O delegație a Ministerului Mediului condusă de ministrul Tánczos Barna participă în aceste zile, la Bruxelles, la o serie de întâlniri cu membrii Parlamentului European. Una dintre temele abordate este viitoarea Rezoluție cu privire la tăierile ilegale de păduri.
Ministrul a detaliat, pentru forestmania.ro, ce înseamnă această Rezoluție și ce s-a discutat la Bruxelles pe acest subiect.
„La Comisia de Petiții a Parlamentului European au fost înregistrate mai multe petiții referitoare la tăierile ilegale din România. Ele se referă la acțiuni ce au avut loc în anii trecuți. Au fost mai multe dezbateri, inclusiv cu europarlamentarii români. S-a propus, la un moment dat, ca în Rezoluția finală să fie menționată România. Totuși, s-a pus problema că astfel de tăieri au loc în mai multe state europene. Prin urmare, Rezoluția privind tăierile ilegale nu va face referire în mod expres la România, ci la un fenomen care are loc la nivelul Uniunii Europene. Nu neagă nimeni că sunt tăieri, dar sistemul SUMAL 2.0 și măsurile legislative adoptate de România au redus semnificativ tăierile ilegale de arbori. Nu mai putem vorbi astăzi în România despre despăduriri, despre tăieri pe suprafețe extinse, cum erau în anii trecuți, în 2005 – 2010. Acum a căpătat alte forme, îmoptriva cărora Garda Forestieră luptă zi de zi. Am dublat numărul contravențiilor față de 2021, au crescut sesizările penale cu 20 la sută față de anul trecut. Acum putem vedea dacă există circuite ilegale între companii… Ministerul Mediului, gărzile forestiere și Ministerul Aafacerilor Interne pot ține în frâu aceste cazuri. Mai ales dacă vine sprijin și din partea procurorilor, a judecătorilor, astfel încât să avem finalizări ale cercetărilor penale. Rezoluța va fi cel mai probabil emisă în luna iunie, s-au încheiat dezbaterile, au fost amendamente. Deci în maxim două săptămâni vom vedea Rezoluția Parlamentului European privind tăierile ilegale de păduri”, ne-a declarat, de la Bruxelles, ministrul Mediului.

Întâlnirea ministrului cu europarlamentarii români a avut loc la sediul Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE. Europarlamentarii au informat delegația MMAP asupra deciziei de susținere a unei abordări comune pe acest subiect, indiferent de partidul politic sau grupul parlamentar din care fac parte.
Tot în cadrul vizitei de la Bruxelles, ministrul Mediului a discutat și cu președintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European despre noua strategie forestieră europeană, temă aflată pe masa Comisiei și care a parcurs deja discuții pregătitoare. Cei doi oficiali au convenit asupra importanței unei abordări echilibrate care să vizeze, în egală măsură, protecția biodiversității, rolul de sechestrare de carbon, rolul proprietarilor de păduri, rolul economic al acestora și, în anumite regiuni și state membre, rolul social.
Foto: Ministerul Mediului