toom se referă la cifre vechi, care încă se vehiculează, din statistici interpretate în fel și chip. A fost o greșeală a autorităților din România să permită două statistici, cifrele IFN și INS.

Dar nu putem spune că există raportări clare în niciun domeniu, nici la evaziune fiscală. Nicăieri, nu doar la noi. Definițiile de la o țară la alta sunt diferite. Și în domeniul lemnului. De exemplu, un proprietar de pădure din Germania nu are nevoie nici de SUMAL, nici de APV ca să își ia din pădurea lui lemn. Acolo se numește autoconsum. La noi, pentru că am supralegiferat sectorul, dacă un proprietar își ia lemn din pădurea lui, se numește tăiere ilegală. Pe românește, furt.

Nu știu la ce se referă doamna europarlamentar când spune că sunt cifre contradictorii… Pentru că în nicio țară nu ai corespondent exact în realitate, ci ai estimări. Diferența dintre cifrele IFN și INS în privința volumului de lemn tăiat ilegal reprezintă o interpretare greșită care costă România la capitolul imagine.

Eu am făcut prezentarea celor din Comisia PETI și am arătat progresele, transparența atât în gestionarea pădurilor, cât și în privința identificării habitatelor. Aceste progrese, doar dacă ești rău-intenționat nu le vezi. Comisia Europeană apreciază însă aceste progrese. Și sunt foarte mulți oameni de bună-credință care văd cât s-a muncit ca să ajungem aici. Le-am arătat că nu mai avem tăieri ilegale masive, că nu mai avem pădurari bătuți sau morți. Dacă obiectivul lor a fost să afle volumul lemnului tăiat ilegal, au venit degeaba”, consideră secretarul de stat.

„Unii politicieni români vor să vadă România în fața Curții Europene de Justiție”

Cât despre anumiți politicieni care se filmează în zone cu doborâturi și spun că sunt tăieri ilegale sau pe lângă cei din Comisia PETI, Ionuț Sorin Banciu e de părere că aceștia caută capital de imagine și că vor deconta la vot astfel de derapaje.

„Sunt unii europarlamentari români care fac vizite private pe teren și arată așa-numitul dezastru, așa-zisele tăieri ilegale. Unii nu au mers în vizita oficială a PETI, ci pe cont propriu, în campanie electorală. Un act de populism politic și o abordare total greșită. Pentru că dacă România va fi condamnată, Guvernul trebuie să rezolve situația, nu europarlamentarii Renew din România. Iată că nu toți politicienii români de la Bruxelles sunt fericiți când avem progrese. Unii ascultă de vocea ONG-urilor și obiectivul lor suprem e să vadă România în fața Curții Europene de Justiție. Pentru aceste lucruri, sper să îi judece cei care i-au votat… Eu vreau să le mulțumesc celor peste 200 de specialiști și tehnicieni cu care am lucrat, din ocoale, din asociații de proprietari de păduri, ingineri silvici și să îi felicit pentru munca lor!”, ne-a declarat Ionuț Sorin Banciu.

Ce urmează?

Vincze Lóránt este membru în Comisia pentru Petiții și europarlamentar din partea UDMR. A însoțit delegația PETI în România. L-am întrebat ce urmează și care sunt concluziile Comisiei după vizita în țara noastră.

„În ceea ce privește declarațiile despre cifrele contradictorii, vă pot spune că nu ai cum să ai cifre exacte nici când vorbești despre contrabanda cu țigări, nici despre evaziunea fiscală sau despre tăierile ilegale. Sunt măsuri de verificare ale autorităților care reflectă nivelul unui fenomen, sunt acțiuni în Justiție. Teoretic, acest fenomen trebuie să fie mai mic azi, după atâtea măsuri luate. Dar cât de exact nu putem ști. ONG-urile au niște cifre, mai mari, autoritățile au cifre mai mici. Nu este rolul Comisiei PETI să facă o radiografie. Noi ascultăm punctele de vedere, tragem concluzii și facem recomandări. Nu avem ambiția de a face o radiografie compeltă. Pentru că întotdeauna sunt mai multe puncte de vedere în jurul aceleiași probleme. Raportul care va ieși după această vizită este un document politic, ce va fi adoptat în Comisie. Vor fi amendamente, cu siguranță. Este un proces care va dura luni de zile, pentru că nu e prioritatea zero a Comisiei să facă acest raport. Urmează să fie întocmit de secretariatul Comisiei și, dacă va fi nevoie, vom cere date suplimentare.

Eu cred că s-au văzut eforturile autorităților. Au recunoscut că exista o problemă și au lat măsuri care funcționează. Suntem pe drumul cel bun în ce privește combaterea tăierilor ilegale. Deci nu există o… delăsare a autorităților. Și acest lucru trebuie recunoscut”, a punctat Vincze Lóránt.

Mai multe articole

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi