DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

28.3 C
București
21.3 C
Sibiu
21.2 C
Suceava
22.7 C
Covasna
20.1 C
Piatra Neamț
20.7 C
Braşov
20.4 C
Bistrița
23.1 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, iunie 21, 2024

În Parcul Național Semenic se fac lucrări de regenerare, nu „tăieri”

Recomandate

Subprefectul USR al județului Caraș Severin, Andrei Plujar, acuză că în Parcul Național Semenic au loc infracțiuni silvice. El a postat pe Facebook un text în care aduce o serie de acuzații Romsilva. Ca urmare, directorul Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Carașului, Nicolae Ifca, a făcut precizări pentru Radio Reşiţa:

„Administraţia parcului nu a avizat şi nu a aprobat tăieri ilegale în rezervaţiile naturale sau în afara lor. APNSC a avizat lucrări de exploatare forestieră doar în zona de conservare durabilă unde sunt permise aceste lucrări silvice care promovează regenerarea naturală. Pe suprafaţa Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului sunt 4 zone distincte şi-anume:

Zona de protecţie strictă unde sunt interzise orice fel de activităţi exceptându-se doar cercetarea ştiinţifică, educaţia ecologică şi ecoturismul.

Zona de protecţie integrală cuprinde cele mai valoroase bunuri ale patrimoniului natural din interiorul parcului. Aici sunt permise activităţi ştiinţifice, educative, de ecoturism, de înlăturare a unor calamităţi produse din cauze naturale şi de combatere a înmulţirii dăunătorilor forestieri.

Zona de conservare durabilă face referire la acuzaţiile aduse pentru că aici sunt permise lucrările de îngrijire şi conducere a arboretelor, intervenţii speciale de conservare cu accent pe promovarea regenerării naturale, dar şi anumite tratamente silvice.

Zona de dezvoltare durabilă permite dezvoltarea activităţilor umane, precum investiţiile şi turismul. În această zonă sunt cuprinse şi intravilanele localităţilor care se suprapun cu Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului.

În concluzie, Administraţia Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului respinge cu fermitate toate acuzaţiile şi asigură o bună administrare a patrimoniului natural.”

Subprefectul acuză pe Facebook

Totul a pornit de la o postare pe Facebook a subprefectului USR Andrei Plujar, de profesie inginer auto și fost responsabil cu coloana auto a unui SRL și ulterior manager al unei firme de plasat locuri de muncă în străinătate. El a scris că „tăierile” trebuie să înceteze „definitiv”.

„Condamn ferm tăierile din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului! Tăierile din Parcurile Naționale trebuie să înceteze definitiv!

Romsilva a preluat în administrare PN Semenic – Cheile Carașului acum aproximativ 7 ani. Potrivit contractului și a OUG 57/2007, în doi ani ar fi avut obligația să trimită spre aprobare Planul de Management. Nu a făcut-o și, după trei ani și jumătate, în mai 2018, fostul director al Ariilor Naționale Protejate (ANANP) George Fazacaș a trimis o notificare de punere în întârziere de 30 de zile, la expirarea căruia contractul a devenit nul de drept.

După alți trei ani și jumătate, tot nu s-a aprobat Planul de management, dar Romsilva continuă să administreze PN Semenic – Cheile Carașului”, spune Plujar, citând „iubitorii de natură”.

Contrazis de un susținător

Pentru ca efectul postării să fie cât mai dramatic, Andrei Plujar a adăugat și câteva fotografii cu bușteni și un taf. Numai că unul dintre susținătorii săi i-a pus un comentariu interesant în care îi sugerează să se consulte cu specialiști înainte. (Probabil cunoaște CV-ul domnului subprefect și știe că nu e inginer silvic):

„Desi sunt impotriva taiatului si sunt sigura ca se taie , va rog sa va amintiti de ora de biologie sau sa intrebati pe cineva care a facut studii in domeniu , deoarece in pozele postate se vede clar ca acesti arbori trebuiau sa fie taiati din motive de siguranta . Vorbesc de arborii mari din pozele dvs . Sa ramanem la subiect si cu fapte, nu teorie . Ca in cele mai multe cazuri nu se intampla asta sunt mai mult ca sigura , dar ce este in aceste poze sunt copaci pe care si noi aici in Germania trebuie sa ii taiem conform legii”.

Sursa: Radio Reșița

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi