DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

19.6 C
București
16.3 C
Sibiu
19.3 C
Suceava
20.3 C
Covasna
19 C
Piatra Neamț
20.2 C
Braşov
17.1 C
Bistrița
20.5 C
Râmnicu Vâlcea
marți, octombrie 8, 2024

Institutul Bavarez pentru Silvicultură: arderea lemnului este neutră din punct de vedere climatic!

Recomandate

Problemele apărute în aprovizionarea cu energie au făcut să crească interesul pentru utilizarea lemnului în scopul producerii de energie electrică și/sau termică. Institutul de Stat Bavarez pentru Silvicultură (LWF) a analizat punctele critice ale arderii lemnului și prezintă o serie de date care duc la o concluzie clară: arderea lemnului este neutră din punct de vedere climatic.

LWF arată că emisiile de particule în suspensie au scăzut cu 60% între 1995 și 2020 în centralele mari și cu 47% în gospodării și la micii consumatori. Este adevărat, centralele cu lemne sunt responsabile pentru aproape o cincime din emisiile de praf fin din Germania. Dar acestea provin în primul rând din centrale vechi, cu o singură cameră. Reglementările impun noi standarde pentru centrale.Cazanele moderne de încălzire centrală cu peleți sau așchii de lemn aproape nu au emisii de praf fin.

Emisiile pe kilowatt-oră de căldură pentru toate cele trei tipuri de ardere cu lemne (bușteni, așchii de lemn, peleți) sunt la același nivel cu emisiile din producția de energie fotovoltaică și semnificativ mai mici decât petrolul sau gazele naturale. Sunt mai mici și decât cele ale pompelor de căldură. Aici trebuie adăugat faptul că emisiile care apar în lanțul de aprovizionare din amonte – adică în timpul tăierii, transportului și procesării – sunt atribuite arderii cu lemne. Dar atâta timp cât stocarea de carbon în pădure nu scade, ci rămâne la fel sau continuă să crească, emisiile de CO2 din arderea lemnului nu împovărează echilibrul climatic.

De asemenea, LWF relevă că opinia din ce în ce mai răspândită conform căreia emisiile de praf fin produse de arderea lemnului ar avea un efect dăunător asupra climei, pe lângă faptul că reprezintă un pericol pentru sănătate, e falsă: de fapt, particulele au un efect de răcire asupra climei.

Eficiența combustibilului lemnos

Criticii utilizării energetice a lemnului susțin că emisiile de CO2 de la arderea cu lemne le-ar depăși pe cele de la combustibilii fosili. Este adevărat că arderea gazelor naturale și a uleiului de încălzire eliberează mai puțin CO2 pe cantitatea de energie furnizată decât arderea lemnului. Cu toate acestea, carbonul din surse fosile, care a fost stocat în sol timp de multe milioane de ani, intră și în bazinul de carbon al atmosferei și biosferei, „umflându-l” și mai mult. Este practic imposibil de îndepărtat. Deci, combustibilii fosili cresc problema CO2, nu lemnul. Atâta timp cât „stocul” forestier nu se micșorează, utilizarea lemnului pentru energie este neutră din punct de vedere climatic.

Criticii utilizării energetice a lemnului ignoră faptul că lemnul mort, ca și lemnul rezidual produs în timpul recoltării lemnului și lăsat în pădure, este în mare parte descompus de microorganisme, iar CO2 legat inițial în lemn este eliberat din nou. Chiar și o renunțare completă la utilizarea lemnului nu ar duce la niciun efect pozitiv din punct de vedere climatic. Acest lucru ar avea drept consecință că produsele materiale din lemn ar trebui, de asemenea, înlocuite cu alte materiale. Acest lucru, la rândul său, ar fi asociat de obicei cu un consum semnificativ mai mare de combustibili fosili.

Relația dintre protecția din punct de vedere climatic și conservarea naturii

Există apeluri pentru a nu mai gestiona suprafețe mari de pădure în favoarea conservării naturii. Așa cum sunt Strategia națională pentru biodiversitate sau Strategia UE pentru biodiversitate. Pentru a atinge mai ușor acest obiectiv, interesele de conservare a naturii sunt adesea combinate cu cele ale protecției climei. De exemplu, se pretinde că mai mult carbon ar fi stocat în pădurile negestionate.

Dar studiile arată altceva. La compararea stocurilor (inclusiv lemn mort) din arboretele negestionate cu arboretele gestionate, nu au fost găsite diferențe semnificative în stocurile de lemn de biomasă vie și moartă pentru arboretele de conifere sau de foioase. În ambele cazuri a existat o creștere semnificativ mai mare a lemnului în arboretele gestionate. Efectul de absorbție așteptat al pădurilor negestionate este cel puțin discutabil.

În Convenția-cadru privind schimbările climatice, țările din întreaga lume au convenit să își echilibreze gazele cu efect de seră separat pe sector și pentru fiecare țară. Regulamentul UE care reglementează raportarea europeană (așa-numitul regulament de monitorizare) prevede: „Factorul de emisie pentru biomasă este zero“. Această declarație a determinat unele țări europene să-și transforme centralele pe cărbune în centrale care ard peleți. Și să importe peleți de peste mări.

O altă obiecție la utilizarea lemnului pentru energie este aceea că lemnul este o materie primă limitată. O utilizare materială a lemnului ar menține carbonul captiv mai mult timp în produsele din lemn. Înlocuirea produselor consumatoare de energie (oțel, beton etc) cu produse din lemn ajută la economisirea energiei fosile. Aceste afirmații sunt toate corecte.

Lemnul este energie stocată

Când se compară lemnul cu alte surse de energie regenerabilă, este adesea trecut cu vederea faptul că lemnul reprezintă energie stocată. Energie care poate fi accesată în orice moment. Electricitatea generată de eolian sau fotovoltaic trebuie mai întâi stocată în baterii sau în lacuri de stocare prin pompare. Sau folosită pentru a genera hidrogen dacă nu este utilizată imediat. În toate cazurile, acest lucru are ca rezultat pierderi considerabile de conversie.

Lemnul este o resursă energetică casnică și, prin urmare, rezistentă la criză

Războiul din Ucraina arată în ce măsură Germania este dependentă de alte țări pentru combustibili fosili. Aceste țări nu sunt adesea guvernate democratic și sunt dispuse să-și folosească resursele ca pârghie pentru a-și afirma interesele politice. Este de înțeles că oamenii, îngrijorați de iarnă, trec din ce în ce mai mult la lemnul energetic. Deși prețurile unor combustibili lemnos au crescut, sunt mult mai puțin volatile și neregulate decât prețul petrolului.

Surse: https://www.lwf.bayern.de/forsttechnik-holz/holzverwendung/312036/index.php, https://www.forstpraxis.de/by_lwf_energetische_holzverwertung_kritik_berechtigt_mkg/?fbclid=IwAR1fA4a8_Kc_riT5wgFJsWBbUUEXMOY3YL3yZEJ80WQHNsTYMLrO_076F9s

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi