DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

7.2 C
București
6.3 C
Sibiu
5.3 C
Suceava
3.8 C
Covasna
4 C
Piatra Neamț
5.7 C
Braşov
7.9 C
Bistrița
7.6 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, martie 23, 2025

NASA „coboară” pe Pământ: programul de date GEDI studiază pădurile de pe tot globul

Recomandate

Misiunea GEDI a NASA a atins o piatră de hotar majoră odată cu lansarea celui mai nou produs de date care oferă prima estimare aproape globală a pădurilor de pe glob și a carbonului pe care îl stochează, umplând astfel un gol în cercetarea climatică, arată scitechdaily.com.

Datele permit cercetarea asupra modului în care pădurile Pământului se schimbă, ce rol joacă ele în atenuarea schimbărilor climatice și impactul regional și global al plantării și tăierii copacilor.

Cu noul produs de date GEDI – Global Ecosystem Dynamics Investigation – cercetătorii ecosistemelor și climei își pot localiza rapid regiunile de interes și pot studia structura pădurii și conținutul de carbon cu o precizie mai mare decât în ​​trecut.

Lansarea noului produs vine pe măsură ce GEDI se află într-o prelungire a misiunii de un an și reprezintă punctul culminant al progreselor în cercetarea lidar (un tip de laser) în spațiu.

GEDI este un instrument lidar de înaltă rezoluție conceput special pentru măsurarea vegetației. El trimite impulsuri laser de pe arbori și arbuști pentru a crea hărți 3D detaliate ale pădurilor și formațiunilor terestre. Produsul de date rezultat permite cercetătorilor să studieze ecosistemele forestiere, habitatele, conținutul de carbon și schimbările climatice.

În primii săi trei ani pe orbită, GEDI a făcut miliarde de măsurători. Noul produs combină datele de la GEDI cu lidare aeropurtate și terestre pentru a construi o hartă globală a pădurilor. Aceasta dezvăluie cantitatea de vegetație dintr-o zonă.

„O zonă mare de incertitudine este că nu știm cât de mult carbon este stocat în pădurile Pământului”, a spus Ralph Dubayah, cercetătorul principal al GEDI și profesor de științe geografice la Universitatea din Maryland. Copacii extrag carbon din atmosferă pentru a-și alimenta creșterea. Dar oamenii de știință trebuie să știe cât de mult carbon depozitează pădurile, astfel încât să poată prezice cât va fi eliberat de defrișări sau incendii. Aproximativ jumătate din biomasa vegetală este compusă din carbon.

Noul produs GEDI este primul care face estimări folosind modele statistice avansate. „Adică, pentru fiecare estimare de 1 kilometru a unei păduri, misiunea știe cât de sigură este acea estimare”, a spus Dubayah.

Echipa GEDI a comparat rezultatele lor cu inventarele forestiere de la Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite și datele de inventar și analiză forestieră a Serviciului Forestier din SUA și a constatat că estimările GEDI se comparau favorabil cu ambele. Cazurile în care produsul GEDI a fost diferit de inventare evidențiază oportunități pentru studii și calibrari suplimentare.

„Putem aplica acest cadru pentru a estima fondul forestier pentru țări întregi – de exemplu, multe țări din regiunile pantropicale nu au inventare forestiere naționale”, a spus John Armston, liderul GEDI pentru validare și calibrare și profesor asociat de cercetare la Universitatea din Maryland. „Acum avem mijloacele de a oferi o estimare a biomasei supraterane, care poate fi utilizată pentru a susține raportarea climei și o gamă largă de aplicații.”

În multe țări ale lumii, a spus Armston, există un mare interes în utilizarea GEDI pentru a examina definițiile pădurilor și pentru monitorizarea carbonului, dar și pentru a caracteriza structura ecosistemului pentru evaluarea biodiversității.

„Prezentarea structurii diferitelor ecosisteme forestiere cu mult mai multă certitudine va aduce mai multe beneficia – nu numai de estimare a stocului de carbon, ci și de înțelegere a stării lor ecologice și a impactului diferitelor practici de gestionare a terenurilor”, a spus el.

Echipa va continua să își perfecționeze estimările și a extins misiunea până în ianuarie 2023, pentru a colecta și mai multe date. În plus, Stația Spațială Internațională și-a ajustat recent orbita de la 262 mile (421 kilometri) deasupra suprafeței Pământului la aproximativ 258 mile (417 kilometri). Orbita inferioară va permite GEDI să aibă o acoperire mai uniformă, ceea ce înseamnă mai puține lacune în datele sale de la est la vest, oferind misiunii o vedere mai completă a pădurilor temperate și tropicale ale Pământului.

„Întrucât GEDI poate colecta date până în 2023, ne apropiem de colectarea datelor în același timp cu următoarea generație de misiuni lidar și radar – cum ar fi NISAR (NASA-ISRO SAR, lansată în 2024)” a spus Laura Duncanson, profesor asistent la Universitatea din Maryland și unul dintre oamenii de știință de la GEDI. „În cele din urmă, cele mai bune produse nu se vor baza doar pe GEDI, ci pe o combinație de surse de date satelitare.”

Sursa: scitechdaily.com

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi