Șeful de promoție de la Silvicultură Brașov s-a angajat la Garda Forestieră Cluj

1
3701

Garda Forestieră Cluj a scos la concurs mai multe posturi, inclusiv de consilieri debutanți. Printre cei care au aplicat și au participat la concurs se numără și Vasile-Alexandru Peter, șeful promoției 2022 de la Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere Brașov.

Contactat de forestmania.ro, Vasy a oferit detalii despre concurs și ce va face pe viitor.

„A fost un examen nu greu, ci foarte greu. Nu se compară cu nimic, a fost cât o sesiune. Au fost trei locuri la consilieri debutanți, eu am aplicat pentru Controlul regimului silvic și trasabilitatea masei lemnoase și acolo voi lucra”. După examenul scris, Vasy a trecut și proba de interviu, prin urmare în scurt timp își va lua în primire postul. Va locui cu chirie în Cluj, ca și la Brașov, el fiind originar din comuna Săcel, Maramureș.

Ascensiunea în Gărzile Forestiere nu e ușoară. După un an de consilier debutant, devii consilier asistent, după cinci ani consilier principal și abia după 7 ani ești consilier superior. Mai mult, atribuțiile Gărzilor Forestiere sunt numeroase, poate cele mai multe din lumea bugetară. În acest moment, cei care lucrează în GF sunt, cum ei singuri spun, hăituiți. Pentru că fiecare vrea altceva de la gărzile forestiere: de la depozite de lemn, la gonit urși, de la verificat transporturi, la amenajamente, de la scoaterea din fondul forestier, la ecosisteme sau de la calamități la puneri în valoare. Numărul celor angajați în GF e insuficient pentru volumul de muncă. Mai nou, odată cu schema de împăduriri prin PNRR – care se face prin gărzile forestiere – s-a decis suplimentarea numărului de angajați. Practic, în fiecare Gardă va exista un birou dedicat PNRR.

Revenind la Vasy, a absolvit facultatea într-un moment în care toată lumea vorbește despre păduri. Și cei care se pricep, și restul. Este presiune pe sector și multe voci vorbesc despre biodiversitate, habitate… Dar și despre utilizarea lemnului, resursă regenerabilă, în cât mai multe industrii. Un paradox al vremurilor noastre: nu tăiați păduri că „rămânem fără oxigen”, dar „nu mai folosiți beton în construcții, că va crește nivelul emisiilor de carbon”…

„Lemnul a fost și va fi o resursă la care omul nu poate renunța. Cu atât mai mult, susțin înlocuirea multor produse din plastic cu produse din lemn, acesta fiind biodegradabil. Iar în privința lemnului de foc, renunțarea la acesta este aproape imposibilă, ținând cont că mai mult de jumătate din țară se încălzește cu lemn”, spune Vasy Peter.

„Nu știi ce te așteaptă când dai cu ochii de realitate, după ani de studiu și de teorie. Știu însă că vreau să schimb fața sectorului, pentru că e un sector blamat. Acum venim noi, o generație tânără, care suntem conectați la mediul online. Sunt prea multe știri false, prea multe ONG-uri care induc în eroare opinia publică cu informații nereale despre ce se întâmplă în domeniul silvic și forestier. Noi putem să intervenim și, cu timpul, ne vor lua în serios. Toți colegii mei gândesc așa: că noi trebuie să schimbăm fața sectorului. Și când îți dorești ceva cu adevărat, reușești”, ne-a mai mărturisit șeful de promoție.

1 COMENTARIU

  1. Felicitări !
    Tinerețea și entuziasmul sunt “instrumente” fundamentale in ajutorul proaspătului sef de promoție. Realitatea cu care se va confrunta este adevăratul semn al maturității profesionale. Mult succes și sa ne auzim peste o jumate de an !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.