DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

12.8 C
București
7.2 C
Sibiu
6.4 C
Suceava
6.9 C
Covasna
6.3 C
Piatra Neamț
6.8 C
Braşov
6.5 C
Bistrița
10.5 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, octombrie 13, 2024

Membrii Comisiei de Petiții din Parlamentul UE vin în România. Detaliile vizitei

Recomandate

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat că o delegație a Comisiei de Petiții din Parlamentul European va veni în România, tema principală a vizitei fiind pădurile. „Îi așteptăm cu interes”, anunță acesta.

Am discutat cu unul din membrii Comisiei PETI, europarlamentarul UDMR Vincze Lóránt, și am aflat mai multe detalii despre această vizită.

„Inițial, vizita trebuia să aibă loc anul trecut, dar din cauza pandemiei s-a amânat, prin urmare va avea loc anul viitor, în prima parte. Nu s-a stabilit o dată exacta, pentru că o astfel de delegație este organizată de secretariatul Comisiei. Cel mai probabil, va avea loc în cursul lunii mai 2023 și va avea două teme: tăierile ilegale și urșii. Comisia primește foarte multe petiții, din toate țările Uniunii Europene, și nu facem față la câte vizite în teren avem de făcut. România nu este un caz special sau izolat, probleme cu pădurile sunt și în alte state UE. Polonia e un exemplu, pentru că și acolo sunt multe petiții. Vom face o vizită și acolo. Este vorba despre proiectul unei autostrăzi care nemulțumește anumiți cetățeni și au făcut petiții în acest sens”, ne-a declarat Vincze Lóránt.

În ceea ce privește România, europarlamentarul spune că deplasarea în teren se va face în locurile despre care se vorbește în cele câteva petiții.

„Nu e stabilit deocamdată programul, se lucrează inclusiv cu biroul Parlamentului European de la București și e o agendă destul de complexă. Ca mod de lucru, vor fi ascultați cei care au transmis petiția, experți, societate civilă, autorități locale, județene care au competențe și răspnderi în acel domeniu, păduri sau urși în cazul nostru. Se va organiza o conferință de presă în urma efectuării vizitei și apoi Comisia PETI va pregăti un Raport. Acel Raport va conține și recomandări pentru autorități. Trebuie să mai spun că în ceea ce privește problema urșilor, există două tipuri de petiții. Sunt cetățeni care vorbesc de atacurile tot mai dese și susțin că e nevoie de măsuri, alți cetățeni care doresc protejarea ursului. Ambele situații ne preocupă și rolul nostru e de a vedea care e situația și care sunt soluțiile”, explică europarlamentarul.

Ce petiții trimit europenii la Comisia PETI?

Cetățenii Uniunii Europene trimit foarte multe petiții Comisiei PETI. O ședință obișnuită a acesteia dezbate în general în jur de 20 de astfel de sesizări ale cetățenilor, pe cele mai diverse teme care îi preocupă pe oameni.

„Spania e pe primul loc la trimiterea de petiții. Apoi Polonia, Germania, Franța. De exemplu, sunt multe petiții din Franța referitoare la atacurile asupra șoferilor de TIR. Din Bulgaria sunt pe teme legate de deșeuri menajere. Eu personal am fost într-o astfel de vizită pe teren în Bulgaria, cu două teme: deșeurile și probleme semnalate de cetățeni despre acordarea de credite bancare și onorarea lor, lipsa de comunicare între autoritățile financiare. Sunt multe și pe teme de mediu, dar, repet, România nu este un caz special, în multe state ale Uniunii Europene cetățenii atrag atenția asupra anumitor aspect legate de păduri”, punctează Vincze Lóránt.

Tánczos Barna: „Adevărul „va ieși la suprafață”

După ce a făcut mai multe schimbări legislative referitoare la sectorul forestier și a implementat sistemul de trasabilitate SUMAL, ministrul Tánczos Barna nu își face griji că vin cei din Comisia PETI. Ce-i drept, forestierii sunt printre cei mai „urmăriți” cetățeni din România, o serie de instituții având atribuții în monitorizarea și supravegherea exploatării și transportului de masă lemnoasă.

„Europarlamentarii Comisiei PETI vor să vadă la fața locului dacă pădurile din țara noastră sunt bine gospodărite sau dacă, dimpotrivă, așa cum susțin anumite persoane, sunt tăiate necontrolat.

Îi așteptăm cu interes și am încredere că, până la urmă, adevărul privind această situație va ieși la suprafață, iar europarlamentarii se vor convinge că România, cu toate problemele sale punctuale, este un exemplu de gestionare durabilă a pădurilor, la nivel european.

Sunt convins că realitatea din teren va confirma ceea ce noi susținem în ultima perioadă, și anume faptul că tăierile ilegale de păduri din România sunt ținute sub control iar măsurile luate în ceea ce privește acest fenomen au dat rezultate”, a anunțat Tánczos Barna.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi