Proiect de studiu și aplicație mobilă pentru arborii din Miercurea Ciuc

0
903

Elaborarea unui studiu detaliat despre 500 de arbori din Miercurea-Ciuc, dar şi dezvoltarea unei aplicaţii mobile sunt incluse într-un proiect finanţat din fonduri norvegiene şi derulat în parteneriat de Primăria Miercurea Ciuc şi o asociaţie din municipiu.

Potrivit unui comunicat transmis presei, în perioada următoare municipalitatea va lua măsuri pentru a rezolva problemele privind spaţiile verzi din oraş, printre care se numără protejarea copacilor sănătoşi din parcuri, salvarea celor bolnavi şi, acolo unde se justifică, tăierea copacilor care reprezintă un pericol public.

Potrivit sursei citate, în cadrul proiectului TREES (Transparenţă, Eficienţă, Educaţie privind Spaţiile verzi sustenabile), finanţat prin programul Granturile SEE şi Norvegiene, primăria a contractat Asociaţia Project Bag, care se va ocupa de elaborarea studiului şi a aplicaţiei mobile.

Potrivit biologului Imecs István, vicepreşedintele Asociaţiei Project Bag, se va întocmi un studiu fizic al spaţiilor verzi, care va avea două direcţii: se vor va face recomandări pentru intervenţii urgente, iar în al doilea rând, vor fi selectaţi 500 de arbori speciali existenţi în oraş, care vor fi examinaţi cu atenţie şi în cazul cărora va fi întocmită o fişă tehnică în limbile maghiară, română şi engleză.

În a doua etapă, va fi creată o aplicaţie pentru smartphone numită Trees App, prin care vor putea fi accesate datele colectate în proiect prin scanarea unor coduri QR. În acelaşi timp, aplicaţia va oferi date privind toţi copacii plantaţi pe spaţiile publice din oraş, permiţând, astfel, o legătură mai facilă între locuitorii oraşului şi Direcţia Floricolă a municipiului.

„Acest proiect ne va oferi cunoştinţe şi instrumente foarte utile în următorii doi ani, prin care vom putea lua decizii importante privind spaţiile verzi din oraş. ONG-ul care lucrează la proiect ne va oferi mai multe sugestii privind aceste aspecte, astfel, în cooperare cu direcţia floricolă, vom putea eficientiza diversele procese şi execuţii care trebuiesc aplicate în cazul spaţiilor verzi. În cazul arborilor, siguranţa publică este prioritatea noastră, dar în acelaşi timp, şi, în contextul schimbărilor climatice, dorim să plantăm specii care sunt mai puţin frecvente în mediul nostru”, a declarat primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila.

La rândul său, arboristul Magyarosi Károly, din Cluj-Napoca, a explicat că se vor folosi instrumente de mare precizie pentru a evalua starea copacilor.

„Vom folosi instrumente de mare precizie pentru a evalua starea copacilor, unul dintre acestea fiind un tomograf. Este foarte important să înţelegem că arborii din spaţiile publice nu sunt arbori de pădure, aşa că abordarea noastră trebuie să fie aceeaşi: siguranţa locuitorilor este principala preocupare. Nu există nicio problemă cu copacii tari, cum ar fi stejarul, dar plopii şi pinii pot deveni un pericol după un timp, iar în oraş există mai multe exemple de acest fel”, a explicat Magyarosi Károly.

Şefa Direcţiei Floricole a oraşului, Burista Csilla, şi-a exprimat bucuria că un expert extern va susţine aceste activităţi, subliniind că este dificil ca oamenii să înţeleagă că tot ceea ce face această instituţie, inclusiv tăierea copacilor, nu este împotriva arborilor, ci pentru a proteja arborii.

Arboristul Magyarosi Károly a mai subliniat că un copac bătrân şi bolnav reprezintă o ameninţare pentru copacii sănătoşi sau pentru copacii care mai pot fi salvaţi şi a explicat „că este un principiu de bază ca arborii care pot fi salvaţi şi care nu dăunează existenţei unui arbore mai viabil să fie salvaţi prin diverse intervenţii, la fel cum este un principiu de bază ca fiecare arbore care este tăiat să fie înlocuit cu alţi doi”. 

Sursa: administratie.ro

Foto: Project Bag

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.