DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

25.6 C
București
22.9 C
Sibiu
22.4 C
Suceava
22.6 C
Covasna
23.5 C
Piatra Neamț
19.8 C
Braşov
21.8 C
Bistrița
24.3 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, mai 25, 2024

Prețul peleților a scăzut în Germania, dar tot e mare: 499 de euro tona

Recomandate

Din cauza crizei energetice, încălzirea cu peleți a câștigat teren în Germania. Motiv pentru care prețul acestora a cunoscut o creștere semnificativă. Pe parcursul anului trecut, prețul pentru o tonă era de 366 de euro în ianuarie, pentru ca în septembrie să crească la 764 de euro. O tonă costa în medie 499 de euro la nivel național la mijlocul lunii ianuarie 2023, cu 133 de euro mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, în decembrie 2022 era de 537 de euro. Acum, prețul scade pentru a 4-a oară consecutiv, după cum arată datele Institului German Pelletin (DEPI).


Potrivit celor de la DEPI, producătorii germani au exportat 200.000 de tone de peleți anul trecut. În vara lui 2022, cererea a fost de trei ori mai mare decât oferta.

Pe de altă parte, din ce în ce mai mulți consumatori trec la încălzirea cu lemne. „Cererea a crescut considerabil de la războiul din Ucraina”, spun cei de la institut.

Exact ca și consumatorii casnici, mulți furnizori intră în panică și își fac stocuri, iar producția nu poate răspunde suficient de rapid la cererea crescută. Producătorii vor să ridice mai multe fabrici, dar durează în medie doi ani pentru ca acestea să fie operaționale. În plus, prețurile crescute la energie se văd și în creșterea prețurilor de producție – fabricarea de peleți este un proces care consumă foarte multă energie. De asemenea, logistica a creat probleme. Nu există camioane speciale pentru transportul peleților, cu aspirator încorporat. „Am comandat deja zece camioane noi anul trecut, dar niciunul nu a fost încă livrat – producătorului de camioane îi lipsesc piese de asamblare din cauza lanțurilor de aprovizionare întrerupte”, explică unul dintre producători.

Prețul peleților a scăzut din octombrie 2022 și a continuat să scadă în noiembrie și decembrie. Tendința de creștere s-a oprit, iar depozitele consumatorilor sunt pline.

Unul dintre dealeri e de părere că în acest moment piața e funcțională, iar cei care se aprovizionează sunt de regulă clienți noi sau distribuitorii.

Oricum, mulți se întreabă dacă prețurile vor continua să scadă și dacă peleții vor redeveni cel mai ieftin combustibil.

Sursa: globalwood.org

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi