Cercetătorul științific în biodiversitate (și președinte al Asociației Alianță Pentru Pădure) Laurențiu Ciornei a efectuat recent o deplasare în Asia, cu scopul de a afla detalii despre managementul pădurilor urbane și amenajamentele spațiilor verzi din marile aglomerări urbane. A acceptat să împărtășească cu cititorii forestmania.ro câteva impresii din această călătorie. A vorbit în primul episod despre Japonia, iar astăzi, în al doilea episod, ne povestește despre Coreea de Sud și Seul.
Coreea de Sud are o varietate de tipuri de păduri, inclusiv păduri de foioase și păduri de conifere. Vegetația corespunde florei manciuriene apărute la contactul dintre pădurile temperate boreale (taigaua) și vegetația subtropicală și tropicală meridională. Pădurile ocupă, în ansamblu, peste 70% din suprafața peninsulei. De mare valoare economică sunt: cedrul coreean, molidul negru și cel argintiu, pinul roșu, stejarul, teiul castaniu, dafinul, stejarul mongol, ginkgo, bambusul etc. Coreea de Sud acordă o mare importanță conservării pădurilor și s-a angajat să combată defrișarea și să promoveze gestionarea durabilă a pădurilor.
Seul este un oraș mare și urbanizat, iar pădurile naturale și ecosistemele naturale se găsesc mai des în afara metropolei (a doua cea mai aglomerată din lume, cu peste 10 milioane de locuitori), în zonele mai rurale sau montane din apropiere.
Aici, s-a acordat o atenție deosebită dezvoltării spațiilor verzi în cadrul orașului. Acest lucru include parcuri urbane, grădini publice și spații de agrement cu vegetație bogată. Parcul Hangang, care se întinde de-a lungul râului Han, este un exemplu notabil de arie verde urbană populară pentru locuitorii Seulului.
Guvernul sud-coreean și administrația Seului au luat măsuri importante pentru a proteja și gestiona durabil pădurile și vegetația în și în jurul orașului pentru a menține calitatea aerului, biodiversitatea și frumusețea naturală a regiunii. Există o armată de funcționari și muncitori care lucrează din plin pentru a dezvolta și păstra spațiile verzi, parcurile și zonele de agrement la o calitate superioară.
Vedeta forestieră este arborele Ginkgo (Ginkgo biloba). Un arbore cu frunze de evantai care se găsește adesea în parcurile și aliniamentele stradale din Seul. Este cunoscut pentru frunzele sale caracteristice și pentru faptul că este una dintre cele mai vechi specii de arbori care au supraviețuit până în zilele noastre.
Impresionantă este considerația pe care o au autoritățile față de cetățeni. Am numărat, într-o vizită de două zile la Primăria din Seul, peste o sută de proiecte de dezvoltare ubană care aveau componente verzi majore. Practic, nu se mai constriește nimic în Seul fără ca vegetația să nu aibă o pondere cât mai însemnată și fără ca aceste demersuri să nu fie îndelung dezbătute cu publicul larg.
Să mai remarc faptul că în Seul am descoperit că o specie socotită invazivă (noi am fi pus-o pe rugul infamiei cu ovații) – Ailanthus excelsa supranumit în Asia drept Arborele Raiului. Este foarte bine primit și îngrijit deoarece, pe lângă protecția solului de pe malurile râului Han, adună și cele mai multe particule în suspensie. La țară, la ei, acest arbore – cam urât mirositor – este folosit ca hrană pentru capre (frunze și mlădițe), iar lemnul, la fabricarea scobitorilor.
Și încă o remarcă: amenzile! În parcurile sau spațiile verzi din Seul sunt prezente, destul de rar, panouri care avertizează cetățenii care sunt pedepsele în cazul comiterii unor fapte considerate antisociale. Amenzile, deși pentru multe contravenții, sunt relativ mici în comparație cu nivelul de trai. Să spunem că ai fost prins când scrijeleai în scoarța unui stejar mongol o declarație de dragoste. Aceia pe care o știm și de la noi : ”Relu♥Ina”. Ei, bine, amenda este de 100.000 de woni, adică vreo 70 de euro. Aici, mai mult contează spiritul civic, iar rușinea de a fi descoperit și prezentat ca un răufăcător este infinit mai umilitoare decât cei 70 de euro.
Iată și câteva dintre cele mai notabile spații verzi din Seul:
Parcul Hangang – se întinde de-a lungul râului Han, care străbate megapolisul. Acesta este unul dintre cele mai mari și populare spații verzi din oraș. Artera verde-albastră oferă zone pentru drumeții, ciclism, picnicuri, sporturi de apă și evenimente culturale. Este un loc excelent pentru relaxare și pentru a te bucura de peisajul urban al Seulului.
Parcul Național Bukhansan – este situat în nordul Seulului și oferă o oază naturală în mijlocul agitației urbane. Parcul este cunoscut pentru munții săi, traseele de drumeție, pădurile dense și pitoreștile templele budiste. Este o destinație populară pentru iubitorii de natură și pentru cei care doresc să scape de aglomerația orașului, în special în zilele libere.
Parcul Olympic – este un spațiu verde imens construit pentru Jocurile Olimpice de vară din 1988. Acum, găzduiește mai multe facilități sportive, dar are și zone cu lacuri, grădini și locuri de joacă pentru copii. Este un loc foarte popular pentru drumeții și activități în aer liber.
Grădina Botanică: Această grădină botanică se află în cartierul Gangnam din Seul și găzduiește o varietate impresionantă de plante, flori și arbori din întreaga lume. Este un loc minunat pentru iubitorii de plante și pentru cei care doresc să exploreze diferite tipuri de vegetație.
Parcul Forestier de la Parcul Seonyudo: Parcul Seonyudo este unul dintre locurile preferate ale locuitorilor Seulului pentru a scăpa de zgomotul orașului. Acest parc se află pe o insulă și are numeroase spații verzi, păduri, grădini și drumuri pitorești pentru plimbări relaxante.
Acestea sunt doar câteva dintre spațiile verzi notabile din Seul. Orașul are multe altele, inclusiv grădini publice, zone de agrement și spații verzi urbane care adaugă frumusețe și vitalitate orașului, oferind oamenilor locuri de recreere și relaxare în mijlocul agitației urbane.
Va urma.