DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

18.6 C
București
16.2 C
Sibiu
14.3 C
Suceava
16.4 C
Covasna
15.7 C
Piatra Neamț
15.7 C
Braşov
13.4 C
Bistrița
22 C
Râmnicu Vâlcea
luni, octombrie 14, 2024

Minodora Șerban e zi de zi în fabrica de prelucrare a lemnului. „Nu mă văd făcând altceva”

Recomandate

Celebrăm în această săptămână femeile din sectorul forestier românesc, de pe tot „lanțul valoric”. Vorbim astăzi despre lemn și o doamnă inginer dedicată lui: Minodora Șerban.

Una dintre fabricile românești unde putem vedea cu ochii noștri ce înseamnă valorificarea superioară a lemnului este Haty Wood din Vâlcea. Bușteanul adus din pădure trece printr-un flux tehnologic complex, la capătul căruia ia diverse forme – de la cherestea, la baluștri, lambriu, parchet sau panouri. Resturile nu se pierd, ci devin brichete.

O afacere de familie, cu investiții mari, inclusiv din fonduri europene și cu…  multe doamne angajate. Una dintre explicații ar fi că managerul companiei este femeie – Adriana Manea –  iar în echipă este și fiica ei, Andreea.

Pe tot fluxul tehnologic întâlnim multe femei, de la sortarea buștenilor până la paletizare. Una dintre ele este Minodora Șerban.

Absolventă de liceu forestier

Minodora e din Râmnicu Vâlcea și a absolvit Liceul Forestier din oraș, după care Facultatea de Industrializare a Lemnului de la Brașov. La terminarea studiilor s-a întors acasă, la Vâlcea.

„Nu am găsit imediat de lucru, pentru că toți cereau experiență. Am lucrat o scurtă perioadă într-o fabrică de tâmplărie PVC. Apoi am venit aici, la Haty. Doamna Adriana (Manea) m-a primit. Mi-a dat mână liberă. A fost mare lucru pentru mine. Aveam 26 de ani și cineva îmi arăta atâta încredere”, povestește, pentru forestmania.ro, Minodora. Au trecut de atunci 13 ani.

„Nu mă văd făcând altceva. Aici am învățat meserie, am pus în aplicare ce am învățat în facultate”.

„Îmi place ceea ce fac, nu mă văd făcând altceva. Mă ocup de producție, de uscătoare, încărcare, până la paletizare și livrare pentru export.

Sunt toată ziua în fabrică, de la 7 la 16. Poate părea o muncă de rutină, dar nu e. Sunt situații diverse, fagul e foarte pretențios. Trebuie să faci loc în depozit, să organizezi uscarea, suntem mereu conectați între noi, colegii de la fiecare sector. Ca să iasă treaba bună.

Vin clienți, le arăt, le explic. Marfa trebuie să corespundă cerințelor clientului. Pentru că orice client caută marfă de calitate. Iar noi trebuie să producem acea marfă.

Îmi plac produsele noastre și ceea ce facem aici. Îmi place echipa, ne înțelegem bine. Dacă nu îmi plăcea, nu stăteam 13 ani”.

Am întrebat-o unde se vede peste zece ani și spune că „tot aici”.

Adriana Manea spune că a încurajat mereu tinerii. Iar Minodora „este ceea ce trebuie”. „Organizează oamenii, are aplomb, are energie. Eu le spun – Dacă vii aici și nu știi, te învăț. Dar trebuie să vrei! Ea a vrut”.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi