DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

30.6 C
București
20.2 C
Sibiu
24.4 C
Suceava
20.2 C
Covasna
19.9 C
Piatra Neamț
19.6 C
Braşov
18.7 C
Bistrița
23.7 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iulie 20, 2024

O nouă Conferință EMT: „Rolul pădurilor în atingerea neutralității climatice în bioeconomie”

Recomandate

Departamentul de Silvicultură al Societății Maghiare de Științe Tehnice (EMT) și Asociația Națională a Silviculturii – Grupul Local Transilvania, au organizat, acum câteva zile, la Lemnia, în județul Covasna, cea de-a 21-a ediție a Conferinței pentru păduri. Tema acestei sesiuni a fost „Rolul pădurilor în atingerea neutralității climatice în bioeconomie”.

„Pădurile au un rol foarte important în atingerea neutralității climatice, iar acest lucru este din ce în ce mai evident pentru societate. Pădurile în care se desfășoară un management activ și durabil contribuie mult mai mult la atingerea neutralității climatice decât cele strict protejate – este concluzia prezentărilor științifice”, se arată pe site-ul organizatorilor. La eveniment au luat parte aproximativ 180 de specialiști în silvicultură, printre care rectorul Universității din Sopron și decanul Facultății de Silvicultură din Sopron, președintele Asociației Silvicultorilor din Ungaria, directorul Institutului de Studii în Silvicultură din Ungaria, ingineri silvici, reprezentanți ai proprietarilor de păduri.

De asemenea, a fost la dezbateri și dr. Gabor Molnar, consilier al Asociației Forestierilor din România – ASFOR și cadru didactic la Universitatea Sapienzia.

Levente Porzsolt, consilierul ministrului Mediului, Tánczos Barna, a fost de asemenea prezent la evenimentul EMT și a ținut o prezentare despre Strategia Forestieră adoptată de Guvernul României.

„Au fost multe prezentări interesante. De la provocările silviculturii, la utilizarea biomasei, de la plantații forestiere cu creștere rapidă, la captarea carbonului și bioeconomie. Discuțiile au fost în jurul conceptului de neutralitate climatică și țintele pentru 2030 și 2050.
Vă mărturisesc că simt o degradare a meseriei de silvicultor. Atât ne-au spus unii că suntem nu știu cum, că am început să și credem acest lucru. Eu zic că noi avem în spate niște institute și cercetări științifice și trebuie să ne luptăm cu cei care vin și iau din aer un concept și spun că e bun! Exact asta a spus și șeful ICAS-ului din Ungaria – institutul lor are 120 de ani. Noi venim cu studii, cu cercetări, cu bază clară, nu cu percepții pe care le rostogolim în mediul online. Noi trebuie să fim mândri de ce au realizat cei care au fost înaintea noastră. Pădurea românească e mai rezilientă decât pădurile din restul Europei. Noi va trebui, pe de altă parte, să avem în vedere bioeconomia și să înglobăm lemnul în constucții și mobilier, pentru că nu se poate vorbi despre reducerea emisiilor fără industria lemnului. E demonstrat că amprenta de carbon, emisiile de la construirea unei grinzi din metal e de cel puțin 17 ori mai mare decât cea lăsată de prelucrarea unei grinzi din lemn. Deja sunt state care au dus construcțiile din lemn la un nivel extrem de avansat”, a declarat, pentru forestmania.ro, Levente Porzsolt.

Scopul conferințelor EMT este de a crea oportunitatea pentru specialiștii maghiari din Bazinul Carpatic de a-și prezenta rezultatele științifice, de a afla ideile formatorilor de opinie din domeniile specializate legate de silvicultură, de a se cunoaște unii pe alții și de a stabili contacte. Din program nu a lipsit nici tradiționala vizită pe teren – o excursie de studiu în Munții Nemira.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi