DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

7.2 C
București
12.9 C
Sibiu
7.3 C
Suceava
8.4 C
Covasna
5.4 C
Piatra Neamț
7.4 C
Braşov
9.1 C
Bistrița
9.7 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, martie 23, 2025

FOTO. VIDEO. Conferință ASFOR în pădure: de la recoltare, la biomasă

Recomandate

Asociația Forestierilor din România – ASFOR a organizat vineri, 24 martie, o conferință cu totul specială: și-a adus invitații într-un parchet în exploatare, pentru a urmări live toate operațiunile și utilajele.

La eveniment au luat parte antreprenori din domeniul exploatării și prelucrării primare a lemnului, profesori și studenți la Silvicultură, funcționari din minister și Garda Forestieră, jurnaliști, parlamentari și membri ai organizațiilor neguvernamentale de protecție a mediului.

De altfel, deputatul USR Adrian Giurgiu a și transmis un comunicat, după conferință.

„Am fost într-o vizită de lucru în Pădurile Casei Regale din Azuga ca să văd în acțiune o serie de noi utilaje pentru explotarea masei lemnoase. Noile tehnologii ajută la creșterea productivității și scad riscurile unor potențiale accidente de muncă. Mai mult, prin utilizare aduc beneficii și pădurilor, oferind o mai bună trasabilitate a lemnului, deci risc mai mic de furt.

Mă bucur că facem pași reali spre o industrie forestieră modernizată specifică țărilor civilizate. De prea multe ori am întâlnit soluțiIle pentru păduri lăsate la stadiul creionării pe hârtie. Noile echipamente chiar fac diferența în teren, unde și contează.

Drumul spre modernizare este unul extrem de lung când vorbim de industria lemnului. Cred însă că este necesar să depunem efort în acest sens. Și repede. Doar așa putem reduce cu adevărat furtul de lemn, dar și proteja mai bine pădurile care au valoare mai mare de biodiversitate decât cea economică”.

Unul dintre momentele interesante ale evenimentului ASFOR a fost prezentarea unui skidder manevrat de la distanță de operator, prin radiocomandă.

Cei de la Migab Forest, gazdele evenimentului, au prezentat apoi operațiunea de sortare și procesare cu un cap de procesare marca Woody WH60-1 montat pe excavator.

Un echipament capabil să preia buștenii din stivă cu ajutorul graiferului încorporat și să îi proceseze la dimensiuni prestabilite. Poate să și recolteze arbori pe picior și să debiteze direct la cioată la dimensiunea dorită. După operațiunea de procesare a bușteanului la dimensiunile necesare, acesta e pregătit pentru transportul  la fabrica de prelucrare.

Totodată, managerul Migab Forest, Constantin Stoica, a prezentat aplicația pe care o folosește pentru gestiunea masei lemnoase.

Concret, în momentul sortării, pe fiecare buștean este aplicată o plăcuță de identificare cu informații referitoare la toate caracteristicile acestuia: lungime, diametru, specie etc.

Printre cele mai spectaculoase utilaje au fost cele care transformă resturile din parchet în tocătură.

Crengile și lemnul mărunt sunt adunate cu un press collector, ce poate transporta spre utilajul de tocare cantități mari.

„Este ideal pentru transportul unor volume mari de reziduuri forestiere. Dar nu doar tranportă, ci și comprimă încărcătura în timpul transportului, permițând încărcare de 2 până la 4 ori mai mare. Cadrul în C, picioarele de susținere și conexiunile rapide se combină pentru a permite colectorului să fie montat cu ușurință pe un transportator”, a declarat, pentru forestmania.ro, Radu Țițeiu de la Elmas, importator de utilaje forestiere John Deere.

„Trebuie știut că tocătura este permisă, este legală în România, atât în platforma primară, cât și în depozit. Tocătura circulă pe drumurile publice cu aviz SUMAL. Singura diferență între tocătura obținută în platforma primară (sau fond forestier) și cea obținută într-o fabrică, este că această tocătură din platformă nu este certificabilă. Ea poartă denumirea de tocătură sau biomasă necertificabilă, deci nu beneficiază de certificate verzi. În schimb, este benefică pentru comunitățile locale. Avem fonduri pentru dezvoltarea centralelor pe biomasă din comunitățile locale, reducându-se dependența acestor comunități de alte resurse cum ar fi gaz, petrol sau efectiv consumul de lemn brut”, a subliniat, pentru forestmania.ro, președintele ASFOR.

Redăm și comunicatul ASFOR transmis redacției noastre despre evenimentul de la Poiana Țapului:

Vineri, 24 martie, a fost o zi spectaculoasă pentru ASFOR și invitații săi la conferința organizată în pădure, lângă Poiana Țapului, județul Prahova.

Peste 60 de reprezentanți ai mediului de afaceri, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Gărzii Forestiere Naționale, parlamentari, cadre universitare și studenți, jurnaliști și membri ai unor organizații neguvernamentale au răspuns invitației noastre și le mulțumim!

Am avut ocazia să parcurgem împreună traseul lemnului în pădure: recoltare, transport în platforma primară, debitare, sortare și producerea de biomasă din deșeuri lemnoase. Toate procesele realizate cu utilaje moderne, performante și prietenoase cu mediul. Am văzut în acțiune un forwarder de ultimă generație și un skidder controlat de operator de la distanță, prin radio-comandă, iar utilajul de colectare și comprimare a deșeurilor (press collector) a fost prezentat la lucru în platforma primară.

Am spus-o de fiecare dată când am avut ocazia: lemnul este un produs vital pentru societatea noastră; nicio economie nu poate funcționa fără lemn. Creșterea sectorului forestier și, practic, a întregii noastre economii, se bazează pe două lucruri fundamentale: echilibrul și investițiile.

Echilibrul la care ne referim este legat de cele trei funcții ale pădurii: economică, socială și de mediu. Toate sunt la fel de importante. În același timp dorim să atragem atenția încă o dată că subfinanțarea sectorului este cronică. Menținerea echilibrului și gestionarea durabilă a pădurii sunt direct legate de finanțarea sectorului forestier. Statele dezvoltate investesc în această resursă regenerabilă și au programe de finanțare pentru ca lemnul să ajungă în piață și în casele oamenilor.

Am organizat acest eveniment și pentru a pune accentul pe producerea de tocătură. Criza energetică globală arată limpede că tocătura este o soluție viabilă pentru producția de energie termică. Este o sursă locală de energie regenerabilă, așa cum este definită la nivelul Uniunii Europene. Iată că tocătura poate fi produsă chiar în zona platformelor de exploatare a lemnului din pădure. 

ASFOR continuă astfel seria conferințelor dedicate sectorului forestier, cu organizarea de întâlniri de informare, instruire și formare în pădure, în parchetele în exploatare și în fabricile de prelucrare a lemnului.

Sectorul forestier trebuie și merită să fie cunoscut, înțeles și apreciat pentru importanța sa în economia țării noastre.

Împreună suntem mai puternici și putem contribui la dezvoltarea organică a economiei țării noastre!”, se arată în comunicatul semnat de Ciprian Dumitru Muscă, președinte ASFOR.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi