Ministrul Agriculturii din Franța, Julien Denormandie, și secretarul de stat pentru biodiversitate, Bérangère Abba, au închis Reuniunile grupurilor de lucru pentru păduri și lemn, după patru luni de consultări.
Lansate pe 19 octombrie 2021, acestea au reunit aproape 330 de participanți împărțiți în patru grupuri de lucru. În dezbaterile acestora au intrat și rezultatele consultărilor cu membrii comisiilor regionale pentru păduri și lemn (CRFB), precum și programele regionale pentru pădure și lemn (PRFB).
Au fost analizate 300 de propuneri, iar în final a rezultat un document care identifică șapte provocări majore care trebuie îndeplinite:
• Pe termen lung – o abordare sistemică și coordonată a sectorului forestier-lemn, acoperind toate aspectele;
• Dialog, partajarea provocărilor și obiectivelor cu societatea;
• Cercetare și transfer de cunoștințe către administratorii de păduri;
• Mobilizarea și sprijinirea proprietarilor de păduri publici și privați, astfel încât aceștia să se angajeze în acțiune în fața impactului și amenințărilor schimbărilor climatice;
• Creșterea competitivității sectorului, astfel încât să răspundă cerințelor pieței prin dezvoltarea resursei naționale;
• Realizarea unui lanț de aprovizionare consolidat prin contracte ferme între „verigile” lanțului;
• Dialog între pădurari și vânători pentru a rezolva situațiile de suprapopulare a căprioarelor.
Termenul lung al ciclurilor biologice ale pădurii trebuie să se traducă într-o viziune și o serie de măsuri sustenabile care necesită sprijin din partea serviciilor publice și a operatorilor cu resurse de personal, iar diversitatea pădurilor franceze necesită răspunsuri adaptate.
Reziliența, decarbonizarea, suveranitatea și unitatea sunt principiile cu care trebuie să avansăm colectiv pentru a realiza această ambiție, spune Frédéric Carteret, președintele asociației companiilor din industria lemnului din Franța (FBIE).
Carteret a salutat planul de investiții de 400 de milioane de euro pentru inovație și competitivitate, precum și propunerea de înființare a unui fond strategic de adaptare la schimbările climatice, de lungă durată și substanțial – 100 până la 150 milioane euro/an până în 2030. Fondul va fi finanțat în special prin alocarea unei părți din încasările din licitația cotelor europene de carbon.
Sursa: leboisinternational.com