DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

25.6 C
București
22.9 C
Sibiu
22.4 C
Suceava
22.6 C
Covasna
23.5 C
Piatra Neamț
19.8 C
Braşov
21.8 C
Bistrița
24.3 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, mai 25, 2024

Irlanda: Comisia Europeană a aprobat schema de 1,3 miliarde de euro pentru păduri

Recomandate

Comisia Europeană a aprobat noul program forestier al Irlandei în valoare de 1,3 miliarde de euro, după luni de negocieri cu Guvernul, anunță secretarul de stat pentru silvicultură, Pippa Hackett. Este vorba despre o investiție a guvernului în silvicultura irlandeză pentru următorii cinci ani, o schemă de ajutor de stat care a necesitat aprobarea din partea Comisiei.

Noul program va aduce beneficii administratorilor și proprietarilor de păduri și fermierilor prin creșterea granturilor pentru împădurire și extinderea primelor anuale de la 15 la 20 de ani.

Salutând decizia Comisiei, ministrul Hackett a spus: „Aprobarea de către Comisie a programului nostru de împădurire este o piatră de hotar extrem de semnificativă în viziunea noastră pe termen lung până în 2050, de a crește acoperirea forestieră ca parte critică a Planului de acțiune pentru climă al statului. Noul program forestier de 1,3 miliarde EUR este cel mai bine finanțat și cel mai ecologic program din istoria statului. A fost conceput astfel încât plantarea de arbori să poată ajuta fermierii, clima, biodiversitatea, calitatea apei, recreerea, economiile comunităților rurale și producția de lemn de înaltă calitate ce va fi folosit în casele noastre și în clădiri ale viitorului”.

Întârzierea în aprobarea noii scheme a însemnat că sezonul de plantare pentru arbori din acest an a fost ratat, ceea ce a dus la critici intense din partea sectorului silvic.

Guvernul își propune să crească suprafața de pădure a țării la 18%, față de 11% în prezent, prin plantarea a 8.000 de hectare de pădure nouă în fiecare an. În ultimii ani, s-au plantat mai puțin de 2.000 de hectare de pădure pe an, iar în 2023, până în prezent, au fost plantate doar câteva sute de hectare.

În urma veștilor despre aprobarea programului forestier, Asociația Fermierilor Irlandezi a declarat că finanțarea este semnificativă, dar modul în care este construit programul îi va descuraja pe mulți.

„Negocierile au durat prea mult și au subminat împădurirea în 2023″, a declarat Mark McCawley, șeful Industriei Silviculturii din Irlanda. Acum este extrem de important ca Ministerul Agriculturii să elibereze rapid licențele pentru plantare în cadrul noului program.”

Noul program prevede majorarea primelor pentru plantarea arborilor de până la 1.142 euro pe hectar, în funcție de tipul de pădure, precum și prelungirea perioadei de prime de la 15 la 20 de ani pentru fermieri. Oferă o gamă largă de opțiuni de plantare, iar ratele sunt cu 46%-66% mai mari decât Programul Silvic anterior. Bugetul total pentru Programul Silvic 2023 – 2027 este de 1,3 miliarde EUR. Acesta include granturi de înființare de noi plantații, precum și plăți anuale de prime pentru 20 de ani pentru fermierii care se înscriu la Program între 2023 și 2027 și 15 ani pentru non-agricultori care fac acest lucru.

Ministrul Agriculturii a concluzionat: „Au avut loc numeroase consultări publice cu părțile interesate în pregătirea noului program forestier și cred că ne vom uita la el în următorii ani ca un punct cheie în istoria silviculturii irlandeze. Vorbim de noi practici precum agrosilvicultura, păduri mixte și acoperire continuă cu noi păduri, lucruri ce trebuie să devină curente, la o scară mult mai mare decât oricând. Aș încuraja fermierii să privească cu seriozitate silvicultura ca o opțiune care să-și completeze afacerile și aștept cu nerăbdare să discut cu toate părțile interesate pentru a face din acest nou program un succes uriaș.”

Sursa: pippahackett.ie, rte.ie

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi