O nouă invenție ne poate scuti de aparatele de aer condiționat: hârtia de răcire

0
399

Un profesor asociat de inginerie mecanică și industrială de la Universitatea Northeastern din Boston a creat un material durabil care poate fi folosit pentru a face clădirile să se mențină răcoroase fără a se baza pe sistemele convenționale de răcire.

Yi Zheng are în vedere ca acest material, numit „hârtie de răcire”, să acopere într-o bună zi acoperișurile caselor, depozitelor și clădirilor de birouri, relatează Good News Network. Invenția a primit undă verde și fonduri pentru cercetări avansate.

Din câte se pare, nu numai că noul material respinge razele solare fierbinți, ci aspiră și căldură din interior – căldură care este emisă de electronice, gătit și corpurile umane.

Hârtia de răcire este, de fapt, hârtie, iar microstructura poroasă a fibrelor naturale din interior absoarbe căldura interioară și o reemite departe de clădire.

Zheng, care studiază nanomaterialele, a avut ideea când s-a uitat la o găleată plină cu hârtie de imprimat uzată. Își amintește că s-a gândit pentru sine: „Cum am putea pur și simplu să transformăm acel material rezidual într-un material energetic funcțional, compozit?”

Așa că, ajutat de blenderul de mare viteză din bucătăria sa de acasă, Zheng a făcut o pastă din deșeuri de hârtie, amestecată cu materialul care alcătuiește teflonul. Apoi a transformat-o într-o „hârtie de răcire” care respinge apa și care ar putea acoperi casele. Apoi, el și echipa sa i-au testat capacitatea de a se menține rece în diferite condiții de temperatură și umiditate.

Zheng și colegii săi au descoperit că hârtia de răcire poate reduce temperatura unei camere cu până la 10 grade Fahrenheit (6 C). El a selectat materiale care ar reduce costul implementării noii tehnologii pentru răcirea caselor.

Hârtia de răcire nu este doar ecologică prin capacitatea sa de a reduce amprenta energetică. De asemenea, este reciclabilă. Materialul poate fi folosit, expus radiațiilor solare, intemperiilor și temperaturilor variate, apoi redus la o pastă (din nou) și reformat fără a-și pierde din proprietățile sale de răcire. Zheng a încercat. Și hârtia de răcire reciclată a funcționat la fel de bine ca și originalul.

„Am fost surprins când am obținut același rezultat”, spune Zheng. „Ne-am gândit că va exista poate 10 la sută, 20 la sută din pierderi, dar nu.”

Procesul de creare și testare a noului material a fost descris într-o lucrare publicată în revista American Chemical Society Applied Materials & Interfaces – iar Zheng a primit o finanțare CAREER Award pentru cercetarea sa. El nu își propune doar să reducă facturile la utilități prin cercetările sale, ci speră că munca sa va contribui la combaterea schimbărilor climatice.

Sursa: news.northeastern.edu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!