DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

11.4 C
București
8.1 C
Sibiu
6.9 C
Suceava
6.6 C
Covasna
7.4 C
Piatra Neamț
7.4 C
Braşov
6.3 C
Bistrița
8.1 C
Râmnicu Vâlcea
miercuri, octombrie 16, 2024

Prețuri mari la materiale de construcții, inclusiv cherestea

Recomandate

Piaţa materialelor de construcţii, analizată de cei de la zidezi.ro, pare a fi scăpată în continuare complet de sub control. Există produse care se scumpesc de la o zi la alta, de la cherestea, PAL, oțel, cărămizi.

Preţul pe metrul pătrat construit a crescut cu minimum 20-25%. Lemnul finisat a crescut cu 250%, tâmplăria PVC cu 25%, termoizolaţiile cu 60% iar structura metalică s-a dublat.

Utilizând un site de istoric de prețuri, se pot remarcă următoarele creșteri de prețuri la materiale de construcții:

  • în ce privește lemnul, panourile de lemn (molid) s-au scumpit cu circa 68% doar în ultimele 3 luni cele de calitate A și cu circa 75% cele de calitate B,
  • plăcile de cherestea s-au scumpit în ultimele 6 luni cu circa 60% în medie,
  • plăcile de OSB cu peste 110%! Doar în ultimele 3 luni plăcile de OSB s-au scumpit cu 90% sau chiar 108% unele tipuri de clasa 3. O placă de OSB 8x2500x1250 mm clasa 3 costă în luna februarie circa 38 lei iar acum, pe 13 august 2021, costă 115 lei, adică aproape de 3 ori mai mult.

Cheresteaua este de altfel la niveluri aproape triple într-un an pe bursă futures din SUA unde doar scumpirea lemnului a adăugat, în medie, un cost suplimentar de peste 24.000 de mii de dolari unei locuințe noi.

„Preţul exagerat al lemnului, care în luna mai s-a dublat faţă de aprilie 2021, precum şi lipsa lemnului fasonat şi a altor materiale lemnoase (PAL brut, MDF, placaj) determină închiderea multor capacităţi de producţie sau nerealizarea comenzilor primite din cauza neîncadrării în costurile de fabricație”, a declarat pentru adevărul.ro Aurica Sereny, şeful Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

Aceleași scumpiri se înregistrează și la oțel

De exemplu, conform site-urile de istoric de prețuri, o țeavă pătrată oțel, 100x100x4 mm, a crescut în ultimele 3 luni cu circa 33% iar în ultimele 6 luni cu circa 50%. Platforma thesteel.com care monitorizează piață oțelului raportează creșteri de peste 50% în ultimul an atât la fier și oțel cât și la profile semifabricate-pline precum UNP, HEA și HEB (de la circa 90 în august 2020 la peste 140 în mai 2021). La țevi și la tablă, indiferent că este groasă, subțire, sau zincată, creșterea a fost de peste 100% în ultimul an.

La cărămidă doar în ultimele 3 luni s-au înregistrat creșteri de circa 25%. Prețul altor elemente din aceeași categorie, precum buiandrugii, au crescut cu 34% în medie. În ce privește cimentul, Știrile ProTV anunță că cimentul costă cu peste 30% mai mult. Nisipul este cu 41% mai scump decât anul trecut conform Asociaţiei Române a Constructorilor de Autostrăzi (ARCA).

În concluzie, scumpirea materialelor de construcții va duce inevitabil și la majorarea prețurilor apartamentelor puse în vânzare, iar analiștii economici prevăd creșteri care variază între 12 și 25 de procente pentru anul acesta.

Detalii și sursa: zidezi.ro.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi