DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

19.4 C
București
12.2 C
Sibiu
17.2 C
Suceava
11.4 C
Covasna
14.7 C
Piatra Neamț
12.5 C
Braşov
15.8 C
Bistrița
17 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, septembrie 23, 2023

Podul mobil din stejar al Cetății Făgăraș va fi ridicat la sfârșitul lunii, la Festivalul MedFest

Recomandate

Unul dintre cele ai spectaculoase poduri de lemn din țară, podul Cetății Făgărașului, va fi ridicat, pentru public, în cadrul Festivalului MedFest ce va avea loc între 25 și 27 august.

„Este o reconstituire a podului din secolul al XVII-lea. Avem două poduri din lemn, unul care deservea vechea garda a husarilor și unul principal, care avea o parte ridicătoare. Ne dorim să ridicăm podul pentru prima dată pentru public și o vom face spre finalul lunii august, când are loc cea de-a doua ediție a festivalului MedFest. Un festival medieval, la care vor participa 9 ordine cavalerești din toată țara”, a declarat, pentru forestmania.ro, dr. Elena Băjenaru, directorul Muzeului Țării Făgărașului.

Cetatea Făgăraș se află la finalul unor ample lucrări de restaurare, care s-au întins pe aproape 3 ani și au fost finanțate cu fonduri europene.

„E vorba de foarte multe lucrări, de întregul ansamblu. Adică ziduri de apărare, bastion, drumul de strajă, schimbarea acoperișului, refacerea fântânii sau refacerea curții interioare”, ne-a mai explicat directorul muzeului.

180 de metri cubi de stejar

Lucrarea la cele două poduri din lemn a fost scoasă la licitație de Primăria Făgăraș, proiectul fiind câștigat de asocierea a două firme, SC Troia Construct Premium SRL și SC Pro Construct SRL. Merită amintit că SC Troia Construct SRL este compania care a realizat, printre multe alte lucrări, și împrejumuiri sau spații de depozitare pentru hergheliile Romsilva.

La rândul lor, cei de la Pro Construct sunt tot o companie cu capital privat românesc, specializați, printre altele, în lucrări de restaurare a monumentelor istorice. Din portofoliul lor fac parte numeroase clădiri de patrimoniu și lăcașe de cult din toată țara.

„Podurile s-au făcut cu piloți forați la o adâncime de 10 metri. Deci sunt piloți forați cu radieri din beton și structură din lemn de stejar. Este lemn românesc, lemn masiv, tratat. Nu este stratificat. Pentru primul pod am folosit 80 de metri cubi, pentru al doilea 100 de metri cubi de lemn”, a declarat pentru forestmania.ro inginerul care s-a ocupat de cele două poduri.

Foto: Primăria Făgăraș, salutfagaras.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi