DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

29.4 C
București
21.3 C
Sibiu
24.6 C
Suceava
25 C
Covasna
22.9 C
Piatra Neamț
26.2 C
Braşov
26.1 C
Bistrița
21.6 C
Râmnicu Vâlcea
joi, septembrie 21, 2023

Sacrofagul din lemn a lui Ramses al II-lea, expus la Paris: „Sicriul din cedru este impunător”

Recomandate

Sarcofagul din lemn pictat al lui Ramses al II-lea, un împrumut excepţional din Egipt către Franţa, este prezentat la Paris pentru prima dată în 47 de ani, începând de vineri, în cadrul unei expoziţii-eveniment dedicată acestui mare suveran egiptean şi aurului faraonilor, scrie Le Figaro.

Expoziţia intitulată „Ramsès et l’or des pharaons” a început la San Francisco în 2022 şi va continua la Sydney în toamnă, dar sarcofagul va fi expus doar în Franţa.

La Paris, publicul va putea admira acest celebru sicriu regal antropomorf din lemn de cedru, a precizat pentru AFP World Heritage Exhibitions, care îl organizează în perioada 7 aprilie – 6 septembrie la sala mare din La Villette.

Celebrul sarcofag, expus de obicei la Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene din Cairo, nu a fost scos din Egipt de 45 de ani. A fost prezentat la Paris, la Grand Palais, în 1976, în cadrul unei expoziţii dedicate deja lui Ramses al II-lea, unul dintre cei mai faimoşi faraoni ai dinastiei a XIX-a, un mare războinic şi constructor prolific care a domnit timp de 67 de ani.

Peste 145.000 de bilete au fost deja vândute pentru expoziţie, înainte de deschiderea acesteia vineri, la Paris, mai mult decât pentru „Tutankhamon”, care a primit un total de 1,4 milioane de vizitatori în 2019, au anunţat joi organizatorii.

„În Egipt avem 250 de misiuni străine (arheologice) din 25 de ţări. Cele mai numeroase, 54, sunt formate din francezi”, a declarat Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităţilor din Egipt, în cadrul unei conferinţe de presă.

Expoziţia prezintă peste 180 de piese originale (statui, bijuterii…), dintre care unele nu au fost niciodată scoase din Egipt.

Expoziția de la Grande Halle de La Villette din Paris propune celor care-i vor trece pragul, chiar de la intrare, un film ce explorează în detaliu viața lui Ramses. Imaginile spectaculoase se termină cu momentul 1881, an în care a fost descoperită mumia lui Ramses al II-lea supranumit și Ramses cel Mare. Piesa principală este cu siguranță sarcofagul care a fost transportat din Egipt în cea mai mare discreție și în condiții sporite de securitate. Sicriul din lemn de cedru este impunător și foarte prețios. El a fost amplasat cu maximă precauție în spațiul expozițional. „Ceea ce vedeți este sicriul lui Ramses al II-lea, sicriu care a petrecut peste 2.900 de ani înainte de a ajunge până la noi. Este un împrumut excepțional acordat de Egipt Franței”, mărturisește pentru FranceInfo, Bénédicte Lhoyer, doctor în egiptologie și consiliera acestei expoziții.

Ramses a murit în anul 1213 înainte de Hristos.

Sursa: news.ro, lefigaro.fr

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi