Patru membri ai Comisiei pentru Petiții a Parlamentului European, inclusiv vicepreședintele acesteia, Yana Toom, ajung luni în România pentru o vizită de 3 zile. Eurodeputații vin să vadă la fața locului situația ursului brun, dar și a exploatărilor forestiere ilegale.

Vizita este anunțată de anul trecut. La acea dată, europarlamentarul Vincze Lóránt, unul dintre parlamentarii europeni care vor însoți, de luni, delegația oficială a PETI, a precizat pentru forestmania.ro că „vor fi ascultați cei care au transmis petiția, experți, societate civilă, autorități locale și județene care au competențe și răspnderi în acel domeniu – păduri sau urși în cazul nostru. Se va organiza o conferință de presă în urma efectuării vizitei și apoi Comisia PETI va pregăti un Raport. Acel Raport va conține și recomandări pentru autorități. Trebuie să mai spun că în ceea ce privește problema urșilor, există două tipuri de petiții. Sunt cetățeni care vorbesc de atacurile tot mai dese și susțin că e nevoie de măsuri, alți cetățeni care doresc protejarea ursului. Ambele situații ne preocupă și rolul nostru e de a vedea care e situația și care sunt soluțiile”, explică europarlamentarul.
„Misiune de constatare a faptelor”
Europarlamentarii din Comisia PETI vin într-o „misiune de constatare a faptelor” și, după o oprire în București, merg în județele Covasna și Suceava. Din delegație fac parte, pe lângă vicepreședintele Yana Toom (de la grupul Renew), Alexander Bernhuber (grupul popularilor europeni), Maite Pagazaurtundúa (Renew) și Andrey Slabakov (grupul conservatorilor și reformiștilor).

O echipă de europalrlamentari români vor însoți delegația celor patru. Aceștia sunt Lorant Vincze, Vlad Gheorghe, Nicolae Ştefănuță și Cristian Terheș. Pe lângă aceștia, delegația PETI mai cuprinde un grup destul de mare de persoane ce fac parte din staff-ul tehnic. Astfel, sunt 11 translatori, 2 angajați ai Secretariatului Comisiei, 4 consilieri ai grupurilor politice. În total delegația PETI numără 25 de persoane.

„Casa ursului brun”
România nu este un caz aparte când vine vorba despre petiții. Cetățeni din toate țările transmit frecvent nemulțumirile lor membrilor Comisiei PETI. Vizitele în teren, pentru a observa dacă cele transmise de cetățeni sunt reale sau nu, se organizează periodic.
„Problema managementului populației de urși pare a fi foarte controversată în România, casa celei mai mari populații de urs brun din Europa. Comisia a primit petiții atât în sprijinul cât și împotriva protecției ursului brun”, se arată în documentele PETI. O astfel de petiție au transmis și președinții Consiliilor Județene Harghita, Covasna, Brașov și Mureș. Ei se plâng de numărul mare al urșilor, care fac victime în rândul oamenilor, atacă ferme, ucid animale și distrug culturi agricole. De altfel, pentru a fi sigur că europdeputații înțeleg exact care e starea de lucruri, președintele CJ Covasna, Tamas Sandor, va aduce la discuții inclusiv medici care s-au „specializat” efectiv în tratarea rănilor cauzate de urs.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a trimis pe 24 aprilie un mesaj către Comisia pentru Petiții, solicitând reevaluarea programului. El insistă ca membrii comisiei să efectueze o scurtă vizită și în județul Harghita, motivând această solicitare prin gravitatea problemei în județul său, unde se află cea mai populație de urși și cele mai multe pagube.
Pe de altă parte, există petiții din 2019, 2020 și 2021 care cuprind îngrijorări cu privire la exploatarea forestieră ilegală și practici care încalcă legislația UE de mediu.
Programul vizitei
Pentru că ajung în București luni după-amiază la ora 15.00, membrii Comisiei au prima întrevedere la ora 16.00, cu ministrul Mediului, Tánczos Barna, și cu secretarul de stat din Ministerul de Interne, Bogdan Despescu. Tot luni, dar seara, eurodeputații mai au o rundă de discuții, cu Aurelian Mihăilă, procuror responsabil cu infracțiunile de mediu, Ovidiu Ionescu – Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice și un reprezentant al unei organizații de protecție a mediului.
Marți dimineață are loc o primă discuție la Sfântu Gheorghe, în județul Covasna, cu petiționari, reprezentanți ai autorităților locale, jandarmerie, serviciile de urgență, personalul medical de urgență și medicii specializați în tratamentul rănilor cauzate de atacurile urșilor. Ședința are loc la Consiliul Județean Covasna. După-amiază, cei din Comisie vor discuta și cu un șef de ocol silvic, cu un reprezentant al fermierilor, cu șeful Asociației de Vânătoare și cu un manager de turism.
Miercuri, delegația se deplasează în Suceava, unde vor sta de vorbă mai întâi cu cei care au trimis petiții referitoare la exploatări forestiere ilegale. La această discuție vor fi prezenți atât membri ai unor organizații neguvernamentale de protecție a mediului, cât și prof. univ.dr. Laura Bouriaud, din partea Facultății de Silvicultură din Suceava.
Tot miercuri este stabilită o întâlnire a delegației PETI cu autoritățile locale, direcția silvică, garda forestieră, poliție din județul Suceava. Joi dimineață, înainte de plecarea spre București, vor susține o conferință de presă.
Ca detaliu, în programul initial al vizitei PETI figurau atât ministrul de Interne, Lucian Bode – la întâlnirea de la București – cât și președintele Consiliului Județean Suceava, la discuțiile din Suceava. În ultima variantă a programului oficial, cei doi și-au trimis reprezentanți.