Asociația Forestierilor din România (ASFOR) a trimis o nouă adresă ministrului Dezvoltării în care îi solicită să țină cont de platforma Green Deal în privința construcțiilor și a emisiilor de carbon, soluția cea mai la îndemână fiind utilizarea lemnului la scară mai mare. Unul dintre argumentele greu de combătut este acela că producerea unei tone de ciment generează 1,25 tone de dioxid de carbon, în timp ce, așa cum se știe, lemnul sechestrează carbonul.
Nu este prima dată când Asociația transmite acest mesaj factorilor politici. Încă de la prima lectură a Ordonanței de guvern privind Programul „O familie, o casă”, din iulie 2020, forestierii au spus clar că e nevoie ca actul normativ să pună în practică principiile Pactului verde european (New Green Deal), în special pentru atingerea țintelor de economie circulară locală.
Acum , ASFOR revine cu o nouă adresă, la câteva zile după ce marile companii europene din industria forestieră au adresat un apel similar șefilor de state și de guverne reuniți la Summitul pentru schimbări climatice de la Glasgow, COP26. În Manifestul care a făcut înconjurul lumii, semnat și de EOS (Organizația Europeană a Industriei de prelucrare a lemnului), din care face parte și ASFOR, forestierii spun la unison că „E timpul pentru lemn”.
Redăm solicitarea înaintată de ASFOR ministrului Dezvoltării:
„Către
MINISTRUL DEZVOLTĂRII, LUCRĂRILOR PUBLICE ȘI ADMINISTRAȚIEI,
Domnule Ministru,
ASOCIAȚIA FORESTIERILOR DIN ROMÂNIA – ASFOR, organizație patronală și profesională a operatorilor economici din domeniul exploatărilor forestiere și industrializării lemnului, având în vedere programul ”O familie, o casă” vă supunem atenției următoarele propuneri de îmbunătățire a programului sus amintit:
Programul trebuie să pună în practică principiile Pactului verde european (New Green Deal), în special pentru atingerea țintelor de economie circulară locală. Prin aceasta se deschide calea unei economii locale competitive, neutră ca impact asupra climei, în care consumatorii sunt responsabilizați în ceea ce privește protecția mediului înconjurător.
Programul Noua Casă trebuie să promoveze îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și utilizarea cu precădere a materialelor de construcții ce asigură reducerea amprentei de carbon și sechestrarea pe termen lung a acestuia.
Vă informăm că producerea unei tone de ciment generează 1,25 tone de dioxid de carbon, pe când fiecare metru cub de lemn utilizat în construcții sechestrează pe termen lung 2 tone de dioxid de carbon.
Programul Noua Casă trebuie să prevadă ca și condiție de calificare utilizarea unui minim de 10% lemn și produse din lemn în toate construcțiile noi. Mai mult, în cazul caselor din lemn, procentul de garantare a creditelor destinate achiziției locuințelor ar trebui majorat într-un procent semnificativ, pentru a promova construcția și achiziția caselor din lemn.
În același timp enumerăm o serie de programe care sunt implementate în diverse țări din UE sau care dacă ar fi implementate ar sprijini dezvoltarea unei economii circulare locale, asigurând valorificarea superioară a lemnului, menținerea și crearea de noi locuri de muncă și implicit produse prietenoase cu mediul.
- Programul Construcții din lemn (autoritățile publice vor realiza case pasive din lemn și vor folosi minim 20% lemn în toate construcțiile realizate din fonduri publice);
- Programul Casa din lemn – persoanele fizice vor fi sprijinite financiar să realizeze construcții din lemn;
- Programul Construcții din lemn pentru o economie verde – persoanele juridice vor fi sprijinite pentru a realiza sedii, spații tehnice, spații pentru comerț și producție din lemn;
- Reducerea cotei TVA pentru lemnul utilizat în construcții la 5%, pentru a stimula utilizarea lemnului în construcții;
Vă stăm la dispoziție prin documentul de viziune al ASFOR „România Verde în 10 pași” care poate fi studiat pe site-ul ASFOR – www.asfor.ro
ASFOR rămâne în continuare un partener de dialog instituțional, oferind informații și soluții cu aplicabilitate domeniului economiei forestiere.
Cu înaltă considerație,
Președinte, Ciprian Dumitru Muscă”.
[…] de fond forestier și creșterea rezilienței pădurilor, se arată într-un comunicat remis forestmania.ro de Asociație și semnat de președintele acesteia, Ciprian […]