Managerul Parcului Național Cozia, Pavel Prundurel, a avut un an plin! El a transmis forestmania.ro un text în care enumeră o parte dintre activitățile desfășurate în acest an.
Îl redăm integral:
„Odată cu apropierea de final a anului 2022, se conturează tot mai bine o mulțime de lucruri realizate în acest an de către Administrația Parcului Național Cozia în nobila, dar dificila misiune de administrare a acestei arii protejate, conform angajamentelor stabilite prin contract cu autoritatea de mediu, dar și la standardele și cerințele tot mai dinamice ale timpurilor actuale.
Un suport esențial în atingerea angajamentelor de management ale administrației parcului este proiectul POIM „Măsuri adecvate de management pentru conservarea biodiversității, promovarea culturii tradiționale a comunităților locale și a ecoturismului în Parcul Național Cozia și în siturile Natura 2000 din zona acestuia” cod SMIS 133327, început în anul 2021 și cu termen de închidere la finalul lui 2023.
Cum spuneam, anul 2022 a fost unul de strângere a roadelor, de cuantificare la modul SMART a obiectivelor stabilite inițial prin acest îndrăzneț proiect, pe cât de necesar, pe atât de frumos și dar și foarte dificil. Dificultatea mare a apărut în prima perioadă a acestui an, odată cu bulversarea prețurilor la materiale și la forța de muncă, fapt care a afectat toate activitățile de infrastructură, acestea având ponderea majoritară în totalul proiectului. Cu mare greutate s-au găsit soluții pentru această problemă, lucru care credem că este bine știut, mai ales de cei care lucrează în domeniul implementării proiectelor.
Dar, să enumerăm puțin doar o parte din rezultatele pe dorim să le facem cunoscute.
Mai întâi, pe linie de conservare a biodiversității, pentru că aceasta este misiunea cea mai importantă a Administrației Parcului Național Cozia.
Pe Valea Lotrișor, în partea superioară a acesteia, am realizat o topliță pentru creșterea puietului de păstrăv, dar și altor specii piscicole din apele de munte, în scopul repopulării altor văi, acolo din parc sau din afara lui, unde nu mai există această specie sau unde prezența ei este foarte rară.
Topliţa noastră reprezintă un bazin acvatic seminatural (parțial amenajat) cu un luciu de apă de 1200 mp, cu adâncimea maximă de 1 m, alimentat continuu cu apă printr-un canal. Lacul topliţei are în aval un dig prevăzut în partea superioară cu supraplin cu sită pentru eliminarea surplusului de apă şi menţinerea în topliţă a puietului de păstrăv. În partea inferioară digul are un un sistem de evacuare a apei pentru golirea topliţei şi capturarea puietului de păstrăv atunci când acesta are dimensiunile dorite în vederea repopulării văilor calamitate.
Anual, în luna aprilie în topliță se introduc aroximativ 50 de kg de alevini de 2-4 cm lungime, iar în luna octombrie când au dimensiuni de 6-8 cm, aceștia se folosesc la repopularea altor văi.
O activitate foarte importantă de reconstrucție ecologică, a fost în anul 2022 și construcția pasajelor de trecere a faunei piscicole- scări pentru pești, în zona lucrărilor cu baraje și praguri care barează transversal cursul de apă, în scopul asigurării posibilității migrației speciilor de pești.
Această investiție a fost realizată pe cursul Văii Lotrișor, în zonele celor 21 de baraje și praguri.
Credem că această activitate ar trebui replicată pe toate văile din țară, acolo unde s-au construit baraje și trepte pentru corectarea torenților și nu au fost prevăzute posibilități pentru migrația speciilor de acvafaună.
În anul 2022 s-a finalizat și achiziția și amplasarea a 3 km de garduri electrice în zonele de conflict ale animalelor sălbatice cu crescătorii de a animale domestice sau în zona culturilor agricole afectate de pagube produse de fauna sălbatică.
În urma implementării acestei activități, în zonele experimentate, prietenia omului cu natura este aproape desăvârșită.
În anul 2022 a fost finalizată achiziția, amplasarea și punerea în funcțiune a unui sistem de detectare precoce a eventualelor incendii de pădure.
Sistemul este compus din camere de supraveghere de înaltă rezoluție amplasate pe pilonul RADIOCOM din Vârful Cozia, precum și din sistemul de recepție a informațiilor furnizate de aceste camere despre eventualele incendii, amplasat la sediul Parcului Național Cozia. Camerele de monitorizate scanează continuu o zonă geagrafică cu un diametru de aproximativ 100 km.
Încă de la configurarea acestor echipamente și punerea lor în funcțiune s-a dovedit că utilitatea acestora este de maximă importanță. Alertele privind detectarea unor mici semne de incendiu se transmit în timp real pe serverul administrației parcului și se poate interveni foarte rapid, eliminându-se astfel pagubele produse de incendii și cheltuielile generate pentru aceste intervenții.
Credem că un sistem național de supraveghere în vederea unor intervenții rapide în caz de incendii în fondul forestier ar fi foarte util în timpul cel mai scurt posibil, având în vedere mulțimea evenimentelor de acest gen întâmplate în ultima perioadă.
În anul 2022 administrația parcului s-a procupat și de îmbunătățirea stării de conservare a populației de cocoș de munte (Tetrao urogallus) din Parcul Național Cozia, aplicând unele măsuri active care vizează creșterea și menținerea populației la un efectiv optim.
În PN Cozia această specie se găseşte pe pășunile parțial împădurite din zona Vârful Cozia. Conform fişelor de evaluare privind efectivele optime din ultima perioadă, pe fondurile cinegetice în care se găseşte această specie, efectivele de cocoş de munte sunt la nivelul a 55%-60% din efectivele optime.
Motivele acestui declin sunt multiple (crearea de către turişti a unor poteci secundare şi scurtături pe traseele turistice din zonă, recoltarea fructelor de pădure și chiar dispariția arbuștilor ce constituie hrana acestei specii, etc).
Pentru creșterea efectivelor acestei specii în anul 2022 s-a intervenit cu următoarele măsuri:
- realizarea de plantatii cu un nr. de 5 mii bucăți exemplare din speciile: ienupăr, zmeur, măceş şi afin în zona habitatelor cocoşului de munte, pentru hrana acestuia,
- amplasarea a unui număr de 10 bariere fixe în lungime de 3 m, în zonele potecilor secundare şi a scurtăturilor de pe traseele turistice,
- amplasarea unor panouri informative cu rol de protecţie a speciei cocoş de munte cu informaţii pentru respectarea traseelor turistice şi interzicerea recoltării fructelor de pădure din habitatul cocoşului de munte în vederea protejării speciei,
- încheierea unui protocol între APN Cozia și administratorul cabanei turistice din Vârful Cozia pentru eliminarea câinilor hoinari de la această cabană.
Pentru monitorizarea speciilor de faună și a păsărilor sălbatice, pe lângă un sistem de monitoring cu 40 de camere de supraveghere, în anul 2022 a fost finalizată și realizarea și 4 observatoare, amplasate în locuri cât mai favorabile obținerii unor informații utile despre starea de conservare a populațiilor acestor specii. Observatoarele vor fi folosite și pentru turiștii interesați în observarea, filmarea sau fotografierea unor animale sălbatice (gen bird watching, wildlife watching).
Pentru a asigura turiștilor o vizită cât mai plăcută în zonele de recreere din parc, în anul 2022 s-a finalizat și amplasarea a 100 de măsuțe și băncuțe turistice, în special pe potecile tematice sau în locurile cu obiective mai cunoscute.
Pentru creșterea gradului de informare și educație privind cunoașterea și protejarea valorilor naturale din Parcul Național Cozia, în anul 2022 au fost organizate 2 tabere Ranger Junior la care au participat câte 50 de elevi de la clasele V-VIII din școlile comunităților aflate în vecinătatea Parcului Național Cozia.
Au fost 2 tabere frumoase, încărcate de voie bună, cu drumeții în natură, cu lecții practice de cunoaștere a biodiversității și a regulamentului parcului național. S-a discutat aplicat pe sarcinile de serviciu ale unui ranger, pe teme de orientare în teren, pe cunoșterea marcajelor turistice și a semnelor de zonare a parcului național. În toată această perioadă nu au lipsit jocurile de tabără și momentele de recreere în natura atât de generoasă din Parcul Național Cozia.
În anul 2022 Administrația PN Cozia s-a preocupat de elaborarea în 4 mii de exemplare a unui Ghid de Educație Ecologică, acesta fiind un instrument foarte util în misiunea de cunoaștere a biodiversității, educația ecologică și recreerea în natură a elevilor.
Pentru a crește nivelul de cunoaștere despre valorile ariilor naturale protejate în rândul membrii comunităților locale din zona Parcului Național Cozia, în anul 2022 a fost realizată o broșură informativă cu informații detaliate despre biodiversitatea și beneficiile parcului național și al rețelei NATUA 2000 din această zonă. Broșura a fost distribuită la întâlnirile publice și la alte evenimente locale pentru a informa cât mai mulți localnici despre acest subiect.
Am enumerat mai sus o listă scurtă a unor activități implementate de Administrația Parcului Național Cozia în anul 2022 prin proiectul POIM despre care am amintit mai sus. Pe lângă acestea, s-au mai derulat o mulțime de alte activități la fel de importante atât pentru biodiversitate, cât și pentru vizitatorii parcului și comunitățile locale”.
Pentru alte detalii: Parcul Național Cozia