Indiferent de materialul utilizat în construcții, incendiul reprezintă o amenințare pentru toate clădirile. Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă industria construcțiilor din lemn masiv este demonstrarea siguranței și rezistenței la foc.
Odată cu noile prevederi ale Codul Internațional al Construcțiilor din 2021, cererea de clădiri înalte din lemn este în creștere în întreaga lume, iar dezvoltatorii și arhitecții doresc să poată prezenta frumusețea acestui sistem structural. Aceasta înseamnă că se solicită ca lemnul să îndeplinească aceleași cerințe de clasificare la foc ca și construcțiile incombustibile.
În acest scop, compania americană Timberlab s-a dedicat eforturilor de cercetare și dezvoltare pentru testarea la foc – ajutând la promovarea adoptării în lemnului în industria construcțiilor.

Pentru proiectul Ascent cu 25 de etaje, a fost necesară testarea la foc timp de 3 ore a coloanelor din glulam, pentru a valida evaluarea, deoarece Specificația Națională de Proiectare pentru Construcții din Lemn nu permite calcularea gradului de rezistență la foc pentru elementele glulam testate sub 2 ore. În parteneriat cu Forest Products Laboratory, Timberlab a finalizat prima testare la foc de 3 ore pentru coloanele glulam expuse. Acest lucru avea loc acum 3 ani!

Testul de 3 ore a fost efectuat cu trei specii diferite de structuri din lemn: molid european, molid-pin-brad și brad Douglas, toate fiind luate în considerare pentru structura clădirii Ascent. Specimenele au fost testate 180 de minute pentru a măsura adâncimea carbonului (determinarea char rate), iar aceasta a fost semnificativ similară între specii și în conformitate cu modelele actuale.

În plus față de determinarea char rate, termocuplurile au fost instalate în interior la patru adâncimi diferite pentru a măsura cu exactitate creșterea temperaturii de-a lungul elementelor de glulam.

Rezultatele acestui test la foc de 3 ore au arătat că toate coloanele de glulam expuse – de dimensiuni adecvate, din mai multe tipuri de specii – pot rezista la foc fără a-și pierde integritatea structurală, demonstrând rezistența la foc a lemnului masiv ca o alternativă viabilă la beton și oțel.
Timberlab se angajează să promoveze cercetarea și dezvoltarea utilizării lemnului masiv. Succesul acestor teste – și al proiectului Ascent – au ajutat la modificările codului care permite utilizarea lemnului în clădirile înalte.

Ascent este o clădire de apartamente de lux și este cea mai înaltă structură hibridă din lemn masiv din lume, cu 19 etaje și 273.000 de metri pătrați de lemn.
Detalii, AICI.
Sursa: timberlab.com