DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

26.1 C
București
20.2 C
Sibiu
21.1 C
Suceava
21.6 C
Covasna
21.4 C
Piatra Neamț
17.4 C
Braşov
21.6 C
Bistrița
24.8 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, iulie 19, 2024

Investiții în sectorul forestier românesc: linie automatizată pentru peleți din rășinoase

Recomandate

O investiție de peste 3 milioane de euro ce nu necesită decât două persoane, pentru supraveghere: vorbim despre fabrica de peleți a grupului Genex din Sărmaș, județul Harghita. Este o altă veste bună pentru sector, după cea despre care am scris ieri, de la Ilva Mică.

Iată câteva dintre caracteristicile fabricii Genex:

  • Linie complet automată de producție a peleților din rășinoase, având o capacitate de producție de 3 tone/oră
  • Personal necesar: 1-2 persoane
  • Calitatea premium a peletilor este certificată internațional prin: EnPlus A1; FSC; ISO 9001; ISO 14001
  • Posibilitate de ambalare la sac de 15 kg, big-bag sau vrac
  • Livrarea produselor se poate face atât pentru piața internă, cât și externă, cu propria flotă de camioane.
  • Întregul proces de fabricatie a peleților, de la materia primă necesară (rumeguș și tocătură fără coajă) până la producție, ambalare și livrare este asigurat de firmele din grupul Genex.

O poveste de succes a lemnului românesc

Firma Genex Com a fost înființată în anul 1995 de Sorin Vasile Morar. Începuturi simple, cu un gater pe motorină. După cinci ani, a decis să facă un upgrade care să dezvolte și să eficientizeze activitatea firmei.

A cumpărat un gater cu 12 pânze vertical. A mai adus oameni – a ajuns la 20 de angajați – și a început și activitatea de transport. Cu totul, Genex avea atunci trei camioane (TIR-uri), o mașină de transport bușteni și utilaje de exploatare (TAF-uri). Cum nu mai era loc, au mutat sediul și au început să ridice prima hală de producție, birourile și anexele. În 2005 erau deja 40 de angajați, iar flota de camioane ajunsese la peste 15. Sorin Morar a continuat investițiile:  au fost achiziționate patru camere de uscare ce asigurau o capacitate de uscare de peste 150 m3.

Micul gater devine istorie

În jurul anului 2010 a fost creat Grupul de firme GENEX. Adică 4 firme cu peste 100 de angajati. Este o perioadă de plină dezvoltare, cu investiții pe toate fronturile, începând de la exploatare, producție, transport și management. Au aplicat pentru fonduri europene și au obținut finanțare de peste 10 milioane de euro.

„Deși pentru mulți alții perioada 2008-2009  a însemnat începutul unei crize financiare și, implicit, restrângerea activității sau chiar încetarea acesteia, noi am reușit, printr-un management bun, să trecem peste această periodă.

Fondurile europene ne-au ajutat să optimizăm costurile, să eficentizăm munca și să creștem producția.

Ideea principală a firmei noastre a fost de la bun început să încercăm să valorificăm cât mai mult toate produsele rezultate din lemn. De aici a plecat și dorința de a face o linie de producție a peleților”, a declarat, pentru forestmania.ro, Cosmin Morar, fiul fondatorului grupului Genex.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi