După zece zile, incendiul care a cuprins 36 de hectare de pădure administrate de Ocolul privat Oituz a fost lichidat. A fost nevoie de o desfășurare impresionantă de forțe pentru a se ajunge în locurile greu accesibile unde focul se întindea. Noroc că proprietarii, finlandezii de la Tornator, au avut grijă să își facă drumuri forestiere, astfel încât cei de la ISU, dar și voluntarii care au muncit zi și noapte, să poată avea acces. Mai mult, în ajutor au venit și firmele de exploatare a lemnului din zonă, care au participat cu oameni și au adus apă cu camionetele lor, chiar dacă nu aveau vreun parchete în exploatare acolo. A fost pur și simplu vorba de parteneriat și de a pune umărul la greu. Cu ajutorul lor au fost realimentate mașinile de pompieri cu apă, astfel încât aceștia să câștige timp.
La solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în sprijinul pompierilor a fost trimisă o aeronavă C-27J Spartan din dotarea Forţelor Aeriene Române, configurată pentru stingerea incendiilor.
Incendiul a pornit în locul în care s-a mai întâmplat să se aprindă și alte dăți: un loc numit Piatra Șoimului, unde tinerii din zonă fac uneori foc. Jarul a ajuns la stratul de iarbă uscată. Cum nu plouase de mai bine de două luni, e clar că s-a aprins instant. Din fericire, arboretele nu au fost destabilizate, fiind un incendiu de suprafață. Totuși, Poliția și ISU fac o investigație a cauzelor și va exista și o estimare a pagubelor.
Problema drumurilor forestiere – adică a lipsei lor! – este frecvent subliniată de toți cei din industrie. Și cel mai bine se vede în astfel de cazuri: nu ai cum să intri cu mașinile de pompieri ca să stingi focul din fondul forestier. ASFOR cere de ani buni susținerea autorităților în acest sens.
Rețeaua de drumuri forestiere din România de 6,4 m/ha este cu mult sub nivelul altor ţări europene, care au, în linii mari, topografie similară (Austria 36 m/ ha, Elveţia 40 m/ha şi Franţa 26 m/ha). Acest lucru se transpune într-un cost mult mai mare al recoltării lemnului și probleme în ceea ce privește modul în care este recoltat lemnul.