Administrația Fondului pentru Mediu lansează, mâine, Programul privind protecția speciilor de faună sălbatică, prin instalarea de echipamente și/sau dispozitive de tipul gardurilor electrice ori a altor mijloace asemănătoare permise de lege, în vederea diminuării conflictelor și reducerii pagubelor cauzate de animale sălbatice. Programul se va desfășura în perioada 11 aprilie 2023, ora: 10.00 – 25 aprilie 2023, ora: 23.59.
Suma maximă pentru persoane fizice este de 15.000 lei.
Prin acest program se vor putea finanța cheltuieli legate de cumpărarea sistemelor, de montarea acestora, cheltuieli pentru informare și publicitate (vor trebui instalate panouri cu detalii privind proiectul), cheltuieli pentru proiectare, asistenţă tehnică şi studii, cheltuieli de consultanță și taxa pe valoarea adăugată aferentă cheltuielilor eligibile ale proiectului.
La modul concret, vor putea fi cumpărate cu banii de stat echipamente și/ sau dispozitive de tipul gardurilor electrice (generator de impulsuri, fir gard electric, izolator inel gard electric, conectori fir gard electric, tijă împământare etc.), panou solar, regulator tensiune, cablu împământare ori alte mijloace asemănătoare.
Iată câteva detalii din Ghidul de finanțare:
Cuantumul finanţării
În cadrul programului se acordă o finanţare nerambursabilă, reprezentând 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, după cum urmează:
a) în cazul persoanelor juridice:
1. maximum 5.000.000 lei pentru autorităţile administraţiei publice centrale sau instituţia publică din subordinea autorităţii administraţiei publice centrale şi titularii dreptului de administrare a imobilului proprietate publică, având regim de arie naturală protejată;
2. maximum 1.000.000 lei pentru unităţile administrativ-teritoriale; 3. maximum 500.000 lei pentru celelalte tipuri de persoane juridice;
b) maximum 15.000 lei pentru persoanele fizice.
Valoarea aprobată spre finanţare nu poate fi suplimentată faţă de cea aprobată iniţial, beneficiarul având obligaţia să asigure din surse proprii finalizarea investiţiei.
Cheltuieli eligibile în cadrul programului
Sunt considerate cheltuieli eligibile următoarele:
a) pentru persoanele juridice:
1. cheltuielile pentru investiţia de bază evidenţiate în devizul estimative
2. cheltuieli cu manopera/lucrări de construcţii aferente investiţiei de bază;
3. cheltuieli pentru informare şi publicitate, conform art. 28; 4. cheltuieli diverse şi neprevăzute, în limita a 10% din valoarea cheltuielilor eligibile
5. cheltuielile privind lucrări de construcţii şi instalaţii aferente organizării de şantier
6. cheltuielile pentru proiectare, asistenţă tehnică şi studii, în limita a 6% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente investiţiei de bază
7. consultanţă în procent de maximum 4% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente investiţiei de bază
b) pentru persoanele fizice:
1. cheltuielile pentru investiţia de bază evidenţiate în cererea de finanţare;
2. cheltuieli cu manopera/lucrări de construcţii aferente investiţiei de bază;
3. cheltuieli pentru informare şi publicitate,
(2) TVA aferentă cheltuielilor eligibile ale proiectului este eligibilă în condiţiile în care aceasta a fost solicitată şi nu este recuperabilă, rambursabilă sau compensată prin orice alte mijloace, potrivit prevederilor legale.
(3) Cheltuielile efectuate pentru achiziţia de echipamente/ dispozitive/materiale se încadrează la cheltuieli eligibile cu îndeplinirea condiţiei ca produsele achiziţionate să fie noi.
Criterii de eligibilitate a proiectului
Este eligibil proiectul care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) imobilul-teren pe care se implementează proiectul este în proprietatea/administrarea solicitantului;
b) este implementat pe teritoriul României;
c) imobilul-teren pe care se implementează proiectul se află în zone populate cu animale din specii de faună sălbatică ori este amplasat pe traseele acestora, astfel încât pot apărea conflicte om-animal ori pot produce pagube în proprietăţi, inclusiv la animale domestice;
d) proiectul nu a mai beneficiat de finanţare publică pentru acelaşi tip de activităţi realizate asupra aceloraşi imobile şi nu beneficiază de fonduri publice din alte surse de finanţare;
e) finanţarea proiectului propus nu intră sub incidenţa regulilor de ajutor de stat, în sensul art. 107 alin. (1) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi prevederilor legale aplicabile la imobilul ce face obiectul proiectului de investiţii prin prezentul ghid de finanţare, având în vedere că sunt îndeplinite cumulativ următoarele criterii:
1. nu este acordată de stat sau prin intermediul resurselor de stat;
2. nu favorizează una sau mai multe întreprinderi;
3. nu denaturează sau are potenţialul de a denatura concurenţa;
4. nu afectează schimburile comerciale dintre ţările Uniunii Europene;
5. măsurile ce vor fi finanţate sunt circumscrise îndeplinirii unor prerogative ale statului/autorităţilor publice.
Pentru un imobil-teren se poate acorda finanţare o singură dată în cadrul programului.
O alta modalitate de manevra bani!
Sunt interesat!
Mai multe detali va rog.
Sunt interesata!
Ok ms! Perioada foarte scurta pt.depus acte.
Cum se face acest dosar?
Salutam cu bucurie acest Program privind protectia speciilor de fauna salbatica, care ne ofera sansa de a reduce pagubele produse de acestea si de a preveni conflictele dintre oameni si natura. Este foarte important sa finantam acest program pentru a proteja fauna si sa avem in vedere sa folosim resursele existente pentru a ne bucura de natura intr-un mod responsabil.