DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

23.2 C
București
24.1 C
Sibiu
17.5 C
Suceava
20.2 C
Covasna
18.7 C
Piatra Neamț
20.2 C
Braşov
19.2 C
Bistrița
21.6 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iunie 22, 2024

Iosif „Țucu” Cîrstean, nominalizat la premiul „Omul anului”, pentru meșteșugul draniței

Recomandate

Pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, TVR 1 a difuzat Gala „Omul anului”, dedicată oamenilor frumoşi şi generoşi, adevărate modele de urmat, care fac gesturi şi fapte extraordinare pentru semenii lor şi pentru societate.

În cadrul evenimentului, TVR a dat startul votului pentru premiul „Omul anului”. Publicul îşi poate vota favoritul în perioada 2 – 20 decembrie, iar câștigătorul va fi anunţat în seara de Revelion.

Programul aduce în lumina reflectoarelor poveşti emoţionante despre „oameni de bine”, care schimbă destine şi reclădesc România, fără să ceară nimic în schimb. Un astfel de om este și Iosif „Țucu” Cîrstean, un bucovinean care menține și promovează meșteșugul draniței și salvarea caselor tradiționale din lemn.

„Am rămas și eu uimit când am auzit că sunt nominalizat. Ceea ce fac eu este normalitate și iată că normalitatea a ajuns subiect de știre. Dar mă bucur să văd că oamenii sunt interesați de draniță și de case din lemn. Am ajuns să mă sune mulți că au un teren, că au o casă pe care vor să o salveze sau să o doneze. E foarte important că se promovează aceste lucruri”, a declarat Iosif Cîrstean pentru forestmania.ro.

Am mai scris despre atelierul lui de făcut draniță. Iosif Cîrstean are un stil de viață complet traditional și încearcă să dezvolte în cât mai mulți pasiunea pentru lemn, meșteșug, traiul simplu și tradiții.

„Bunicul toată viața a făcut draniță și case. Mama chiar îmi spunea des că semăn cu el. Sunt și azi câteva case bucovinene din lemn rămase de la el. Noi suntem 11 frați la părinți, dar dintre toți numai eu lucrez cu lemnul. Eu am patru copii și sper ca măcar unul să preia meșteșugul de la mine”, ne spune Iosif.

Iosif lucrează în proiectul „Ambulanța căsuțelor bucovinene”, prin care sunt relocate case vechi din lemn. Practic, sunt salvate de la distrugere și mutate pe terenuri unde sunt primite cu drag de cei care iubesc tradiția, modul românesc de construcție, lemnul valoros vechi.

„Aceste case ajung la cei care au un teren disponibil și vor să salveze o piesă de patrimoniu. Am lucrat la una care devenise efectiv o cărare a satului: oamenii treceau prin ea ca să ajungă dintr-o parte în alta. Holul casei devenise o străduță. Am aflat că 16 copii crescuseră în acea casă. Avea o singură cameră. Sunt niște povești care te cutremură! Noi azi nici nu ne putem imagina cum să stai 18 persoane într-o cameră? Când azi abia au loc doi copii într-un apartament de bloc… Și totuși stăteau, și ieșeau oameni! Vedeți, spațiul mic te apropie, e o comunicare fără ascunziș. Fără depresie. Te trezeai, dădeai de câte unul! Nu existau probleme legate de divorțuri, de despărțiri. Pentru că erau mereu împreună. Distanțarea asta cu mama plecată la muncă afară sau tatăl plecat… nu e bună, iată că distruge familiile”, e de părere Iosif Cîrstean.

„Am salvat aproape o sută de case. Casele pe care le relocăm au aproape 100 de ani. demontăm bârnă cu bârnă și apoi, pe noul loc, într-o săptămână o reclădim, cu meșterii. Fără alte finisaje decât cele tradiționale. Folosim pământ, piatră, lemn, fier. Ca să putem salva casele, trebuia să salvăm însă meșteșugurile care formau aceste case. Casele acestea sunt acoperite cu draniță, am căutat meșterii care bat dranița, erau prin toate șantierele, zideau cu BCA, i-am întors înapoi la meșteșug.  Cred că prin ceea ce facem nu salvăm doar case, ci salvăm trecutul, ne salvăm rădăcinile și ne salvăm pe noi”.

Puteți să votați pentru Iosif Cîrstean AICI.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi