DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

26.1 C
București
20.2 C
Sibiu
21.1 C
Suceava
21.6 C
Covasna
21.4 C
Piatra Neamț
17.4 C
Braşov
21.6 C
Bistrița
24.8 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, iulie 19, 2024

Incendiu în Parcul Natural Văcărești. Este Primăria Capitalei capabilă să-l administreze?

Recomandate

Un incendiu puternic de vegetație a izbucnit în această după-amiază în Parcul Natural Văcăreşti, cu degajare masivă de fum. Parcul se află în administrarea Primăriei Capitalei, iar ministrul mediului spune că dacă primăria nu e capabilă să îl administreze, denunță contractul și încheie unul cu o entitate mai capabilă.

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu din cadrul Comisariatului Municipiului București au ajuns la fața locului, unde reprezentanții ISU acționau, deja, pentru stingerea incendiului.

Incendiul a fost lichidat și nu s-au înregistrat victime. Comisarii GNM investighează și verifică pagubele aduse asupra mediului, în condițiile în care focul s-a manifestat pe o suprafață de peste 15.000 mp, fiind amplificat de vântul care bate cu 20 km/h. Echipele de pompieri au intervenit cu mai multe autospeciale.

GNM a demarat un control la administratorul ariei protejate, pentru a verifica modul în care acesta și-a îndeplinit obligațiile legale și contractuale care țin de paza, protecția și monitorizarea parcului natural. De asemenea, comisarii GNM au anunțat deja Poliția Română. Dacă se va dovedi că focul a fost pus în mod intenționat, fapta reprezintă infracțiune conform legii.

„Acest incendiu reprezintă o lovitură cumplită pentru ecosistemele din Parcul Natural Văcărești, mai ales în această perioadă, când natura se trezește la viață. Vom aștepta rezultatele anchetelor Poliției, ISU și GNM, dar vreau ca un lucru să fie foarte clar: noi nu am acordat administrarea PNV pentru ca astfel de lucruri să se întâmple. Administratorul are responsabilități și obligații foarte clare în contractul de atribuire în administrare, iar PMB trebuie acum să ne spună dacă poate respecta aceste obligații. Asta pentru că, în caz contrar, vom fi nevoiți să denunțăm acest contract și să găsim un administrator capabil să-și respecte îndatoririle”, a declarat Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor și pădurilor.

La sfârșitul lunii decembrie 2021, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate a semnat contractul de administrare prin care Parcul Natural Văcărești va fi gestionat, pe o perioadă de 10 ani, de Administrația Parcul Natural Văcărești, structură special creată în acest scop și aflată în subordinea Primăriei Capitalei. Informații suplimentare: Parcul Natural Văcărești, înființat prin HG 349/2016, este cea mai mare arie protejată urbană din Uniunea Europeană. Totodată, este și cel mai mare spațiu verde al Capitalei. Parcul Natural Văcărești s-a format pe amplasamentul fostei amenajări hidrotehnice „Acumulare Lac Văcărești”, abandonată în 1989 și se întinde pe o suprafață de 183 ha, unde se găsesc numeroase specii de floră și faună. În Parcul Natural Văcărești sunt permise activități de turism, educație, cercetare științifică, cu respectarea regulilor de vizitare a parcului.

Sursa: Ministerul Mediului

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi