DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

7.2 C
București
12.9 C
Sibiu
7.3 C
Suceava
8.4 C
Covasna
5.4 C
Piatra Neamț
7.4 C
Braşov
9.1 C
Bistrița
9.7 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, martie 23, 2025

Ministerul ia măsuri: strică „prietenia” cu urșii

Recomandate

Ministerul Mediului pregătește o ordonanță de urgență care va face ordine în relația om-urs. Mai exact, între român și ursul „gunoier”. Noul act normativ va institui amenzi uriașe și pedepse pentru cei care hrănesc urșii și îi încurajează astfel să se apropie de localități sau șosele și pun în pericol viața oamenilor, locuințele și culturile agricole.

De altfel, ministrul Mediului, Tánczos Barna, se află în aceste zile la Bruxelles și are în atenție și această problemă gravă a României.

„Există la Comisia de Agricultură a Parlamentului European o petiție referitoare la carnivore mari, sunt foarte multe probleme în Franța, Italia și Germania cu lupii. La propunerea a doi dintre europarlamentarii români, s-a extins discuția și la ursul brun. Am discutat cu președintele Comisiei despre modalități de protejare a fermierilor și cetățenilor afectați de creșterea populației de urs brun și lup. Ne așteptăm să fie adoptată o Rezoluție care să ceară Comisiei Europene să ia măsuri la nivelul Uniunii Europene pentru limitarea efectelor prezenței acestor carnivore mari. Chiar astăzi voi discuta cu un grup specializat pe urs. Le voi prezenta situația din ultimii ani din România și le vom cere sprijin pentru limitarea creșterii populației de urși și lupi. Avem deja un plan de acțiune în România, este clar că e nevoie de o abordare mult mai deschisă. Non-intervenția nu aduce beneficii. Este nevoie de cote de prevenție, de cote de intervenție pentru a limita atacurile, e nevoie de măsuri de protejare a culturilor sub forma de garduri electrice. Și mai ales trebuie interzisă interacțiunea omului cu aceste animale. Nu este normal să fie hrănite. Avem în pregătire o ordonanță de urgență care va interzice aceste lucruri. Vom institui amenzi, pedepse pentru cei care fac asta”, a declarat, pentru forestmania.ro, ministrul Tánczos Barna.

Presiune pentru limitarea numărului de urși

În ultima perioadă au fost făcute mai multe presiuni la nivel national pentru limitarea numărului de urși și lupi, având în vedere că atacurile acestora devin tot mai dese, iar pagubele aduse fermierilor sunt enorme. Președintele Consiliului Județean Harghita, județ cu cel mai mare număr de atacuri de urs asupra oamenilor, a ajuns la capătul răbdării și a anunțat că demarează o campanie împotriva „mafiei ursului”. El a vorbit inclusiv despre anumite ONG-uri care ar fi amestecate, pe bani grei, în această problemă.

Pe de altă parte, Asociația în Beneficiul Vânătorilor și Activității de Vânătoare a depus o plângere oficială la minister, contestând ordinul 723, care reglementează cotele de vânat. Ei spun că „începând cu anul 2016, când cota de intervenție și prevenție la urs brun a fost anulată fără niciun motiv real, iar gestionarii nu pot să fie implicați direct în managementul speciei urs brun din cauza protecției exagerate oferite speciei, deși ursul este si el ca specie o resursă regenerabilă, care poate fi folosită, dar care trebuie ținut într-un echilibru natural si chiar social. S-a produs un grav dezechilibru în fondurile cinegetice, vinovatul fiind Ministerul Mediului, prin inacțiunea acestuia față de necesarul stringent de management al speciei urs, si nu numai”. (Detalii despre plângere, AICI)

Cel mai probabil, pentru a regla situația, ministerul va opera modificări în conținutul Ordonanței 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, în care ursul este menționat ca specie„ prioritară” la nivelul UE.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi