DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

30.6 C
București
20.2 C
Sibiu
24.4 C
Suceava
20.2 C
Covasna
19.9 C
Piatra Neamț
19.6 C
Braşov
18.7 C
Bistrița
23.7 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iulie 20, 2024

Ministrul Mediului: „Avem nevoie de mai mulţi oameni la Garda Forestieră”

Recomandate

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat că Garda Forestieră are în teren puțin peste 200 de angajați, la nivel national, pentru că, din cele 1.000 de posturi disponibile, doar 400 de sunt ocupate.
Într-un interviu acordat Digi 24, Mircea Fechet a dat asigurări că lucrurile evoluează în direcția bună.

„Garda Forestieră este o instituţie care în continuare are nevoie de mărirea capacităţii administrative, ca să folosesc un termen din acesta birocratic. Mai pe româneşte, avem nevoie de mai mulţi oameni. Deocamdată dintr-o mie de posturi cât sunt alocate gărzilor forestiere din întreaga Românie, în pădure avem puţin peste 200 de persoane. În total sunt 400 şi ceva de persoane angajate din cele 1.000. Avem nevoie de forţe noi, avem nevoie de tehnologii care să ne uşureze această muncă pentru ca fiecare inspector al Gărzii Forestiere să fie şi mai eficient, dar lucrurile evoluează în direcţia bună. Asta este ceea ce pot eu să vă asigur. În acest moment, Garda Forestieră Naţională fiind o instituţie nou înfiinţaţă, bineînţeles că este într-un proces continuu de recrutare de personal. Eu sper ca, cel mult într-un an de zile, să putem să spunem că avem toate posturile ocupate şi mai ales că oamenii ştiu foarte bine ce au de făcut”.

În ultimii ani, situația tăierilor ilegale s-au redus semnificativ, precizează ministrul.

„Aici ştim foarte bine că încă mai sunt lucruri pe care le putem îmbunătăţi. Ceea ce este foarte important, însă, este faptul că incidenţa acestor situaţii s-a redus semnificativ în ultimii ani. De la introducerea în funcţiune a sistemului SUMAL şi upgrade-ul acestuia la sistemul SUMAL 2, de la aplicaţiile informatice cum este cea numită Inspectorul Pădurii unde orice cetăţean poate să introducă în aplicaţia de telefon numărul de înmatriculare al unui camion cu lemne şi poate vedea în timp real dacă acel transport este legal sau nu. Eu spun că lucrurile sunt într-o evoluţie favorabilă, că fondul forestier este din ce în ce mai bine protejat şi nu pot să fiu decât optimist în legătură cu acest lucru”, a mai explicat Fechet.

Întrebat care sunt cele mai afectate zone din România când vorbim despre tăieri ilegale, ministrul Mediului a explicat: „Îmi este greu să stabilesc acum dacă judeţul Maramureş sau Caraş sau alte judeţe ar putea face obiectul unui astfel de clasament. Primim monitorizări. Se întâmplă încă lucruri care nu ar trebuie să se întâmple, atât în fondul forestier deţinut de către statul român şi administrat de către Romsilva, la fel cum se întâmplă şi în ocoalele silvice private. Repet, cred că ce este foarte important este viteza şi modul în care Garda Forestieră Naţională intervine ori de câte ori este cazul şi măsurile pe care le dispune în vederea remedierii acestor situaţii”.

Reamintim că în ianuarie 2023 Guvernul a adoptat Hotărârea de înființare a Gărzii Forestiere Naționale (GFN), instituție responsabilă de asigurarea controlului și implementării uniforme și unitare a regimului silvic în fondul forestier național și în vegetația forestieră din afara fondului forestier național. Numărul maxim de posturi aprobat Gărzii Forestiere Naționale a fost stabilit la 85, inclusiv demnitarii. Inginerul silvic Porzsolt Levente a fost primul inspector general al GFN.

Sursa: digi24.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi