DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

18.6 C
București
16.2 C
Sibiu
14.3 C
Suceava
16.4 C
Covasna
15.7 C
Piatra Neamț
15.7 C
Braşov
13.4 C
Bistrița
22 C
Râmnicu Vâlcea
luni, octombrie 14, 2024

Portret de ranger: Lucia Ursu și copiii Munților Retezat

Recomandate

Celebrăm în această săptămână femeile din sectorul forestier românesc, de pe tot „lanțul valoric”. Pentru că și educația, dar și conservarea au locul lor special în domeniu, vă spunem astăzi povestea Luciei Ursu, ranger în Parcul Național Retezat, premiată anul trecut la EuroParc Conference pentru activitatea ei educațională. Merită spus și că Lucia vine dintr-o familie de silvicultori, vânători și naturaliști.

Străbunic venit din Italia pentru a lucra în exploatare

Lucia a crescut într-un mediu în care pădurea era aproape și fizic, dar și ca subiect de conversație în casă. Unul dintre străbunicii ei a fost cabanier și angajat la Poliția de vânătoare în Retezat. Tatăl ei este inginer silvic, iar unchii lucrează tot în sector. Istoria familiei e strâns legată de munții Retezat și localitatea Râu de Mori, unde Lucia s-a născut și a crescut. Lucia se trage din familiile venite din Italia, pe la finele anilor 1800, pentru a lucra în exploatarea forestieră a familiei Kendeffy, cei care dețineau mii de hectare de fond forestier în Retezat. Lemnul scos din pădure era pe-atunci transportat cu plutele, pe Lăpușnicul Mare și apoi pe Râul Șes, până la fabrica de cherestea de la Clopotiva.

Cu toate aceste „rădăcini”, Lucia nu a făcut nici liceu silvic, nici facultate de profil. Abia la master și-a găsit direcția și a absolvit un program de Silvicultură.

A fost unul dintre copiii care au participat la taberele „Junior Ranger” organizate de Administrația Parcului Național Retezat în 2003. Cine ar fi crezut că, peste ani, va fi chiar ea educator în cadrul proiectului și o  mulțime de copii se vor uita cu ochii mari la ea cum povestește despre floră, faună și secretele munților Retezat, așa cum se uita ea pe vremuri, la educatori?…

Promotor al voluntariatului

„Lucrez ca voluntar pentru Asociația Rangerilor. Am participat la diferite programe de formare din cadrul organizației la nivel național și internațional și am rămas aproape de Administrația Parcului Național Retezat. Am aplicat pentru postul de comunicare în cadrul proiectului de revizuire a Planului de management al Parcului Național Retezat. Am lucrat doi ani în cadrul proiectului și, când m-au întrebat dacă nu aș vrea să rămân, am rămas. De asemenea, fac voluntariat în Asociația România sălbatică, o inițiativă educativă extraordinară și mă bucur enorm că pot contribui cu colegii mei la acest proiect”, povestește Lucia pentru forestmania.ro.

Este foarte important voluntariatul, spune ea. Și azi, cei de la Parcul Național Retezat aduc în diverse programe studenți, ca voluntari. Este un mod de a învăța, de a căpăta experiență într-un domeniu. Când mergi să te angajezi, contează orice stagiu de voluntariat pe care l-ai făcut. Arată că ești un om căruia efectiv îi pasă de ce e în jur și nu stă indiferent, pe margine.

Lucia lucrează cu copiii din comunitățile parcului. Îi duce în drumeții, în tabere. În 2023, în cadrul programului „Săptămâna verde”, a avut pe lângă ea nu mai puțin de 900 de prichindei.

„Sunt copii tare cuminți și harnici. Adună tot în urma lor, fac curat în sediu înainte de plecare, nu sunt atât de atașați de tehnologie, nu au vreo problemă dacă suntem în zonă fără semnal la telefon”, spune, cu drag, Lucia.

Ce le place copiilor?

Și-ar dori ca totul să fie totul mai simplu, mai ușor, când vine vorba de educația copiilor din comunitățile montane. De exemplu, distanțele mari îi împiedică pe unii dintre ei să ajungă la activitățile organizate de parc. Pe unii îi mai aduc părinții.

Am întrebat-o ce le place cel mai mult copiilor? Răspunsul e interesant și un pic trist.

„Cel mai mult le place să se întâlnească. Sunt tot mai puțini copii în sate, nu au copii de aceeași vârstă, nu au cine vorbi, interacționa, povesti. Le mai plac drumețiile și monitorizarea faunei sălbatice”.

Lucia a fost în tabără Ranger Junior când avea 13 ani. Era ceva firesc, că doar era crescută la poalele munților. Comuna ei, Râu de Mori, e vestită pentru frumusețe și trasee de drumeții. Tocmai a devenit, de luna trecută, stațiune turistică de interes local.

„Mergeam frecvent cu tata în drumeții. De multe ori stăteam plecați câte o săptămână, cu cortul, eu, tata și sora mea. Care și ea e pasionată de munte, de oameni. Este aspirant la Salvamont”, ne explică Lucia.

Bursă de merit

Pasiunea cu care își face treaba zi de zi a fost răsplătită anul trecut, de Federația EuroParc, cu o bursă „Alfred Toepfer Natural Heritage”.

„Credem cu tărie că tinerii profesioniști au un rol vital în îngrijirea patrimoniului natural al Europei. Ca orice altceva, viitorul ariilor protejate se bazează pe generația tânără care își asumă un rol activ și informat. În fiecare an, Federația EUROPARC, cu sprijinul Fundației „Alfred Toepfer”, acordă trei burse unor tineri promițători, care se angajează să lucreze în beneficiul ariilor protejate. Scopul burselor este de a spori cooperarea internațională și de a promova calitatea, inovația și dimensiunea europeană a managementului ariilor protejate”, anunțau cei de la Federație, în noiembrie 2023, înainte de a-i prezenta pe cei 3 câștigători, printre care și Lucia noastră.

Îi urăm succes în continuare și la cât mai mulți Junior rangeri!

Mai multe articole

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi