DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

25 C
București
26.2 C
Sibiu
20.1 C
Suceava
22.7 C
Covasna
19.1 C
Piatra Neamț
18.8 C
Braşov
22.1 C
Bistrița
23.1 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iunie 22, 2024

Islanda are instalație de stocare a carbonului: îl injectează în sol și devine rocă

Recomandate

Cea mai mare instalaţie din lume care captează dioxidul de carbon din aer şi îl stochează în subteran funcţionează în Islanda.

Start-up-ul elveţian Climeworks AG, specializat în captarea dioxidului de carbon direct din aer, şi-a unit forţele cu firma islandeză de depozitare a carbonului Carbfix pentru a pune la punct o instalaţie capabilă să capteze până la 4.000 de tone de CO2 pe an. Este vorba de o cantitate echivalentă cu emisiile anuale pentru aproximativ 790 de autoturisme.

Potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei, anul trecut emisiile globale de CO2 s-au ridicat la 31,5 miliarde de tone.

Uzina Orca constă din opt mari containere similare cu cele utilizate în industria de shipping, care sunt echipate cu filtre şi ventilatoare high-tech pentru extragerea dioxidului de carbon. Ulterior carbonul este amestecat cu apă şi injectat în subteran, unde treptat se transformă în rocă. Ambele procese funcţionează pe bază de energie electrică regenerabilă furnizată de o central geotermală din apropiere.

Captarea direct din aer este una din puţinele tehnologii de extragere de CO2 din atmosferă şi este considerată vitală de către specialişti pentru limitare încălzirii globale, vinovată pentru valurile de căldură, incendiile de vegetaţie, inundaţiile şi creşterea nivelului mărilor.

Captarea de CO2 direct din aer este o tehnologie costisitoare însă dezvoltatorii speră să poată reduce preţurile graţie unor economii de scară pe măsură ce din ce în ce mai multe companii şi consumatori sunt interesaţi de reducerea amprentei lor de carbon.

Potrivit IEA, în prezent la nivel mondial funcţionează 15 uzine care anual captează peste 9.000 de tone de CO2.

Compania americană Occidental lucrează în prezent la o facilitate care va fi capabilă să capteze aproape un milion de tone de CO2 pe an.

La rândul său firma elveţiană Climeworks oferă şi un serviciu pe bază de abonament, care permite consumatorilor să plătească pentru eliminarea carbonului prin rate lunare.

Sursa: Agerpres

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi