DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

13 C
București
6.2 C
Sibiu
6.4 C
Suceava
6.9 C
Covasna
6.3 C
Piatra Neamț
6.8 C
Braşov
6.5 C
Bistrița
10.5 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, octombrie 13, 2024

Președintele Consiliului Județean Harghita: „Reglementările sufocă posibilitatea de a construi cu lemn”

Recomandate

Consiliul Județean Harghita, prin Agenția Județeană de Dezvoltare, a creat un portal dedicat silviculturii și sectorului forestier din județ: forestinharghita.ro. Acesta are rolul de a prezenta resursele în materie de păduri și de a oferi investitorilor date concrete și actualizate pentru a putea deschide noi afaceri.

Președintele Consiliului Județean, Borboly Csaba, este un susținător al antreprenorilor din domeniul prelucrării lemnului, cu atât mai mult cu cât aceștia contribuie cu 10 la sută la veniturile județului.

La Miercurea Ciuc sunt organizate periodic conferințe pe teme silvice, iar mediul de afaceri – construcția de case din lemn, prelucrarea și exploatarea lemnului – sunt promovate. Mai mult, în Harghita funcționează 137 de composesorate. Fondul forestier este de 264.100 de hectare, din care 188.900 sunt păduri de rășinoase și puțin peste 70.000 de hectare sunt păduri de foioase.

„Am fost la Joint Research Center al Uniunii Europene, la Ispra, în Italia. Acolo se studiază, se fac cercetări pentru viitor, pentru dezastre, pentru construcții și pentru sustenabilitate. Oamenii de știință de acolo fac foarte multe experimente și eu cred că rezultatele acestor cercetări vor sta la baza finanțărilor viitoare ale Uniunii Europene, așadar în viitoarele programe de finanțare o să regăsim rezultate ale acestor lucruri. Materialul de construcție a viitorului, în opinia cercetătorului este lemnul.

Noi am încercat să facem mai multe demersuri în județul Harghita. Dar ne-am împotmolit, pentru că pe arhitecți nu îi învață să proiecteze din lemn, iar normativele noastre de toate tipurile sunt limitative. Deci reglementările noastre sufocă momentan posibilitatea de a avea construcții din lemn. Și e păcat, aducem piatră și metal și nu știu ce din China, când avem aici pădurea”, explică președintele CJ pentru forestmania.ro.

„Noi am făcut foarte multe studii, încercăm să vedem good practice-uri, eu fiind și membru în Comitetul Regional, de aceea am fost și la Ispra și sunt membru în Comisia pentru Protecția Mediului și Energie. Încerc să aduc cât mai multă informație și să influențez luarea deciziilor în baza cercetărilor din alte țări, pentru că momentan normativele legate de construcții nu ajută construcțiile din lemn.

Este nevoie ca Guvernul sau marile companii să facă cercetare în acest domeniu, să facă anumite calcule și să vedem. Pentru că s-ar putea ca ceva care astăzi este mai ieftin, pe viitor să fie mai scump. Mă refer la pierdere de energie, la rezistență la cutremur, la tot. Eu cred că sunt foarte multe lucruri de care oamenii nu sunt conștienți. De exemplu eu, personal, când mi-am construit casa în 2007, am folosit cărămidă. Dacă aș fi construit-o acum, aș face-o din lemn. Dar în anul 2007 nu erau informații… Deci eu cred că conștientizarea populației asupra avantajelor lemnului este foarte importantă. Dar e mult de lucru”, spune Borboly Csaba.

Este și motivul pentru care pe noul site apar și noțiuni de educație pentru copii. Au în județ și o „Școală a pădurii”, dar și programul „Micul pădurar”.

Acesta e destinat elevilor din clasele III-VII care vor să învețe despre frumusețea plantării și a îngrijirii puieților.

Un obiectiv al proiectului este de a le oferi copiilor o perspectivă asupra secretelor profesiei de silvicultor și de a le oferi o experiență practică a magiei acestei profesii.

Într-un Catalog de prezentare postat pe site, găsim date statistice naționale și locale, despre Harghita. Industria lemnului e prezentată drept un sector cheie, care asigură venituri.

„Mulțumită pădurilor, materia lemnoasă este cea mai la îndemână materie primă pentru construirea caselor. În județul Harghita construirea caselor de lemn are o tradiție de sute de ani”.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi