Sectorul forestier francez a oficializat semnarea celui de-al treilea contract strategic pe 16 octombrie 2023 în cadrul ceremoniei de deschidere a congresului Woodrise, organizat la Bordeaux până pe 20 octombrie. Acest text, care acoperă perioada 2023-2026, a fost validat de 21 de organizații profesionale, în prezența ministrului Agriculturii, Marc Fesneau.
„După o perioadă de redresare a piețelor lemnului la ieșirea din criza Covid, urmată de o frână puternică în urma conflictului ucrainean și a crizei energetice, va fi esențial în perioada 2023-2026 un nou contract pentru a consolida accelerarea remarcabilă a sectorului forestier” , explică președintele CSF Bois, Dominique Weber.
Ce prevede contractul?
De la înființarea sa în 2014, Comitetul Strategic al Industriei Lemnului a determinat politicile publice ale sectorului de exploatare și prelucrare a lemnului. Semnatarii contractului strategic sectorial sunt asociațiile profesionale și instituțiile guvernamentale – ministere – care au stabilit împreună contribuții și obiective. Comitetul funcționează sun autoritatea Consiliului Național al Industriei, instrument al strategiei industriale a Franței, prezidat de primul ministru.
„Obiectivul nostru este în continuare să creștem productivitatea din amonte în aval, de la proprietar de pădure la operatorul forestier, până la aducerea concretă a materialului lemnos pe toate piețele. Avem provocarea de a îmbunătăți stocarea carbonului în produsele din lemn și de a utiliza lemn în cât mai multe forme, pe lângă cea de susținere a vitalității pădurii.
Acest lucru va duce la o schimbare de percepție și la un „zid al investițiilor productive” de depășit. Va trebui să beneficiem de condiţii economice specifice, care să ne permită să accelerăm în modernizarea și creșterea capacității mijloacelor noastre de producție, de la sămânță până la prima și a doua transformare a lemnului, concentrându-ne pentru a asigura aprovizionarea și, prin urmare, pentru a articula mai bine dezvoltarea pieței cu capacitatea productivă a pădurii, sub presiune climatică puternică.
Linia de urmat este dezvoltarea materialului lemnos sub toate formele sale, cu avantajul principal că este o resursă regenerabilă și există o mare capacitatea de circularitate a ei. Trebuie să ne asigurăm să controlăm „scurgerile”, să avem politici coerente și o viziune sectorială comună. Suntem angajați într-o cursă contra cronometru dictată de încălzirea globală.
Acest contract de sector, al treilea, intenționează în special să deschidă piața pentru lemn pe scară largă. Pentru că viitorul renovării e dirijat de cerințele de sobrietate și o economie mai circulară.
E nevoie să susținem mediul de afaceri din sector, să organizăm mai bine gestionarea resursei lemn, recoltarea și prelucrarea, și să ne concentrăm pe inovație”, precizează președintele CSF Bois, Dominique Weber, la începutul Contracului.
Patru priorități
La rândul său, Ministerul Agriculturii reamintește că acest al treilea contract strategic pentru sectorul forestier-cherestea se derulează interministerial întrucât va fi semnat și de alte patru ministere: Tranziție Ecologică, Tranziție Energetică, Industrie și Locuințe.
Contractul stabilește patru priorități:
- tranziția ecologică;
- reindustrializare, suveranitate și competitivitate;
- inovare și digitalizare;
- dezvoltarea competențelor și a atractivității.
Pentru a îndeplini aceste priorități, CSF Bois își stabilește mai multe obiective:
- acționarea durabilă pentru adaptarea pădurilor, menținerea vitalității acestora, sprijinirea rolului de rezervor de carbon și de producție de lemn;
- dezvoltarea ponderii lemnului în renovarea-reabilitarea clădirilor;
- amplificarea rolului sectorului forestier în strategiile de neutralitate carbon;
- înființarea unui instrument sectorial pentru a gestiona fluxurile de materiale și de carbon;
- accelerarea și modernizarea echipamentelor de prelucrare a lemnului, susținerea competitivității pentru toate utilizările lemnului;
- contribuția la aprovizionarea cu materiale pentru sector.
Sursa: leboisinternational.com