DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

12.9 C
București
10.1 C
Sibiu
5.8 C
Suceava
9.7 C
Covasna
9 C
Piatra Neamț
9.6 C
Braşov
6.6 C
Bistrița
11.3 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, noiembrie 2, 2024

Ministrul anunță reorganizarea Romsilva în 2023: „Directorii sunt forțați să facă bani, ca să primească bonusuri”

Recomandate

Ministrul Mediului a fost invitat ieri la Comisia de Mediu din Camera Deputaților pentru a da explicații despre mai multe teme.

Deputatul Alexandra Huțu i-a adresat două întrebări. Prima se referă la reorganizarea Romsilva – „există voci care spun că se pregătește o separare a regiei, ca la CFR Călători și Marfă” – și a doua despre situația Gărzilor Forestiere. Ambele fiind incluse în PNRR.

„Există acea discuție că în PNRR e o reorganizare ce presupune reducerea direcțiilor silvice la 15. Sunt voci care spun că ar fi o reoganizare păguboasă, de tip CFR Marfă, CFR Călători. Nu am vazut niciun document. Cred că ar trebui să fim și noi implicați, cei din  Comisia de Mediu. Mai mult, înțeleg că s-ar crește cumva puterea Gărzilor Forestiere, al căror sediu se află într-un anumit județ și au arondate mai multe județe. Cum e Garda Forestieră Suceava, care are în areal 6 județe. Și nu au decât un om în fiecare județ, într-un birou la Direcția Silvică. Și acel om face pe șeful, ca să nu zic altceva. Face pe șeful județului, nici măcar pe șeful Direcției. Cred că le dăm o putere cam mare, totuși, existând riscul unor abuzuri, care mai au loc din când în când și în prezent”, a spus parlamentarul.

Redăm răspunsul ministrului:

„În PNRR ne-am asumat un audit la RNP Romsilva pentru a analiza structura, eficiența acestei companii, care este una dintre cele mai mari chiar și la nivel european.

Cu siguranță, orice schimbare generează din start o reacție de protejare a status quo-ului actual. Este și normal, este uman, oricine este scos din zona de confort încearcă să protejeze un sistem împământenit și care funcționează așa cum funcționează.

Putem citi și partea cealaltă a presei, despre Romsilva. Eu nu citesc presă, recunosc, că nu am timp și cred că mi-ar strica feng shui-ul dacă aș citi fiecare articol. Dar în legătură cu Romsilva sunt păreri și pro și contra în ceea ce privește structura actuală.

Trebuie să înțelegem că această companie are reprezentanță județeană și acolo unde are 1.000 de hectare de pădure, și are și acolo unde sunt 50.000 de hectare. Eficiența unei structuri cu siguranță diferă, în funcție de volumul de muncă, de venituri generate. Direcția silvică, numită impropriu direcție, nu este o autoritate a statului, ci este subdiviziunea unei companii de stat. A nu se confunda cu Direcția Agricolă, care implementează programe naționale, care este în subordinea directă a unui minister. Direcția silvică a moștenit cumva aceste statut de „noi suntem silvicii din județ”. Dar ei sunt o companie orientată spre a genera profit, spre a face bani, în condițiile în care în Europa noile tendințe în cazul pădurilor nu sunt de maximizare a veniturilor și a profitului. Sunt mai mult pe partea rolului de protecție a pădurii.

Noi, dacă analizăm indicatorii de la Romsilva, directorii sunt forțați să producă mai mult, să taie mai mult, să facă bani mai mulți, să primească bonusurile de rigoare. Dacă taie mai mult, înseamnă că taie din pădure. Că nu pot să taie din altă parte. Din acest punct de vedere cred că este justificată o analiză, o analiză comparativă cu alte companii similare din Europa. Și de pregătit o decizie: păstrarea tuturor direcțiilor silvice sau nu, păstrarea acestei organizări care este identică indiferent de suprafața de pădure a statului în județului respectiv, veniturile generate, suprafețele din parcuri. Pentru că și acolo este o suprapunere. Romsilva plătește salarii la rangerii din parc – care au un singur rol, să protejeze parcul. Este o decizie de luat să vedem în ce măsură parcurile trebuie să rămână sau nu în Romsilva și în ce măsură nu ar trebui să gestioneze toate resursele administrația parcului. Pentru că resursa de lemn exploatată din parcuri e o resursă care poate fi valorificată. Dar, dacă creștem la 75% suprafața protejată, o să se reducă volumul de lemn exploatat din parcurile naționale. Deci sunt multe de analizat și cred că pentru anul 2023 trebuie să pregătim o asemenea decizie.

Rolul Gărzilor Forestiere este de control. Sunt multe lucruri care merg din inerție, nu le-a regândit și nu le-a reorganizat nimeni niciodată.

Este un sistem greoi, cu zeci de mii de angajați, care se opune schimbării, că așa se opun sistemele.

Puteți urmări ședința Comisiei AICI.

Mai multe articole

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi